Connect with us

ACTUALITATE

APIA: 17 mai – ultima zi de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2021

Publicat



apia

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021 reprezintă ultima zi de primire, fără penalităţi, a cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Până la acest moment, au fost înregistrate în baza de date APIA un număr de 710.720 cereri, pentru o suprafaţă de 6.885.745 ha.

“Asigurăm fermierii de întregul nostru sprijin în parcurgerea cu succes a etapelor necesare şi îi îndemnăm să colaboreze cu responsabilii de dosar de la nivelul Centrelor judeţene, respectiv ai Centrelor locale, pentru clarificarea/soluţionarea eventualelor probleme pe care le întâmpină, astfel încât să reuşească să depună cererea în termen şi să evite aplicarea de penalităţi”, spun reprezentanţii agenţiei.

Informaţiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărţile şi listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar şi ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrele APIA şi pe site-ul Agenţiei: www.apia.org.ro. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

ANPC: Sfaturi pentru cumpărarea produselor alimentare în perioadele caniculare

Publicat

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat joi sfaturi pentru cumpărarea produselor alimentare în perioadele caniculare.

Potrivit unui comunicat al ANPC, instituția va face în următoarea perioadă controale pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică. Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea acestora.

„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveți grijă de unde vă cumpărați aceste produse! Riscați să vă îmbolnăviți! Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride”, a declarat Claudiu Dolot, președintele ANPC.

Sfaturile ANPC pentru cumpărarea produselor alimentare:

-Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

-Verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);

-Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.);

-Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse!

-Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat);

-Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă);

-Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomand să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;

-La legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor în spații deschise, temperatura mediului ambiant afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc.). MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

NEWS ALERT. Primul deces înregistrat în România la un pacient cu varianta indiană. Pacientul e din Argeș

Publicat

Primul deces a fost înregistrat la un pacient cu varianta Delta, potrivit raportărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. În total, în țară au fost înregistrate 31 de decese la pacienți cu variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Potrivit CNSCBT, până în 20 iunie în România au fost raportate 2.224 secvențieri și au fost confirmate 1.628 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC).

Dintre acestea, 1.553 sunt cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 20 cu Gamma și 44 cu Delta.

Până în 20 iunie rata de confirmare cu VOC a fost de 73%.

Conform CNSCBT, au fost înregistrate 31 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 27 cu varianta Alpha, 3 cu Gamma și unul cu Delta. Cel din urmă a fost înregistrat în județul Argeș. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ordinul care va simplifica regimul construcţiilor, semnat de ministrul Cseke Attila

Publicat

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a semnat Ordinul care va simplifica regimul construcțiilor prin atestarea unor noi experți tehnici și verificatori de proiecte în construcții.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, verificatorii de proiecte și experții tehnici au datoria de a certifica dacă, în timpul proiectării și execuției unei construcții, au fost luate măsurile necesare privind rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri sau siguranța acesteia în caz de incendiu ori cutremur, de exemplu.

Lucrările nu pot avansa fără aprobarea acestora, dar există o lipsă acută de experți și verificatori, majoritatea celor atestați în prezent având o vârstă de peste 70 de ani, a atras atenția ministrul Dezvoltării.

Conform acestuia, în ultimii ani, organizarea examenelor de atestare și certificare pentru noi experți și verificatori a fost blocată de cei actuali, pentru că o comisie de evaluare poate fi alcătuită doar din experții și verificatorii existenți.

„Noul ordin prevede organizarea unei comisii centrale, alcătuite din specialiști în domeniu, care stabilește subiectele examenelor și baremul de corectare, iar o altă comisie regională va asigura supervizarea examenelor și corectarea lucrărilor, pentru că, spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța”, a precizat Cseke Attila.

Ordinul de ministru prevede obligativitatea de a organiza două examene pe an începând cu 2022, și unul în acest an, cu teste grilă, iar proba orală va fi eliminată. „Analizele au arătat că aceasta era un instrument folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați erau sau nu primiți în breaslă de experții și verificatorii actuali”, a mai spus ministrul.

Examenele vor fi anunțate cu cel puțin 45 de zile înainte, arată ordinul, și se vor putea înscrie verificatorii cu cel puțin 8 ani de experiență în domeniu, din care 3 ani în proiectare, respectiv experții cu 12 ani de experiență, din care 4 ani în proiectare.

Ministrul a mai precizat că, în prezent, în evidența ministerului sunt numai 18 experți de securitate la incendiu în București și 23 în restul țării, 24 de județe neavând niciun expert de securitate la incendiu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Moment de bucurie filmat. Buzăul a învins Parisul în finala „Cel mai bun brand de oraș din Europa”

Publicat

Primarul orașului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că orașul a câștigat în noaptea de miercuri spre joi titlul de „Cel mai bun brand de oraș din Europa”, după ce a învins în finală Parisul.

„Titlul de <Cel mai bun brand de oraș din Europa> a revenit azi noapte Buzăului, în cea mai importantă competiție de branduri din lume <Transform Awards>, ținută la Londra! Am învins în finală Parisul, ceea ce este incredibil!”, a scris pe Facebook joi dimineață Constantin Toma.

„Este un premiu pentru toți buzoienii și vă mulțumesc din tot sufletul pentru echipa formidabilă pe care o facem împreună. Hai să facem Buzăul Mare!”, a mai scris primarul.

Gala „Transform Awards” este organizată de publicația internațională Transform magazine, una dintre cele mai mari publicații care se ocupă de studiul și promovarea brandurilor la nivel mondial, a mai anunțat pe Facebook edilul din Buzău. MEDIAFAX

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate