Connect with us

EVENIMENT

Aparat performant de investigații pentru depistarea cancerului la sân, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Publicat

Spitalul Doctor Victor Babeș din Timișoara realizează investigații imagistice de înaltă performanță cu ajutorul unui aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară. Este vorba despre o procedură modernă care duce la depistarea cu o acuratețe de peste 95 la sută a cancerului de sân.

Procedura modernă reprezintă o premieră pentru Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara. Este o procedură care nu produce niciun fel de iradiere, anunță reprezentanții unității medicale. În timpul investigației care durează între 25 și 40 de minute, pacienta nu are voie să se miște. După investigație nu există niciun fel de restricții.

Rezultatul acestei testări, corelat cu o mamografie, duce la depistarea cu o acuratețe de peste 95% a cancerului de sân.

„Deosebirea, față de o mamografie în care întreg sânul este pus pe o singură imagine, este că aici avem la fiecare 4 mm o altă imagine, o altă poză, și ne ajută să facem diferența, la fiecare nivel, asupra patologiei și a unor posibile leziuni. Ne dă o imagine de ansamblu, mai complexă. Cele două investigații, mamografia și RMN-ul de sân, sunt complementare. Mai trebuie spus că, spre deosebire de RMN, mamografia se recomandă la paciente a căror vârstă este mai mare de 40 de ani, și asta din cauza dozei de radiații la care este expus sânul investigat”, a explicat, pe Facebook, Vasile Iacobescu, reprezentantul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Reprezentanții spitalului mai spun că amenajează un centru unic în România pentru depistarea cancerului.

„RMN-ul de sân este încă un pas pe care îl facem în dezvoltarea unui centru imagistic ultramodern care va deveni, în viitor, parte componentă a ceea ce dorim să realizăm la Spitalul Victor Babeș, un centru de performanță în diagnostic oncologic. În urmă cu câteva luni anunțam posibilitatea realizării unor investigații imagistice de tip RMN la copii, prin folosirea unui soft dedicat. De altfel, spațiul în care se găsește aparatul de rezonanță magnetică este unul prietenos, cu desene 3D, unic în țară. Acum, odată cu sosirea antenei pentru screening-ul de sân, am trecut la nivelul următor. De altfel, neoplaziile de sân duc, dacă nu sunt depistate în stadiul incipient, la posibilitatea apariției unor metastaze pulmonare”, a anunțat Diana Manolescu, directorul medical al spitalului din Timișoara.

Potrivit reprezentanților spitalului din Timișoara, statisticile arată că, în medie, în Europa, una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân. În România, anual, peste 9.000 de femei sunt înregistrate ca având o afecțiune oncologică la nivelul sânilor, iar cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice.

Specialiștii spun că, dacă acestă boală este depistată în stadiul incipient, poate fi tratată, astfel încât pacienta să fie complet vindecată. Una dintre metodele de investigație imagistică, ce scoate în evidență cel mai bine eventualele leziuni, este RMN-ul de sân.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Șofer din Ocna Mureș, trimis în judecată după ce a ieșit pozitiv la un test antidrog. Ce substanță a indicat aparatul

Publicat

Șofer din ocna mureș, trimis în judecată după ce a

Judecătoria Aiud a dispus începerea judecății într-un dosar ce îl vizează pe un bărbat din Ocna Mureș, trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. 

Dosarul în care va fi judecat a trecut de stadiul de măsuri și cameră preliminară în data de 27 martie 2025.

Acestar va fi judecat de magistrații din Aiud după ce a ieșit pozitiv la un test antidrog, efectuat în urma unui control de rutină.

Potrivit rechizitoriului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pui pe sticlă, preparat de clujeanul Paul Cordea, în luptă cu cei mai buni ucenici măcelari ai lumii la WBC 2025 Paris

Publicat

worldbutcherschallenge paris paul 20250330 11111515 vlb0033 scaled.jpg

Echipa „Măcelari de Elită”, care reprezintă România la World Butchers’ Challenge, a debutat duminică, 30 martie, la Paris cu participarea lui Paul Cordea (25 ani) în secțiunea World Champion Butchers’ Apprentice. Tânărul măcelar, angajat al Moldovan Carmangerie din Cluj-Napoca, a intrat în competiție alături de alți 13 concurenți din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Printre adversarii săi s-au numărat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OFICIAL: Extras de carte funciară GRATUIT pentru proprietari. Ordinul, transmis la Monitorul Oficial. Când intră în vigoare

Publicat

oficial: extras de carte funciară gratuit pentru proprietari. ordinul, transmis

OFICIAL: Extras de carte funciară GRATUIT pentru proprietari. Ministerul Dezvoltării a anunțat vineri că din 7 aprilie, sunt eliminate taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară. Prevederile sunt cuprinse într-un ordin am ministrului Cseke Attila care a fost transmis către Monitorul Oficial.

Ordinul prin care se instituie noi reglementări privind abrogarea unor tarife plătite de cetățeni pentru un serviciu public, prestat de o instituție aflată în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea angajații și elevii

Publicat

calendar 1990453 960 720.jpg

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi, adică pe 20 aprilie. Este un real motiv de bucurie pentru credincioși, dat fiind faptul că se vor putea bucura de Învierea Domnului împreună, în același timp.

Cu ocazia Paștelui, legislația din domeniul muncii susține că toți angajații au dreptul la o vacanță formată din câteva zile liberele, timp în care să se odihnească și să serbeze Învierea Domnului.

Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe