Connect with us

EVENIMENT

Aparat performant de investigații pentru depistarea cancerului la sân, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Publicat

Spitalul Doctor Victor Babeș din Timișoara realizează investigații imagistice de înaltă performanță cu ajutorul unui aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară. Este vorba despre o procedură modernă care duce la depistarea cu o acuratețe de peste 95 la sută a cancerului de sân.

Procedura modernă reprezintă o premieră pentru Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara. Este o procedură care nu produce niciun fel de iradiere, anunță reprezentanții unității medicale. În timpul investigației care durează între 25 și 40 de minute, pacienta nu are voie să se miște. După investigație nu există niciun fel de restricții.

Rezultatul acestei testări, corelat cu o mamografie, duce la depistarea cu o acuratețe de peste 95% a cancerului de sân.

„Deosebirea, față de o mamografie în care întreg sânul este pus pe o singură imagine, este că aici avem la fiecare 4 mm o altă imagine, o altă poză, și ne ajută să facem diferența, la fiecare nivel, asupra patologiei și a unor posibile leziuni. Ne dă o imagine de ansamblu, mai complexă. Cele două investigații, mamografia și RMN-ul de sân, sunt complementare. Mai trebuie spus că, spre deosebire de RMN, mamografia se recomandă la paciente a căror vârstă este mai mare de 40 de ani, și asta din cauza dozei de radiații la care este expus sânul investigat”, a explicat, pe Facebook, Vasile Iacobescu, reprezentantul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Reprezentanții spitalului mai spun că amenajează un centru unic în România pentru depistarea cancerului.

„RMN-ul de sân este încă un pas pe care îl facem în dezvoltarea unui centru imagistic ultramodern care va deveni, în viitor, parte componentă a ceea ce dorim să realizăm la Spitalul Victor Babeș, un centru de performanță în diagnostic oncologic. În urmă cu câteva luni anunțam posibilitatea realizării unor investigații imagistice de tip RMN la copii, prin folosirea unui soft dedicat. De altfel, spațiul în care se găsește aparatul de rezonanță magnetică este unul prietenos, cu desene 3D, unic în țară. Acum, odată cu sosirea antenei pentru screening-ul de sân, am trecut la nivelul următor. De altfel, neoplaziile de sân duc, dacă nu sunt depistate în stadiul incipient, la posibilitatea apariției unor metastaze pulmonare”, a anunțat Diana Manolescu, directorul medical al spitalului din Timișoara.

Potrivit reprezentanților spitalului din Timișoara, statisticile arată că, în medie, în Europa, una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân. În România, anual, peste 9.000 de femei sunt înregistrate ca având o afecțiune oncologică la nivelul sânilor, iar cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice.

Specialiștii spun că, dacă acestă boală este depistată în stadiul incipient, poate fi tratată, astfel încât pacienta să fie complet vindecată. Una dintre metodele de investigație imagistică, ce scoate în evidență cel mai bine eventualele leziuni, este RMN-ul de sân.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Preşedintele lui „U” Cluj explică strategia pentru o bază sportivă proprie. Discuţii avansate pentru un teren în afara Clujului

Publicat

babes baza sportiva parc iuliu hatieganu.jpg

Radu Constantea, preşedintele lui „U” Cluj, a explicat care e strategia clubului privind o bază sportivă proprie. El spune că momentan echipa dispune de condiţii optime şi că se lucrează la identificarea unui teren pentru un centru modern de pregătire lângă Cluj. 

„Obiectivul şi rolul de a avea o bază sportivă proprie ţin de clubul Universitatea, nu de Primăria Cluj-Napoca. Clubul trebuie să-şi crească veniturile constant, pentru a redirecţiona o parte din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Care vor fi noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane. PROIECT

Publicat

rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. care vor fi

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Prin acest act normativ, se propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Admitere în clasa a IX-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”: Procedura pas cu pas

Publicat

admitere în clasa a ix a la colegiul național militar „mihai

Admitere în clasa a IX-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”: Procedura pas cu pas. Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a publicat precizările complete pentru admiterea în clasa a IX-a, în învățământul militar liceal, pentru anul școlar 2025-2026.

Procesul se desfășoară în două etape principale și implică mai multe termene critice pe care candidații trebuie să le respecte.

Cadrul legal și etapele admiterii

Admiterea în colegiile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Patru centre comunitare integrate, construite la Cluj de Partida Romilor. Primul va fi la Cojocna

Publicat

centru 1.jpg

Asociația Partida Romilor ”Pro Europa” vrea să construiască 50 de centre comunitare integrate la nivel național, din care 4 vor fi în județul Cluj, acestea urmând să fie finalizate până în luna noiembrie.

Aceste centre sunt menite să răspundă nevoilor reale ale comunităților vulnerabile din întreaga țară, oferind sprijin esențial în domenii fundamentale precum sănătate, educație, cultură și asistență socială.

”În cadrul acestui program, județul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe