Connect with us

ACTUALITATE

Aparat ultramodern la Timișoara. Permite depistarea tuberculozei în mai puțin de 2 ore

Publicat

timisoara

Un aparat care permite depistarea în mai puțin de 2 ore a germenilor care determină tuberculoza se află la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. Prin metodele tradiționale, rezultatul era obținut după trei săptămâni.

Sistemul GeneXpert reprezintă o tehnică de biologie moleculară modernă folosită pentru diagnosticul rapid și precis al diferitelor tipuri de infecții. Printre acestea se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și încărcăturile virale în cazul infecțiilor cu virusurile hepatice B, C și HIV.

Laboratorul de analize al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș are în dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezintă singura metodă de testare moleculară autonomă, complet automatizată.

Aparat ultramodern la Timișoara. Permite depistarea tuberculozei în mai puțin de 2 ore: metodă de screening rapid

”Este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore. Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, spune conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa și diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronșic, urină, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul extrem de mic necesar obținerii rezultatului, posibilitatea testării în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitatea crescută, dar și specificitate ridicată și un risc scăzut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte ușor de utilizat. Aparatul este calibrat anual, astfel încât să nu poată da erori.

Aparat ultramodern la Timișoara. Permite depistarea tuberculozei în mai puțin de 2 ore: simplu și robust

„Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu și robust pentru a fi introdus și utilizat în diagnosticarea tuberculozei. În varianta clasică erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp. În plus, aparatul poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B și C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă și eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, spune conf. univ. dr. Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Două dintre sistemele aflate în laboratorul unității sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei și a rezistenței la principalul antibiotic folosit în tratamentul TBC, iar celelalte două pentru stabilirea încărcăturii în cazul HIV și hepatită B și C.

Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproape 2 milioane. Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Clădirea căminului pentru vârstnici din Alba Iulia va fi încălzită cu energie geotermală. Cât va fi reducerea de consum

Publicat

caminul de batrani.jpg

Clădirea căminului pentru vârstnici din Alba Iulia va beneficia de lucrări de modernizare prin instalarea unui sistem cu pompe geotermale, pentru reducerea consumului de energie convențională. În ședința Consiliului Local de marți, se propune aprobarea detaliilor investiției.

Proiectul ”Eficiență energetică și confort sporit în cadrul Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia” a primit acord de grant în 2021, fiind depus pentru finanțare prin Programul pentru Energie în România, festionat de Innovation Norway.

Valoarea proiectului este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se prezintă clasamentul în Superligă cu șase etape rămase din sezonul regulat

Publicat

cum se prezintă clasamentul în superligă cu șase etape rămase

Farul Constanța a revenit pe prima poziție în clasamentul din Superligă.

Locul secund este ocupat de CFR Cluj, învinsă în această etapă pe teren propriu de FCSB, în timp ce pe ultima treaptă a podiumului se află Rapid.

Dar iată cum arată clasamentul din Superligă cu șase etape rămase de jucat în sezonul regulat:

 1. Farul Constanța 51p
 2. CFR Cluj 50p
 3. Rapid 45p
 4. FCSB 44p
 5. Universitatea Craiova 41p
 6. Sepsi 34p
 7. FC Botoșani 30p
 8. Petrolul 30p
 9. FC U Craiova 28p
 10. Chindia Târgoviște 28p
 11. FC Voluntari 26p
 12. Hermannstadt 25p
 13. FC Argeș 25p
 14. „U” Cluj 23p
 15. UTA Arad 20p
 16. CS Mioveni 16p
 • Locurile 1-6…

Citește mai mult pe Spotmedia.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Suporter „U” Cluj: NU POȚI să-ți formezi mândria doar pe trofeele câștigate în ultimii ani

Publicat

suporter „u” cluj: nu poȚi să ți formezi mândria doar pe

După ce a obținut promovarea în prima ligă, „U” are misiunea de a se și menține acolo. Însă nu va fi un obiectiv ușor de împlinit, deoarece șepcile roșii au întâmpinat mai multe obstacole. Deși suntem abia la jumătatea sezonului, Universitatea Cluj a ajuns la al 3-lea antrenor. După ce Erik Lincar și Eugen Neagoe au părăsit echipa, Ioan Ovidiu Sabău s-a reîntors pentru a-i salva și a menține Universitatea în prima ligă. Toate aceste incertitudini de pe banca tehnică, coroborate cu exilul la Mediaș, după ce gazonul de pe Cluj Arena a devenit impracticabil, fac ca primul sezon de la revenirea în prima divizie, să fie unul complicat pentru…

Citește mai mult pe Ardeal24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

LOCURI de MUNCĂ în ALBA: 405 posturi la Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Abrud și alte localități din județ. Oferta prin AJOFM

Publicat

img 6990.jpg

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 7 februarie. Sunt vacante 405 posturi în județul Alba, în mai multe domenii.

De asemenea, cei mai mari angajatori din regiune fac angajări. Oferta lor de locuri de muncă poate fi accesată aici:

Se angajează și personal pentru partea tehnică, de teren a lucrărilor la un birou de cadastru din Alba Iulia. Detalii, AICI.

AICI: ADAUGĂ ANUNȚ ANGAJARE

Locuri de muncă / angajări ALBA IULIA: Agenţia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe