EVENIMENT
„Apele Române”: Nu există risc de poluare a Dunării, la intrarea în ţară, după deversarea de petrol din Serbia

Conform informațiilor furnizate de Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), la intrarea în țară, pe Dunăre, nu există niciun risc de poluare ca urmare a incidentului de poluare cu petrol înregistrat în zona unei localități din Serbia.
„Conform ultimelor informaţii primite de România de la partea sârbă, nu există risc de poluare a Dunării la intrarea în ţară”, precizează reprezentanţii ANAR.
ANAR a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre, cantitatea provenind de la o navă sub pavilion bulgăresc.
„35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Celarevo (Serbia), la o altitudine de 1.287 de metri.
Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională „Apele Române” – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România -Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c.”, a precizat sursa citată.
Potrivit specialiştilor, timpii estimaţi de către specialişti pentru propagarea poluării sunt de circa 24 – 30 de ore până la intrarea în ţară.
„Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de circa 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului.
În acest moment, partea sârbă acţionează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse.
Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată.
Din dispoziţia conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin Lucaci, echipele Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secţiunea Baziaş”, a subliniat instituţia.
Echipa de intervenţie de la Apele Române (ABA) Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severin este pregătită să acţioneze cu material tip „spill sorb” care va fi răspândit din bărci cu motor, „întrucât lăţimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant”.
Intervenţia de depoluare, ca şi prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele ANAR doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizaţii petroliere, menţionează sursa citată. Agerpres
sursa foto: Facebook / Apele Române
EVENIMENT
Bărbat din Blaj prins la volan cu permisul suspendat. S-a ales cu dosar penal. Unde a fost oprit de polițiști

Un bărbat din Blaj este cercetat penal după ce a fost prins la volan cu permisul de conducere suspendat. A fost oprit în trafic la Ocna Mureș.
Potrivit IPJ Alba, joi, 3 aprilie, în jurul orei 17.00, polițiștii din Ocna Mureș au oprit, pentru control, pe strada Lungă din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 33 de ani, din municipiul Blaj.
În urma verificărilor efectuate de către polițiști, a reieșit că bărbatul are permisul de conducere suspendat.
Cercetările sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: România va pierde 230 milioane de euro din cauza pensiilor speciale. Boloș: Avem două variante, măsurile sunt urgente

România va pierde 230 de milioane de euro dacă nu elimină sau modifică sistemul de pensii speciale, a spus ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Alba iulia. Măsurile trebuie implementate în următoarele 5 luni, iar banii au fost deja blocați.
Boloș a vorbit despre două variante în care se poate modifica sistemul: fie se stabilește un plafon de venit dincolo de care s-ar plăti un impozit diferențiat, fie se ajustează stagiul de cotizare sau procentul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, care apără interesele tuturor categoriilor de personal din Sănătate, a organizat vineri, la Cluj-Napoca, o conferință privind sistemul asigurărilor de malpraxis.
Angajații din Sănătate spun că regândirea sistemului asigurărilor de răspundere civilă este o urgență, nu doar pentru medici, ci și pentru protecția pacienților.
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Ministrul Marcel Boloș, vizită în județul Alba. Întâlniri cu primari, oameni de afaceri și discuții legate de finanțări

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, face vineri o vizită în județul Alba, unde se întâlnește cu administrații locale, oamenii de afaceri și reprezentanți ai ADR Centru.
Acesta va participa la discuții privind pregătirea unui proiect de investiții pentru realizarea unui Agri-Food Hub Regional în județul Alba – Regiunea Centru și va vizita Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, unde se derulează un proiect major de investiții.
El se va…
Citește mai mult pe Alba24.ro