Connect with us

ACTUALITATE

Anunț important de la Cîmpeanu, despre admiterea la liceu

Publicat

Cu siguranță nu se va schimba anul viitor modul de admitere în liceu, dă asigurări ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Astfel de schimbări necesită predictibilitate, necesită un acord al celor implicați și vor putea să fie implementate începând cu admiterea din 2023”.

„Cu siguranță nu se va schimba anul viitor (modul de admitere în liceu – n.r.). Astfel de schimbări necesită predictibilitate, necesită un acord al celor implicați și vor putea să fie implementate începând cu admiterea din 2023. Deci pentru părinții elevilor din casa a VIII-a – nu vor fi schimbate condițiile de derulare a Evaluării Naționale”, spune Sorin Cîmpeanu.

Citește și 13 septembrie – începe școala: STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2021-2022 publicată de Ministerul Educației. Calendar: cursuri și vacanțe

El precizează că singura schimbare va fi introducerea corectării informatizate.

„Asta nu e de natură să impieteze asupra pregătirii elevilor. Dimpotrivă, să fie avantajați prin eliminarea subiectivismului uman. La Evaluarea Națională au fost 20.000 de contestații. Foarte multe s-au soldat cu schimbarea notei. Iar la Bcalaureat au fost 56.000 de contestații, din care 53.000 s-au sodat cu schimbarea notei”, conchide Cîmpeanu. MEDIAFAX


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Ungaria impune obligativitatea vaccinării pentru angajaţii din instituţiile de stat

Publicat

Guvernul Ungariei le va cere angajaţilor din instituţiile de stat să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, după o creştere a numărului de contaminări, a anunţat joi şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, informează Reuters.

Potrivit lui Gergely Gulyas, companiile private vor fi de asemenea împuternicite să impună obligativitatea vaccinării pentru angajaţii lor dacă ele vor considera acest lucru necesar, iar purtarea măştii sanitare va fi din nou obligatorie în toate mijloacele de transport public începând cu 1 noiembrie.

Ungaria înregistrează o creştere constantă a numărului de infectări de câteva săptămâni. Joi, autorităţile au raportat 4.039 de noi contaminări, un număr de două ori mai mare comparativ cu săptămâna trecută.

„Vom putea depăşi al patrulea val al pandemiei… doar dacă oamenii se vor vaccina. Avem destule vaccinuri”

De la începutul pandemiei, Ungaria, ţară cu 10 milioane de locuitori, a raportat 30.692 de decese cauzate de COVID-19. Până acum, mai mult de 5,72 de milioane dintre cetăţenii Ungariei au fost vaccinaţi complet împotriva noului tip de coronavirus şi peste 1,16 milioane au primit a treia doză booster.

„Ne aşteptăm ca numărul de noi contaminări să crească şi că numărul de persoane internate în spital să crească de asemenea, chiar dacă într-o măsură mai mică… însă vom avea mai puţini oameni care vor avea nevoie de ventilatoare sau care vor muri (comparativ cu valul precedent al pandemiei)”, a spus Gulyas.

Vizitele în instituţiile din domeniul sanitar şi social vor fi interzise

În acest context, Gergely Gulyas i-a îndemnat pe unguri să se vaccineze, subliniind totodată că rata de vaccinare din Ungaria este relativ mare comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est – care au cele mai mici rate de vaccinare din UE -, dar încă sub nivelul ratei medii de vaccinare la nivelul întregii UE.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Suedia extinde vaccinările cu doze de supra-rapel pentru toţi rezidenţii de peste 65 de ani

Publicat

suedia sursa pixybay

Suedia va începe să administreze doze de supra-rapel („booster”) cu vaccinuri anti-COVID-19 rezidenţilor de peste 65 de ani şi angajaţilor din sectorul asistenţei medicale şi intenţionează să extindă gradual inoculările cu astfel de doze suplimentare pentru mai multe categorii populaţionale în lunile următoare, a anunţat miercuri Guvernul acestei ţări, relatează Reuters.

Administrarea dozelor „booster” ale vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager va fi extinsă gradual pentru ca toţi rezidenţii suedezi cu vârste de peste 16 ani să fie vaccinaţi în această iarnă şi în primăvara anului 2022, a precizat ministrul Sănătăţii din Suedia, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă.

„Datorită faptului că atât de mulţi dintre noi ne-am vaccinat, putem să trăim acum mai aproape de normalitate. De această dată, vom oferi doze ‘booster’ pentru un număr de 1,5 milioane de persoane”, a declarat Lena Hallengren.

Dintre angajaţii din sectorul asistenţei medicale care vor beneficia de doze de supra-rapel vor face parte toţi salariaţii care oferă asistenţă la domiciliu, cei din aziluri pentru vârstnici şi cei care lucrează în centre sociale.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a rămas la un nivel foarte scăzut

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a rămas la un nivel foarte scăzut la patru săptămâni după ce aproape toate restricţiile şi recomandările antiepidemice au fost ridicate în Suedia. Totuşi, numărul deceselor asociate COVID-19 a început să crească uşor după ce au scăzut în timpul verii, iar bilanţul total al victimelor a depăşit în această săptămână pragul de 15.000.

„Potrivit studiilor ştiinţifice, am remarcat o scădere a efectului protector oferit de anticorpi. Am văzut pe durata verii că au apărut câteva focare în aziluri pentru vârstnici”, a declarat directorul Agenţiei de Sănătate Publică din Suedia, Johan Carlson. „Cea de-a treia doză de vaccin oferă o creştere substanţială a numărului de anticorpi”, a adăugat oficialul suedez.

Până miercuri, doar suedezii care trăiau în aziluri şi cei de peste 80 de ani erau eligibili pentru a primi doze „booster” la şase luni după doza a doua.

Aproximativ 85% dintre suedezii cu vârste de peste 16 ani au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19

Aproximativ 85% dintre suedezii cu vârste de peste 16 ani au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar 80% dintre ei au fost vaccinaţi cu schemă completă.

În ultimele săptămâni, vaccinuri COVID-19 au fost oferite în Suedia şi adolescenţilor din grupa de vârstă 12-15 ani, însă doar un număr relativ mic dintre ei s-au vaccinat până în prezent. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incidența cazurilor COVID în București scade pentru a șasea zi la rând

Publicat

Incidența cazurilor COVID-19 în Capitală este, joi, de 15,67 la mia de locuitori, potrivit informării DSP București. Aceasta este a șasea zi consecutiv în care rata de infectare scade.

Potrivit DSP București, joi incidența a fost de 15,67 la mie, în scădere față de miercuri, când a fost de 15,93 la mie.

Este a șasea zi consecutiv când rata de infectare scade.

De altfel, din 15 octombrie până miercuri, incidența a fost în fiecare zi peste 16 la mie.

Incidența a început să scadă din 22 octombrie, când s-a atins 16,54 la mie.

Bucureștiul este în scenariul roșu, cu peste 6 la mie rată de infectare, din 29 septembrie, când incidența era de 6,33 la mie.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Spitalul Județean din Galați, dotat cu un aparat ultraperformant pentru fragmentarea pietrelor la rinichi

Publicat

galati aparat 4

Un echipament ultraperformant pentru fragmentarea pietrelor la rinichi a fost achiziționat pentru Spitalul Județean din Galați. Este unul dintre puținele aparate din țară care sparge calculii renali cu ajutorul undelor ultrasonice de energie înaltă.

Specialiștii susțin că aproape 90% dintre pacienții cu calculi renali pot fi tratați cu acest echipament medical ultraperformant.

Valoarea investiției este de două milioane de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați.

galati aparat

„Spitalul Județean a fost dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente medicale din țară pentru tratarea bolnavilor cu pietre la rinichi. Este un echipament complex, dotat cu tehnologie de ultimă generație, care sparge calculii renali cu ajutorul undelor ultrasonice de energie înaltă.

galati aparat1

Procedura este minim invazivă și reduce considerabil complicațiile și efectele secundare pentru pacienți.Spitalul nu avea un asemenea echipament medical, astfel că pacienții erau trimiși în alte centre medicale.

galati aparat3

Datorită tehnologiei cu care este dotat, calculii renali sunt fragmentați în bucăți foarte mici, astfel că este eliminat riscul unui blocaj renal”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Din ce este compus sistemul

galati aparat6

Sistemul este compus dintr-un generator de unde ultrasonice, un aparat radiologic cu braț mobil, masă de lucru acționată electric, ecograf, o unitate externă pentru analiza imaginilor obținute cu ajutorul aparatului radiologic și o stație de control a tuturor echipamentelor.

galati aparat2

Deoarece sistemul are în componență un aparat de radiologie, pentru funcționarea lui este nevoie de o autorizație din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: Facebook / Costel Fotea

Citește mai departe