Connect with us

ACTUALITATE

Anunț al Băncii Mondiale: Sărăcia în Ucraina a crescut de zece ori din cauza războiului

Publicat

ucraina
Arhivă foto

Situația economică a Ucrainei va fi din în ce mai complicată, din cauza atacurilor pornite de ruși asupra infrastructurii civile din orașele ucrainene aflate departe de linia frontului. Totodată țara va înregistra o creștere de zece de ori a sărăciei în acest an, potrivit unui anunțat al unui înalt oficial al Băncii Mondiale, conform Reuters.

Arup Banerji, directorul regional de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, a declarat că restabilirea rapidă a energiei electrice în Ucraina după atacurile rusești pe scară largă de săptămâna aceasta asupra instalațiilor energetice reflectă eficiența sistemului de război, însă schimbarea de tactică a Rusiei a ridicat riscurile.

„Dacă acest lucru continuă, perspectivele vor fi mult, mult mai dificile”, a declarat el într-un interviu acordat Reuters. „Pe măsură ce iarna începe să muște cu adevărat… cu siguranță până în decembrie sau ianuarie, și dacă casele nu sunt reparate… ar putea exista un alt val intern de migrație, de persoane strămutate în interiorul țării”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta donatorilor internaționali că Ucraina are nevoie de aproximativ 55 de miliarde de dolari – 38 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar estimat pentru anul viitor și alte 17 miliarde de dolari pentru a începe să reconstruiască infrastructura critică, inclusiv școlile, locuințele și instalațiile energetice.

Anunț al Băncii Mondiale. Ce au spus oficialii ucraineni

Oficialii ucraineni au subliniat că au nevoie de asistență financiară continuă și previzibilă pentru a menține guvernul în funcțiune, în timp ce încep reparațiile critice și reconstrucția.

Răspunsul la apelul lui Zelenski – transmis în timpul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale – și la multe alte întâlniri care au avut loc în cursul săptămânii trecute a fost încurajator, a declarat Banerji într-un interviu acordat Reuters.

„Cele mai multe țări au indicat că vor sprijini financiar Ucraina în următorul an și, prin urmare, acesta este un rezultat foarte pozitiv”, a spus el. Douăzeci și cinci la sută din populație va trăi în sărăcie până la sfârșitul anului, față de puțin peste 2% înainte de război, a spus el, iar numărul ar putea crește până la 55% până la sfârșitul anului viitor.

Selectarea în unanimitate a ministrului ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, ca viitor președinte prin rotație al consiliilor guvernatorilor celor două instituții în 2023 a fost, de asemenea, o dovadă a sprijinului puternic și continuu pentru țara devastată de război, a spus Banerji.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna aceasta că partenerii internaționali ai Ucrainei s-au angajat deja să aloce 35 de miliarde de dolari sub formă de granturi și împrumuturi pentru Ucraina în 2022, dar că nevoile sale de finanțare vor rămâne „foarte mari” în 2023.

Anunț al Băncii Mondiale. Ucraina și-a redus deja planurile bugetare la minimum

Personalul FMI se va întâlni cu autoritățile ucrainene la Viena săptămâna viitoare pentru a discuta despre planurile bugetare ale Ucrainei și despre un nou instrument de monitorizare al FMI, care ar trebui să deschidă calea pentru un program complet al FMI atunci când condițiile vor permite acest lucru, a declarat Georgieva.

Banerji a declarat că Ucraina și-a redus deja planurile bugetare la minimum, fondurile fiind destinate finanțării salariilor și pensiilor, cheltuielilor militare și serviciului datoriei interne.

Bugetul a inclus doar 700 de milioane de dolari pentru cheltuieli de capital, o mică parte din costurile de reconstrucție de 349 de miliarde de dolari estimate recent de Banca Mondială.

În cazul în care Ucraina nu va reuși să obțină un sprijin suficient, va trebui fie să tipărească mai mulți bani, într-un moment în care inflația se situează deja în intervalul de 20 de procente, fie să reducă și mai mult cheltuielile sociale, a spus el.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe