EVENIMENT
APIA: Apicultorii pot depune cereri pentru acordarea ajutorului de minimis, în perioada 19-26 noiembrie

Cererile de acordare a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol vor pute fi depuse în perioada 19 – 26 noiembrie, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt: apicultorii, persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii; apicultorii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016; apicultorii, persoane juridice.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate
Conform APIA, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor cu modificările şi completările ulterioare; să aibă stupine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la data depunerii cererii; să fie înregistraţi în registrul unic de identificare (RUI), şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA.
„Solicitanţii care nu deţin cod unic de înregistrare în RUI, înainte de solicitarea ajutorului de minimis prevăzut de prezenta hotărâre au obligaţia obţinerii acestuia de la centrele judeţene ale APIA, prin completarea şi depunerea formularului prevăzut în anexa nr.1 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare, în vederea accesării măsurilor reglementate de politica agricolă comună”, susţin reprezentanţii APIA.
Cuantumul ajutorului este în valoare de 23,7 lei
Cuantumul ajutorului este în valoare de 23,7 lei/familia de albine.
Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis se ridică la 53.250.724 lei, reprezentând 10.763.157,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) în data de 30 septembrie 2021, respectiv 4,9475 lei pentru un euro.
Sursa de finanţare provine de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
APIA precizează că termenul de plată a ajutorului de minimis este data de 31 decembrie 2021. Agerpres
EVENIMENT
Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara, dispărut de 10 zile

Mobilizare la Iara pentru căutarea lui Dani, fratele primarului comunei.
Daniel Popa, Dani cum îi spun apropiații, în vărstă de 51 de ani, a dispărut în data de 27 martie.
Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara
Sâmbătă, 5 aprilie, au reînceput căurările bărbatului dispărut de acasă. Ioan Popa, primarul comunei Iara, a cerut ajutorul tuturor celor care vor să se implice în căutarea fratelui său. Astfel, un anunț în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Poliția Rutieră Alba acționează cu radare pe trepiede mobile, prin sistemul e-SIGUR. Ce riscă șoferii și proprietarii mașinilor

Polițiștii rutieri acționează sâmbătă, 5 aprilie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, anunță IPJ Alba. Sunt vizate posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județul Alba.
Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de circulație.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și în alte județe până duminică seara. Frig, lapoviță și ninsori până luni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările de vreme rea valabile în acest weekend. Va fi frig, vor fi ploi, lapoviță și ninsoare până luni seara. Vântul va avea intensificări.
Informare meteo: de sâmbătă, 5 aprilie, ora 10.00 până luni, 7 aprilie, ora 18.00 – instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol
În intervalul menționat, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Razie la cluburi din Alba Iulia și în trafic. Acțiune de amploare derulată de polițiști, jandarmi și ISU. Amenzi aplicate

Polițiștii din Alba au derulat o acțiune de amploare la Alba Iulia, în noaptea de 4/5 aprilie. Au fost legitimate persoane, au fost verificate mașini și firme.
Au fost legitimate 137 de persoane și au fost verificate 59 de autovehicule și șapte societăți comerciale, transmite IPJ Alba.
Au fost constatate 16 abateri de natură contravențională, sancţionate cu amenzi în valoare de 7.695 de lei.
Dintre contravenţiile constatate, 13 au fost la OUG 195/2002, 2 la Legea 333/2003 și…
Citește mai mult pe Alba24.ro