Connect with us

ACTUALITATE

Aplicaţia pentru telefoane ”Produsele Alimentare Certificate” va fi extinsă. Va cuprinde şi pensiunile, inclusiv cele din Moldova

Publicat

aplicatie

Aplicaţia pentru telefoane mobile ”Catalogul Produselor Alimentare Certificate” (CPAC) va fi extinsă până la finele anului cu un modul pentru pensiuni, inclusiv cele din Republica Moldova, iar din 2020 va include şi târgurile, expoziţiile şi iarmaroacele, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.

„Am finalizat modulul pentru crame şi produse viticole, care în prezent este operaţional, iar până la finele anului vom avea şi modulul pentru pensiuni, inclusiv pensiunile din Republica Moldova. Este o muncă destul de mare, cu acest regulament european – GDPR – pentru că trebuie să cerem acordul tuturor beneficiarilor ca să le facem datele lor publice, dar eu zic că până la finalul anului vom avea gata şi acest modul. Anul viitor vom include în sistem şi târgurile, expoziţiile şi iarmaroacele. Cel mai important lucru este, cred, folosirea localizării prin GPS, pentru că atunci când eşti la o pensiune din judeţul Buzău sau din Maramureş şi vrei să vezi un produs tradiţional certificat apeşi pe respectivul produs şi te duce până la poarta producătorului. Aplicaţia aceasta este foarte folosită şi foarte utilă, inclusiv nouă, la nivelul ministerului. Tuturor colegilor mei care merg în teritoriu eu le-am recomandat, pentru că tot decontăm aceşti bani, să meargă la pensiuni finanţate de agenţie prin fonduri europene. În felul acesta vrem să-i sprijinim în continuare pe aceşti beneficiari, pe aceşti antreprenori, pentru realizarea planurilor de afaceri”, a explicat Chesnoiu.

El a subliniat că realizarea acestei aplicaţii a durat aproximativ un an, fiind implicaţi doar doi experţi din AFIR, car au lucrat în sistem de voluntariat, şi doar în timpul liber, iar statul român nu a cheltuit niciun leu pentru dezvoltarea acestei aplicaţii.

„Aplicaţia Catalogul Produselor Alimentare Certificate a fost premiată la toate galele şi toate concursurile de IT pentru că a transformat un Excel de la nivelul Ministerului Agriculturii, în care erau prinse toate produsele agroalimentare româneşti acreditate prin produse consacrate sau celelalte condiţii de acreditare, într-o aplicaţie ce-i permite fiecărui utilizator, în funcţie de zona în care se află, să vadă ce produse sunt certificate în zona respectivă, ce pensiuni a finanţat AFIR, ce crame, ce vinuri avem. Acum lucrăm la ea să o extindem la pensiuni şi vom introduc inclusiv pensiunile din Republica Moldova”, a adăugat şeful AFIR.

Aplicaţia pentru telefoane mobile CPAC a fost lansată la începutul lunii noiembrie 2018, la târgul de agricultură Indagra,
iar la ora actuală cuprinde 916 produse agroalimentare înregistrate pe scheme naţionale şi europene de calitate şi 290 de producători.

Prin această aplicaţie, utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor şi vor putea consulta detaliile referitoare la producător şi la reţetele utilizate, cu ajutorul funcţiei de scanare a codurilor QR aplicate pe etichetele produselor omologate.

CPAC cuprinde în prezent lista cu toate produsele atestate, detalii produs (descriere, locaţie, denumire, tip atestat, categorie produs), vizualizare pe hartă GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate (Tradiţional, Montan, Reţetă Consacrată, Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradiţională Garantată (STG), Produse Viticole Atestate) cu posibilitate de accesare şi contact direct din aplicaţie, vizualizare detalii despre producători (telefon, adresă sediu social şi punct lucru, listă atestate), căutare în lista de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază, în funcţie de tipul atestatului şi categoria de produs, citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii produs. La ora actuală sunt incluse în aplicaţie nouă categorii de produse (carne, băuturi, panificaţie, lapte, legume-fructe, peşte, produse apicole, produse vinicole şi crame, altele.)

Aplicaţia CPAC poate fi folosită pe întreaga planetă dacă produsul are un QR cod care poate fi scanat cu această aplicaţie şi va da toate detaliile despre produs, despre reţetă, despre producător, când a fost certificat sau dacă mai are certificat valabil. Dacă un certificat expiră, acest produs este scos automat din baza de date. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Adele a susținut primul său concert cu public din ultimii cinci ani

Publicat

adele concert sursa foto fb
sursa foto: Facebook / Adele

Adele și-a încântat fanii în Hyde Park, în Londra, cu primul său concert public din ultimii cinci ani, potrivit BBC. La un moment dat ea a oprit concertul pentru că a observat în mulțime un fan care avea nevoie de ajutor.

Adele le-a spus fanilor că este „extrem de fericită” să se întoarcă pe scenă.

Concertul din Hyde Park a fost primul ei concert cu public din ultimii cinci ani.

Artista a oprit la un moment dat concertul, în timpul piesei „Hello”, după ce a observat că cineva din public avea nevoie de asistență. Adele a chemat paza pentru a-l scoate din mulțime .

Fanii au salutat-o pe cântăreață pentru că a fost atât de grijulie, subliniind că nu numai că a chemat un steward pentru a salva fanul, dar s-a apropiat pentru a putea vedea ea însăși ce se întâmplă, potrivit metro.co.uk.

Adele și-a reluat rapid concertul și a continuat să cânte timp de două ore pentru 65.000 de fani din orașul ei natal, care au fost încântați de spectacolul oferit.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: Facebook / Adele

Citește mai departe

ACTUALITATE

Numeroase victime în urma atacului din Copenhaga. Autorul este în detenţie

Publicat

atac copenhaga

Numeroase persoane au fost ucise sau rănite în urma atacului armat din Copenhaga, iar autorităţile au arestat un suspect şi continuă operaţiunile în mai multe zone pentru capturarea eventualilor complici.

„Atacul s-a soldat cu moartea unor persoane şi rănirea altora”, a declarat şeful Poliţiei din Copenhaga, Søren Thomassen, într-o conferinţă de presă. El nu a oferit un bilanţ exact al victimelor.

„Individul arestat este un danez în vârstă de 22 de ani”, a precizat oficialul danez, citat de postul TV2.

Şeful Poliţiei a precizat că deocamdată nu se cunoaşte motivul atacului. Poliţia este în stare de alertă şi verifică mai multe locaţii din Copenhaga pentru arestarea eventualilor complici. „În acest moment, nu cunoaştem motivul atacului. Prezenţa agenţilor este masivă în tot oraşul Copenhaga”, a subliniat şeful Poliţiei, precizând că nu este exclusă ipoteza unui act terorist.

YouTube video

„Poliţia se consultă cu serviciile de informaţii. Până nu vom şti sigur că nu au existat complici, vom continua operaţiunile de căutare şi chiar le vom intensifica”, a dat asigurări şeful Poliţiei.

Spitalul Universitar din Copenhaga a confirmat primirea a trei persoane care prezintă plăgi produse prin împuşcare. Una dintre persoanele rănite este în stare critică.

Primăria din Copenhaga a activat o celulă de criză pentru a aplica urgent măsuri de securitate în oraş.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: captură video Youtube / corona 2020

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Câini și pisici, sterilizați GRATUIT la USAMV Cluj-Napoca. Vezi când e campania

Publicat

usa.jpg

Cadrele didactice și studenții Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca organizează în data de 6 iulie 2022, cu sprijinul Maravet, o campanie de sterilizare a câinilor și pisicilor cu/fără stăpân.

”Pentru informații suplimentare și înscrieri, sunați la 0731465616 începând din 4 iulie în intervalul 9-16.

Vă rugăm să nu hrăniți pacienții cu cel puțin 12 ore înainte de intervenția chirurgicală”, anunță USAMV.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Situația investițiilor și a lucrărilor realizate de Serviciul de Gospodărire a Apelor Alba, pe raza județului

Publicat

d631f483 77af 4b82 bd06 b9f8037bf470 e1656663980909 1000x600.jpg

În cursul acestei săptămâni, prefectul județului Alba, Nicolae Albu a efectuat o vizită de lucrul la sediul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, unde, împreună cu Sorin Vlad și cu inginerul șef Ioana Săliștean, au analizat situația lucrărilor executate pe teritoriul județului.

Lucrări cuprinse în planul tehnic al SGA Alba:

Valoarea totală a acestor lucrări pentru anul 2022 este de 9,575 mii lei, cuprinzând lucrări de întreținere a construcțiilor hidrotehnice și a cursurilor de apă (cosiri – 307 ha, terasamente – 197,00 mii mc, lucrări…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe