ACTUALITATE
APIA începe plata pentru Sprijinul Cuplat Vegetal. 7.600 de euro/hectar la legumele cultivate în sere şi solarii
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) demarează marţi autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal aferente cererilor de plată depuse în Campania 2018, cea mai mare sumă, respectiv 7.600 euro/hectar, fiind alocată pentru legumele cultivate în sere şi solarii, informează instituţia într-un comunicat remis AGERPRES.
„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că au fost stabilite cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal aferente cererilor de plată depuse în Campania 2018, în conformitate cu Hotărârea nr. 360 publicată în Monitorul Oficial nr. 440 din 03 iunie 2019, pentru aprobarea plafoanelor alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2018. Totodată, informăm că începând cu data de 04 iunie 2019, APIA demarează autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal aferente cererilor de plată depuse în Campania 2018”, menţionează sursa citată.
Astfel, sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în sere şi solarii, respectiv tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă este de 7.600,03 euro/ha, pentru sămânţă de cartof – 1.900,01 euro/ha, tomate pentru industrializare cultivate în câmp – 1.715 euro/ha, pentru cartof timpuriu pentru industralizare – 1.000 euro/ha, pentru sfecla de zahăr – 824,99 euro/ha, pentru orez – 659,99 euro/ha, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp – 530,03 euro/ha, pentru hamei – 517,03 euro/ha, pentru soia – 206 euro/hectar, prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre – 181,92 euro/ha, pentru lucernă – 95,08 euro/ha, pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră – 87,51 euro/ha, pentru mazăre boabe şi fasole boabe – 84 euro/ha.
Aproximativ 41.000 de fermieri din sectorul vegetal ar putea beneficia de peste 82,3 milioane de euro de la bugetul de stat după ce Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o Hotărâre prin care se stabilesc plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2018.
„În şedinţa Guvernului din 30 mai 2019 a fost aprobată o Hotărâre prin care se stabilesc plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2018. Plafonul maximum este de 82.334.250 euro, în echivalent 383.990.475 lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019. De această prevedere se estimează că vor beneficia circa 41.000 fermieri din sectorul vegetal, care au accesat măsurile de sprijin cuplat pentru culturile prevăzute la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 219/2015 privind stabilirea sectoarelor, culturilor şi speciilor de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020, şi au îndeplinit condiţiile de eligibilitate”, se preciza într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale remis în 30 mai AGERPRES.
Potrivit sursei citate, plafoanele notificate Comisiei Europene se modifică, prin mecanismul de transfer de fonduri între măsurile de sprijin cuplat, în conformitate cu legislaţia europeană. Astfel, plafoanele au fost reduse pentru soia, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp şi cartof timpuriu pentru industrializare şi au fost suplimentate pentru lucernă, orez, sămânţă de cartof, sfecla de zahăr şi legume cultivate în sere şi solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă.
„Transferurile de fonduri între măsurile de sprijin cuplat s-au făcut astfel încât, în cazul culturilor care nu au atins limita de suprafaţă notificată pentru anul 2018, cuantumul pe hectar să asigure profitabilitatea şi totodată să nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finanţarea măsurii şi limita cantitativă de suprafaţă, notificate Comisiei”, explică reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, rezultate în urma transferurilor de fonduri, la suprafeţele eligibile pentru anul 2018.
Plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 351 din 1 octombrie 2018. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro