Connect with us

ACTUALITATE

Aplicație mobilă pentru detectarea căpușelor. Harta care ne arată zonele unde sunt căpușe, țânțari și muște

Publicat

O aplicație care arată exact zonele în care sunt căpușe, țânțari și muște a fost dezvoltată la Cluj. Aplicația pentru smartphone VectExcel oferă informații despre bolile transmise de căpușe sau țânțari și prezintă, pe hartă, distributia geografică a artropodelor vector și probabilitate pentru cea mai comună specie de căpușă de pe teritoriul țării, Ixodes ricinus, responsabilă, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, informează ziarul Alba24.ro.

Aplicația are și rolul de informare a populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise de căpușe sau țânțari, potrivit unui comunicat transmis luni de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

„Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV a dezvoltat (…) o aplicație mobilă gratuită – VectExcel, care are drept scop informarea populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori. Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuție geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpușe din România, precum și ale 58 de specii de țânțari și opt de flebotomi (gen de muște de nisip – n.a.). De asemenea, aplicația permite vizualizarea hărților reale de distribuție atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secțiune a aplicației include calcularea probabilității prezenței în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de căpușă vector din România, Ixodes ricinus. Această specie este responsabilă, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, a encefalitei de căpușă, dar și a altor boli vectoriale atât la om, cât și la animale”, se arată în comunicatul citat de Mediafax.

Potrivit reprezentanților USAMV Cluj-Napoca, utilizatorii aplicației pot să citească informații detaliate, pe înțelesul larg, privitoare la principalele boli transmise de aceste insecte în România, dar și ce măsuri să ia în cazul în care au fost mușcați de o căpușă.

„Aplicația încurajează cetățenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de citizen science, pentru prima oară în țara noastră în domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine dorește poate să trimită echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel de lărgirea datelor de distribuție a artropodelor vector”, a spus Andrei D. Mihalca, specialist în cadrul Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.

Aplicația a fost realizată în cadrul proiectului „Platformă One Health multidisciplinară de excelență pentru studiul bolilor vectoriale neglijate și emergente” și este disponibilă gratuit atât pe sistemele Android, cât și iOS, precum și în format web, la adresa http://ce-ne-inteapa.ro.

sursa: digi24.ro, ce-ne-inteapa.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Gospodării și grădini inundate, copaci căzuți pe carosabil: Bilanțul unei furtuni care a măturat o parte din județul Botoșani

Publicat

foto: gospodării și grădini inundate, copaci căzuți pe carosabil: bilanțul

Publicitate

În ultimele ore, pompierii botoșăneni au acționat pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, astfel:

– în localitatea Roma, unde un copac a căzut pe partea carosabilă. Până la sosirea forțelor de intervenție, un localnic a taiat o bucată din copac. Pericolul a fost înlăturat, în totalitate, de pompierii Detașamentului Botoşani;

– în localitatea Chișcăreni, unde șase gospodării și grădini au fost inundate. Pompierii din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

STIREA TA: „A apărut mesajul RO ALERT după ce ploaia a înecat puisorii! De ce te anunță după ce trece potopul?”

Publicat

cod galben de inundații pe râurile mici din botoșani: pompierii

Publicitate

Un botoșănean din comuna Suharău își exprimă indignarea după ce, în urma unei furtuni violente, a primit mesajul de alertă RO-ALERT după ce fenomenul meteo extrem se încheiase. Potrivit relatării acestuia, vijelia a făcut ravagii în localitate, iar sistemul de avertizare nu ar fi funcționat la timp.

„De ce RO ALERT , te anunță după ce trece potopul ??? Asa am pățit astăzi după ce a trecut vijelia peste Suharău,a apărut mesajul RO ALERT…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Respect pentru o viață în doi: 32 de cupluri longevive din municipiul Botoșani au fost premiate

Publicat

foto: respect pentru o viață în doi: 32 de cupluri

Publicitate

Într-o lume în care valorile se schimbă rapid, 32 de cupluri botoșănene rămân repere vii ale afecțiunii, respectului, sprijinului și loialității. Pentru o viață trăită împreună, cu demnitate și iubire, aceștia au fost astăzi celebrați de primarul Cosmin Andrei, în cadrul unei ceremonii încărcate de emoție.

Opt cupluri au fost omagiate pentru 60 de ani de căsnicie, aniversând Nunta de Diamant, un simbol rar și prețios al longevității…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Jandarmii botoșăneni au participat la exercițiul interinstituțional Zimbru 2025 N-E

Publicat

foto: jandarmii botoșăneni au participat la exercițiul interinstituțional zimbru 2025

Publicitate

În perioada 20–23 mai 2025, jandarmii botoșăneni au participat la ample activități de pregătire în cadrul exercițiului interinstitutional Zimbrul 2025 Nord-Est.

Scopul principal al exercițiului a fost antrenarea structurilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și al situațiilor speciale, în vederea consolidării capacității de reacție și a colaborării operative.

Timp de două zile, jandarmii botoșăneni, împreună cu celelalte forțe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe