Connect with us

EVENIMENT

„Apele Române”: Nu există risc de poluare a Dunării, la intrarea în ţară, după deversarea de petrol din Serbia

Publicat

bazias risc poluare fb
sursa foto: Facebook / Apele Române

Conform informațiilor furnizate de Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), la intrarea în țară, pe Dunăre, nu există niciun risc de poluare ca urmare a incidentului de poluare cu petrol înregistrat în zona unei localități din Serbia.

„Conform ultimelor informaţii primite de România de la partea sârbă, nu există risc de poluare a Dunării la intrarea în ţară”, precizează reprezentanţii ANAR.

ANAR a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre, cantitatea provenind de la o navă sub pavilion bulgăresc.

„35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Celarevo (Serbia), la o altitudine de 1.287 de metri.

Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională „Apele Române” – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România -Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c.”, a precizat sursa citată.

Potrivit specialiştilor, timpii estimaţi de către specialişti pentru propagarea poluării sunt de circa 24 – 30 de ore până la intrarea în ţară.

„Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de circa 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului.

În acest moment, partea sârbă acţionează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse.

Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată.

Din dispoziţia conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin Lucaci, echipele Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secţiunea Baziaş”, a subliniat instituţia.

Echipa de intervenţie de la Apele Române (ABA) Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severin este pregătită să acţioneze cu material tip „spill sorb” care va fi răspândit din bărci cu motor, „întrucât lăţimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant”.

Intervenţia de depoluare, ca şi prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele ANAR doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizaţii petroliere, menţionează sursa citată. Agerpres

sursa foto: Facebook / Apele Române

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Totul se rezumă la a avea capacitatea de a face SACRIFICII. Familia „U” trebuie să fie și acolo, în tribune

Publicat

ioan ovidiu sabau1.jpg

Universitatea Cluj poate ajunge în premieră în play-off-ul Superligii. Mai are meci duminică, de la ora 14:30, cu FC Botoșani, ultima clasată, apoi în ultima rundă din sezonul regulat are joc în deplasare, la Voluntari.

Ardelenii sunt pe loc de play-off, după 1-0 cu Farul. La 3 puncte în spatele constănțenilor, la un punct în fața celor de la Sepsi, Hermannstadt și UTA, la 3 puncte de Petrolul.

Sabău („U” Cluj): Totul se rezumă la a avea capacitatea de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Trei taximetriști din Alba Iulia intră în greva foamei. Protest al șoferilor de taxiuri față de firmele Bolt și Uber

Publicat

video: trei taximetriști din alba iulia intră în greva foamei.

Trei taximetriști din Alba Iulia anunță că intră în greva foamei, în formă de protest față de actuala lege care reglementează sistemul de ride sharing. 

Este vorba despre un protest care se desfășoară în toată țara și care a strâns la București la începutul săptămânii peste 2000 de taximetriști din România.

La Alba Iulia trei șoferi au spus că intră în greva foamei până când guvernul va emite o ordonanță de urgență care să reglementeze sistemul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bandă de hoți specializată în furturi de cabluri telefonice, trimisă în judecată de magistrații din Blaj. Cum acționa gruparea

Publicat

whatsapp image 2021 04 08 at 08.58.32 1.jpeg

O bandă de hoți de cabluri de telefonie a fost trimisă în judecată de magistrații din Blaj. Ancheta autorităților pentru a-i prinde pe aceștia a fost una complexă. 

Telefoanele celor cinci au fost interceptate iar una dintre mașinile folosite pusă sub urmărire. Deși faptele s-au produs la sfârșitul anului 2021, o trimitere în judecată a avut loc în 28 februarie 2024. 

Anchetatorii au probat două furturi de cablu de telefonie, de pe stâlpi. Furturile s-au produs în zona…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un drum comunal din comuna Cut va fi asfaltat, printr-o investiție de peste 3,5 milioane de lei. Licitație, lansată în SEAP

Publicat

un drum comunal din comuna cut va fi asfaltat, printr o

Un drum comunal din comuna Cut va fi asfaltat. Este vorba despre DC 6, care urmează să fie modernizat pe o lungime de aproape 3,5 km, printr-o investiție de peste 3,5 milioane de lei. 

Primăria Cut a lansat pe 29 februarie, în SEAP, o licitație pentru execuția lucrărilor de modernizare a drumului comunal DC 6.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 3.550.501,93 lei, fără TVA.

Un drum comunal din comuna Cut va fi asfaltat

Drumul comunal DC 6 este situat în extravilanul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe