Connect with us

ACTUALITATE

Aplicaţia pentru telefoane ”Produsele Alimentare Certificate” va fi extinsă. Va cuprinde şi pensiunile, inclusiv cele din Moldova

Publicataplicatie

Aplicaţia pentru telefoane mobile ”Catalogul Produselor Alimentare Certificate” (CPAC) va fi extinsă până la finele anului cu un modul pentru pensiuni, inclusiv cele din Republica Moldova, iar din 2020 va include şi târgurile, expoziţiile şi iarmaroacele, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.

“Am finalizat modulul pentru crame şi produse viticole, care în prezent este operaţional, iar până la finele anului vom avea şi modulul pentru pensiuni, inclusiv pensiunile din Republica Moldova. Este o muncă destul de mare, cu acest regulament european – GDPR – pentru că trebuie să cerem acordul tuturor beneficiarilor ca să le facem datele lor publice, dar eu zic că până la finalul anului vom avea gata şi acest modul. Anul viitor vom include în sistem şi târgurile, expoziţiile şi iarmaroacele. Cel mai important lucru este, cred, folosirea localizării prin GPS, pentru că atunci când eşti la o pensiune din judeţul Buzău sau din Maramureş şi vrei să vezi un produs tradiţional certificat apeşi pe respectivul produs şi te duce până la poarta producătorului. Aplicaţia aceasta este foarte folosită şi foarte utilă, inclusiv nouă, la nivelul ministerului. Tuturor colegilor mei care merg în teritoriu eu le-am recomandat, pentru că tot decontăm aceşti bani, să meargă la pensiuni finanţate de agenţie prin fonduri europene. În felul acesta vrem să-i sprijinim în continuare pe aceşti beneficiari, pe aceşti antreprenori, pentru realizarea planurilor de afaceri”, a explicat Chesnoiu.

El a subliniat că realizarea acestei aplicaţii a durat aproximativ un an, fiind implicaţi doar doi experţi din AFIR, car au lucrat în sistem de voluntariat, şi doar în timpul liber, iar statul român nu a cheltuit niciun leu pentru dezvoltarea acestei aplicaţii.

“Aplicaţia Catalogul Produselor Alimentare Certificate a fost premiată la toate galele şi toate concursurile de IT pentru că a transformat un Excel de la nivelul Ministerului Agriculturii, în care erau prinse toate produsele agroalimentare româneşti acreditate prin produse consacrate sau celelalte condiţii de acreditare, într-o aplicaţie ce-i permite fiecărui utilizator, în funcţie de zona în care se află, să vadă ce produse sunt certificate în zona respectivă, ce pensiuni a finanţat AFIR, ce crame, ce vinuri avem. Acum lucrăm la ea să o extindem la pensiuni şi vom introduc inclusiv pensiunile din Republica Moldova”, a adăugat şeful AFIR.

Aplicaţia pentru telefoane mobile CPAC a fost lansată la începutul lunii noiembrie 2018, la târgul de agricultură Indagra,
iar la ora actuală cuprinde 916 produse agroalimentare înregistrate pe scheme naţionale şi europene de calitate şi 290 de producători.

Prin această aplicaţie, utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor şi vor putea consulta detaliile referitoare la producător şi la reţetele utilizate, cu ajutorul funcţiei de scanare a codurilor QR aplicate pe etichetele produselor omologate.

CPAC cuprinde în prezent lista cu toate produsele atestate, detalii produs (descriere, locaţie, denumire, tip atestat, categorie produs), vizualizare pe hartă GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate (Tradiţional, Montan, Reţetă Consacrată, Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradiţională Garantată (STG), Produse Viticole Atestate) cu posibilitate de accesare şi contact direct din aplicaţie, vizualizare detalii despre producători (telefon, adresă sediu social şi punct lucru, listă atestate), căutare în lista de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază, în funcţie de tipul atestatului şi categoria de produs, citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii produs. La ora actuală sunt incluse în aplicaţie nouă categorii de produse (carne, băuturi, panificaţie, lapte, legume-fructe, peşte, produse apicole, produse vinicole şi crame, altele.)

Aplicaţia CPAC poate fi folosită pe întreaga planetă dacă produsul are un QR cod care poate fi scanat cu această aplicaţie şi va da toate detaliile despre produs, despre reţetă, despre producător, când a fost certificat sau dacă mai are certificat valabil. Dacă un certificat expiră, acest produs este scos automat din baza de date. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Emiterea rovinietelor şi a peajelor prin sistemele informatice va funcţiona cu intermitenţe sâmbătă

Publicat

arhiva foto

Emiterea rovinietelor (prin SMS, prin portalul www.erovinieta.ro şi prin aplicaţia etarife) şi a peajelor (prin SMS, prin portalul www.erovinieta.ro, prin aplicaţia etarife şi prin punctele de distribuţie aparţinând Rompetrol Downstream) nu va fi posibilă sau va funcţiona cu intermitenţe sâmbătă, în intervalul orar 10:00 – 16:00, ca urmare a unor intervenţii la sistemele informatice ce au implicaţii în funcţionarea corespunzătoare a SIEGMCR, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)

În acest context, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, utilizatorii au obligaţia de a achita tarifele prin celelalte mijloace puse la dispoziţie de către CNAIR, subliniază Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Informaţiile cu privire la mijloacele disponibile pentru achitarea acestor tarife se găsesc pe pagina de internet a CNAIR (cnadnr.ro, secţiunea Produse/Servicii).

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Razie de amploare în municipiul Feteşti. Au fost aplicate 131 de sancţiuni contravenţionale

Publicat

Forţele de ordine ale poliţiei şi jandarmeriei din Ialomiţa au aplicat joi, în urma unei acţiuni de amploare pe raza municipiului Feteşti, 131 de sancţiuni contravenţionale, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

La acţiune au participat aproximativ 100 de poliţişti şi jandarmi, însoţiţi de specialişti din cadrul DSVSA Ialomiţa, care au acţionat atât în filtre rutiere, cât şi în patrule de ordine şi siguranţă publică, în vederea prevenirii şi combaterii violenţei stradale, reducerii riscului de producere a accidentelor rutiere şi a respectării interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă.

Urmare a neregulilor constatate, poliţiştii au aplicat 131 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a acestora fiind de peste 25.000 de lei, şi au constatat în flagrant două infracţiuni.

Au fost controlate în trafic 104 de autovehicule, legitimate peste 200 de persoane şi verificate 40 de societăţi comerciale.

În cadrul activităţilor au fost depistaţi, în flagrant, trei tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 36 de ani, din municipiul Feteşti, în timp ce transportau cu un autoturism 12 kilograme de peşte din speciile cegă, fitofag, scrumbie, crap şi şalău, fără a deţine documente de provenienţă. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru încălcarea legislaţiei privind pescuitul şi acvacultura. Peştele din specia cegă a fost redat mediului acvatic, iar peştii din celelalte specii au fost ridicaţi în vederea distrugerii într-un incinerator autorizat.

Un alt tânăr în vârstă de 29 de ani, din judeţul Brăila, a fost depistat pe raza comunei Borduşani în timp ce transporta 100 de pui vii, fără respectarea normelor sanitar-veterinare. Acesta a fost sancţionat contravenţional de către specialiştii din cadrul DSVSA Ialomiţa cu amendă în valoare de 2.500 lei.

“Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare pe raza judeţului Ialomiţa, echipajele de poliţişti acţionând permanent în sistem integrat pentru asigurarea unui climat optim de siguranţă publică, prevenirea şi limitarea răspândirii virusului COVID-19, dar şi pentru a preveni şi combate ilegalităţile de orice fel”, au mai informat reprezentanţii IPJ Ialomiţa. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Centrul de vaccinare drive-through din Galaţi îşi prelungeşte activitatea până pe 8 iunie

Publicat

Centrul de vaccinare drive-through, amenajat de către Primăria municipiului Galaţi în parcarea unui mall, va funcţiona în continuare, până pe 8 iunie, informează, vineri, Biroul de presă al administraţiei locale.

Potrivit sursei citate, în cele cinci zile de funcţionare peste 3.200 de persoane s-au prezentat deja pentru a se vaccina direct din maşină.

Centrul are patru fluxuri, se utilizează serul Pfizer, iar programul este între orele 8,00 şi 20,00. Cei care doresc se pot vaccina fără programare.

Primăria municipiului Galaţi a asigurat amenajarea şi dotările necesare pentru buna funcţionare a centrului de vaccinare.

“Venim în sprijinul gălăţenilor care doresc să se vaccineze cât mai repede. În acest sens, funcţionează un centru de vaccinare de tip drive-through care este amplasat în parcarea Galaţi Shopping City. În cadrul centrului, care are patru fluxuri de vaccinare, se utilizează serul Pfizer, iar programul este între orele 8,00 şi 20,00”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Până în prezent, numărul total de doze de vaccin administrate, începând cu data de 4 ianuarie, la nivel judeţean este de 125.695. Numărul total al persoanelor din judeţul Galaţi care au primit şi a doua doză este de 48.750. Alte 28.040 persoane au primit doar prima doză de vaccin anti-SARS-CoV-2, 155 dintre ele fiind doză unică. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Există riscul să purtăm masca până la finalul anului? Răspunsul lui Cîțu

Publicat

„Măsurile pe care le-am luat cu siguranță vrem să rămână așa”, spune premierul Florin Cîțu, întrebat dacă există riscul să purtăm masca până la finalul anului.

Întrebat, vineri, în Suceava, dacă există riscul ca până la finalul anului să mai purtăm masca sau să avem restricții în continuare, Cîțu a răspuns: „ne-am gândit foarte atent la măsurile pe care le-am luat, pentru că noi știm foarte bine că e foarte ușor să elimini niște lucruri și foarte greu să le implici din nou”, scrie MEDIAFAX.

Autoritățile vor ca măsurile luate să rămână așa.

„Masca în spațiul public vrem să nu mai trebuiască să o purtăm până la finalul anului, dar asta depinde foarte multe de rata de vaccinare”, spune premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că prima etapă a relaxării măsurilor anti-COVID va avea loc pe 15 mai. În prima fază se va renunţa la masca de protecţie la exterior şi la restricţiile nocturne.

Vineri se întrunesc CNSU și Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie, urmând să decidă relaxarea măsurilor şi calendarul concret pentru fiecare etapă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate