Connect with us

ACTUALITATE

Aplicaţii inedite create de echipe de tineri cercetători sau studenţi în cadrul Innovation Labs 2019 Cluj

Publicat

Aplicaţii inedite, precum una care ar putea înlocui cafeaua, prin stimularea senzorilor de la nivelul cortexului orbitofrontal lateral sau o alta, care i-ar putea ajuta pe părinţi să afle dacă copilul lor are probleme cu vederea, toate susţinute de tehnologia mobilă, au fost prezentate de tineri studenţi sau cercetători în cadrul ediţiei de la Cluj a Innovation Labs 2019.

Potrivit organizatorilor, aceasta este cea mai mare competiţie dedicată startup-urilor tech, în care tinerii pasionaţi de inovaţie şi de antreprenoriat sunt invitaţi în câteva mari centre universitare ale ţării să-şi prezinte ideile în faţa unui juriu format din profesionişti de renume din domeniul IT şi din lumea afacerilor.

„Au fost foarte multe idei din domeniul medical, iar alte idei s-au adresat îmbunătăţirii vieţii comunităţii locale. Echipele sunt formate din 2 până la 5 membri. Ele, prin această etapă, au primit şansa de a intra în programul de mentorat care va dura până în luna mai şi apoi vor intra în finala de la Bucureşti, cu echipe din toată ţara”, a explicat Ovidiu Stan, şef lucrări la Departamentul de Automatică al UTCN şi organizator Innovation Labs Cluj-Napoca.

În program au fost înscrise 40 de echipe, dintre care doar jumătate au intrat în Hackathon, iar în final în programul de mentorat au intrat 13.

Printre ideile prezentate în acest weekend la a şasea ediţie locală a Innovation Labs se numără şi cea a doi studenţi de la UTCN Cluj-Napoca, care au dezvoltat un joc al cărui scop este acela de a-i ajuta pe părinţi să afle dacă cel mic ar putea avea probleme cu vederea şi să programeze, astfel, o vizită la oftalmolog.

Potrivit lui Ionuţ Danci, unul dintre membri echipei, aplicaţia este de fapt un joc, în care copilul trebuie să urmărească traseul unei maşini. Cu ajutorul camerei unui dispozitiv precum telefonul mobil sau o tabletă aplicaţia urmăreşte pupila copilului şi, folosind parametri care sunt stabiliţi la nivel internaţional prin cercetări deja făcute, se poate verifica dacă timpul său de răspuns este bun sau dacă a urmărit bine traiectoria. Aplicaţia ar putea trimite astfel o notificare părintelui.

„Am discutat şi cu un medic oftalmolog, care ne-a spus că, până la opt ani, copiii au o perioadă de dezvoltare a muşchilor de la ochi şi cu o astfel de aplicaţie şi-ar putea da seama dacă ambii ochi focusează cum trebuie. Asta ne dorim să facem cu această aplicaţie, să transmită mesajul că ar fi nevoie de o vizită la medic”, a spus Andrei Prodeschi.

O altă echipă a creat o aplicaţie care are la bază tehnologia Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) şi presupune ca persoanele majore să aibă posibilitatea a a-şi stimula senzori la nivelul cortexul orbitofrontal lateral, utilizând de asemenea, telefonul mobil. Astfel, stimuli care acţionează la fel precum cafeaua, ar putea fi înlocuiţi de un câmp magnetic controlat de o aplicaţie, având funcţia de a selecta nivelul de cantitate dorită.

Alte aplicaţii au vizat zona de îmbunătăţire a vieţii comunităţii, respective crearea unei aplicaţii care îţi arată care este cea mai apropiată trotinetă electrică oferindu-ţi posibilitatea de a o folosi, sau de a „vizita” expoziţii ale artiştilor locali în parc, cu ajutorul ochelarilor 3D.

Innovation Labs 2019 urmăreşte şapte direcţii de dezvoltare: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities şi Smart Mobility. Tinerii pornesc de la o idee pe care o rafinează în cadrul programului de mentorat şi o transformă treptat într-un prototip viabil şi persuasiv, cu aplicaţii în piaţă.

În Cluj-Napoca, programul este susţinut pe plan academic de către Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. AGERPRES

Sursa foto: Innovation Labs/facebook.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Coiful dacic, posibil furat din Olanda la comanda unor interlopi români. Ce relatează presa olandeză

Publicat

parchetul general a deschis un dosar penal în cazul furtului

Publicitate

Furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents ar fi fost comandat din România, scrie presa olandeză. Potrivit unor surse ale televiziunii olandeze RTL Nieuws, comanda pentru furtul artefactelor dacice din luna ianuarie din Muzeul Drents are originea în lumea interlopă română.

Se pare că persoana care a comandat jaful dorește să folosească valorosul coif de aur și brățările ca monedă de schimb pentru a ține un infractor român departe de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelierele de creație „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, la Botoșani

Publicat

atelierele de creație „simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, la

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, în colaborare cu Liceul Tehnologic Bucecea, organizează atelierele de creație intitulate ‘Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor’.

Aflat la a șaptea ediție, proiectul valorifică încondeierea ouălor, practicată în lumea satelor în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Înălțare. Urmărind atât dezvoltarea abilităților artistice ale…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O casă din localitatea Avrămeni a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază

Publicat

o casă din localitatea avrămeni a fost cuprinsă de flăcări,

Publicitate

O casă din localitatea Avrămeni a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Bunurile din mai multe camere, dar și o parte din acoperiș, au luat foc din cauza unui scurtcircuit. Nu au fost persoane rănite, însă pagubele sunt însemnate.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Accident tragic la Flămânzi! O persoană a murit, iar alte două au fost rănite

Publicat

foto: accident tragic la flămânzi! o persoană a murit, iar

Publicitate

O persoană a decedat, iar alte două au fost rănite în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Flămânzi. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanț de terapie intensivă mobilă SMURD, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Aceștia au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe