EVENIMENT
APIA: Începe depunerea cererilor de finanțare aferente măsurii ”Microgranturi în domeniul agroalimentar”

Solicitanţii de microgranturi în domeniul agroalimentar pot depune formularul cererii de finanţare în perioada 27 – 31 mai, prin aplicaţia electronică IMM Recover, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
„Menţionăm că împuternicirea notarială poate fi depusă şi ulterior completării formularelor de înscriere în sistemul informatic IMM Recover, dar nu mai târziu de încheierea contractului de acordare a ajutorului de stat”, se precizează în comunicatul APIA.
DE VINERI, solicitanţii de microgranturi în domeniul agroalimentar pot depune cereri de finanţare la APIA. Ajutor financiar de 5.000 de euro
Cererile se finanţează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, la cursul valutar aferent lunii mai 2022, respectiv 4,9479 lei.
Pentru depunerea cererilor de finanţare solicitanţii/împuterniciţii/reprezentanţii acestora trebuie să deţină semnătură electronică.
DE VINERI, solicitanţii de microgranturi în domeniul agroalimentar pot depune cereri de finanţare la APIA. Cine sunt beneficiarii
Conform APIA, finanţarea proiectelor de tip microgrant în cadrul acestui apel vizează unele obiective specifice precum: sprijinirea activităţii operatorilor economici din domeniile agricultură, acvacultura, piscicultură şi industrie alimentară şi menţinerea/creşterea numărului de angajaţi.
Totodată, printre obiective se numără diversificarea activităţilor din domeniul agroalimentar şi sprijinirea activităţii operatorilor economici afectaţi de pandemia COVID – 19.
Reprezentanţii APIA precizează că beneficiarii ajutorului de stat sunt microîntreprinderi, întreprinderile mici şi mijlocii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, care primesc ajutorul de stat prin intermediul micrograntului/grantului pentru capital de lucru, prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul schemei de ajutor de stat.
Proiectul „Microgranturi în domeniul agroalimentar” este parte a schemei de ajutor de stat introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi este implementat de MADR, prin intermediul APIA.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), inclusiv structurile judeţene ale acesteia (APIA – Centre Judeţene), administrează, gestionează şi derulează proiectele, măsurile şi programele de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi asigură managementul financiar şi/sau tehnic al fondurilor alocate.
Fondurile alocate pentru acordarea Microgranturilor din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat pentru activităţi specifice din domeniul industriei agroalimentare în cadrul POC 2014-2020 aprobate prin OUG nr. 61/2022 sunt în valoare totală de 50 milioane euro, din care 29,845 milioane euro (respectiv 25 milioane euro FEDRREACT EU şi 4,845 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat) şi 20,155 milioane euro de la bugetul de stat.
Agerpres
Sursa foto: APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură / facebook.com
EVENIMENT
FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.
Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vine în vizită de lucru în județul Alba. Unde va fi prezent

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, va fi prezent vineri, 4 aprilie, în județul Alba.
Acesta va avea un program destul de încărcat. Potrivit surselor alba24.ro, Boloș va avea o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor din județ.
De asemenea va vizita cel mai amplu șantier din Alba Iulia, noul corp de spital care se construiește în curtea unității medicale.
Apoi, acesta va merge către zona Oașa, și cel mai probabil ar putea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
21 aprilie: ”Statu la vase” în Șugag. Obicei unic în țară, în a doua zi de Paște. Programul evenimentului

Statu la vase în lunea Paștelui: o nouă ediție a evenimentului ce marchează un obicei unic în țară va fi organizată în 21 aprilie, la Șugag.
Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag și începe de la ora 11.00.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un bărbat de 61 de ani din Sebeș a fost prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.
Potrivit IPJ Alba, la data de 1 aprilie 2025, în jurul orei 15.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au oprit, pentru control, pe Drumul Sibiului din municipiul Sebeș, un autoturism condus de un bărbat de 61 de ani, din municipiul Sebeș.
În urma testării bărbatului cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,62…
Citește mai mult pe Alba24.ro