Connect with us

ACTUALITATE

Aplicaţia pentru telefoane ”Produsele Alimentare Certificate” va fi extinsă. Va cuprinde şi pensiunile, inclusiv cele din Moldova

Publicat

aplicatie

Aplicaţia pentru telefoane mobile ”Catalogul Produselor Alimentare Certificate” (CPAC) va fi extinsă până la finele anului cu un modul pentru pensiuni, inclusiv cele din Republica Moldova, iar din 2020 va include şi târgurile, expoziţiile şi iarmaroacele, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.

„Am finalizat modulul pentru crame şi produse viticole, care în prezent este operaţional, iar până la finele anului vom avea şi modulul pentru pensiuni, inclusiv pensiunile din Republica Moldova. Este o muncă destul de mare, cu acest regulament european – GDPR – pentru că trebuie să cerem acordul tuturor beneficiarilor ca să le facem datele lor publice, dar eu zic că până la finalul anului vom avea gata şi acest modul. Anul viitor vom include în sistem şi târgurile, expoziţiile şi iarmaroacele. Cel mai important lucru este, cred, folosirea localizării prin GPS, pentru că atunci când eşti la o pensiune din judeţul Buzău sau din Maramureş şi vrei să vezi un produs tradiţional certificat apeşi pe respectivul produs şi te duce până la poarta producătorului. Aplicaţia aceasta este foarte folosită şi foarte utilă, inclusiv nouă, la nivelul ministerului. Tuturor colegilor mei care merg în teritoriu eu le-am recomandat, pentru că tot decontăm aceşti bani, să meargă la pensiuni finanţate de agenţie prin fonduri europene. În felul acesta vrem să-i sprijinim în continuare pe aceşti beneficiari, pe aceşti antreprenori, pentru realizarea planurilor de afaceri”, a explicat Chesnoiu.

El a subliniat că realizarea acestei aplicaţii a durat aproximativ un an, fiind implicaţi doar doi experţi din AFIR, car au lucrat în sistem de voluntariat, şi doar în timpul liber, iar statul român nu a cheltuit niciun leu pentru dezvoltarea acestei aplicaţii.

„Aplicaţia Catalogul Produselor Alimentare Certificate a fost premiată la toate galele şi toate concursurile de IT pentru că a transformat un Excel de la nivelul Ministerului Agriculturii, în care erau prinse toate produsele agroalimentare româneşti acreditate prin produse consacrate sau celelalte condiţii de acreditare, într-o aplicaţie ce-i permite fiecărui utilizator, în funcţie de zona în care se află, să vadă ce produse sunt certificate în zona respectivă, ce pensiuni a finanţat AFIR, ce crame, ce vinuri avem. Acum lucrăm la ea să o extindem la pensiuni şi vom introduc inclusiv pensiunile din Republica Moldova”, a adăugat şeful AFIR.

Aplicaţia pentru telefoane mobile CPAC a fost lansată la începutul lunii noiembrie 2018, la târgul de agricultură Indagra,
iar la ora actuală cuprinde 916 produse agroalimentare înregistrate pe scheme naţionale şi europene de calitate şi 290 de producători.

Prin această aplicaţie, utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor şi vor putea consulta detaliile referitoare la producător şi la reţetele utilizate, cu ajutorul funcţiei de scanare a codurilor QR aplicate pe etichetele produselor omologate.

CPAC cuprinde în prezent lista cu toate produsele atestate, detalii produs (descriere, locaţie, denumire, tip atestat, categorie produs), vizualizare pe hartă GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate (Tradiţional, Montan, Reţetă Consacrată, Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradiţională Garantată (STG), Produse Viticole Atestate) cu posibilitate de accesare şi contact direct din aplicaţie, vizualizare detalii despre producători (telefon, adresă sediu social şi punct lucru, listă atestate), căutare în lista de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază, în funcţie de tipul atestatului şi categoria de produs, citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii produs. La ora actuală sunt incluse în aplicaţie nouă categorii de produse (carne, băuturi, panificaţie, lapte, legume-fructe, peşte, produse apicole, produse vinicole şi crame, altele.)

Aplicaţia CPAC poate fi folosită pe întreaga planetă dacă produsul are un QR cod care poate fi scanat cu această aplicaţie şi va da toate detaliile despre produs, despre reţetă, despre producător, când a fost certificat sau dacă mai are certificat valabil. Dacă un certificat expiră, acest produs este scos automat din baza de date. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

maria.jpg

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

BOBEICĂ NARCISA MARIA are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălțime, păr brunet lung, ochi negri.

Vestimentație: Blugi de culoare gri, hanorac, adidași albi, purta un ghiozdan de culoare neagră, cu model floral.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe