Ne așteaptă o lună aprilie capricioasă. O lună în care vor alterna perioadele cu vreme rece și foarte rece cu cele în care temperaturile ne vor duce cu gândul la vara care se apropie.
Agricultorii însă se vor bucura din plin, deoarece se anunță o lună bogată în precipitații, în cea mai mare parte a țării.
Context sinoptic:
– Aprilie este considerată, din punct de vedere sinoptic ca fiind o lună autentică de primăvară, cu vreme stabilă, cu fenomene de iarnă sau de vară foarte rar prezente. Principala caracteristică a acestei luni este reprezentată de o circulație dominantă pe direcție V, SV, care aduce aer cald spre țara noastră, ceea ce se vede și în valorile de temperatură.
Lucrurile nu vor sta tocmai ca la carte în acest aprilie. La nivel macro, avem de-a face cu un final lent al prezenței vortexului polar și suntem, în continuare, în fază La Nina, chiar dacă și intensitatea ei este în scădere, ceea ce va permite coborâri polare spre regiunilor joase.
Este fix scenariul care va genera o vreme care va alterna de o săptămână la alta, în care să avem parte și de răciri consistente dar și de perioade foarte calde.
Temperaturi:
– Ultimele modelări ale celor de la ECMWF consideră că luna aprilie va fi una cu valori normal de temperată, mai rece prin Meridionali, Orientali dar și prin estul Munteniei (abateri termice ușor negative spre –0.5, –1 grad).
Structurat pe săptămâni, avem săptămâna 05 – 11 aprilie foarte rece, săptămâna 12 – 18 aprilie cu valori normale de temperatură, tendință care se va păstra și în săptămânile 19 – 25 aprilie și 26 aprilie – 02 mai.
Precipitații:
– Aprilie a fost mereu o lună importantă și pentru agricultură, din punct de vedere al precipitațiilor, care sunt în creștere față de primele luni ale anului. Astfel, mediile multianuale 1961 – 2020 ne spun de un sub 30 mm prin Delta Dunării, sub 40 mm prin Bărăgan, în jurul a 50 mm în restul țării cu un vâr de 75 mm și peste 75 mm în zonele montane.
Pentru luna aprilie a acestui an estimările celor de la ECMWF sunt că vom avea o lună bogată în precipitații, cu excedent pluviometric în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă nordul și SV Olteniei, vestul extrem al Banatului și centrul și nordul Moldovei, regiuni unde vom avea un deficit de precipitații.
Săptămâna în care ne aflăm este una cu deficit de precipitații în cea mai mare parte a țării, săptămâna 12 – 18 aprilie va fi cu precipitații normale în bună parte din țară, excepție urmând să facă Moldova și Dobrogea, pentru ca ultimele două săptămâni din luna aprilie să aducă un nivel pluviometric normal la nivelul țării noastre.
Strat de zăpadă:
– Deși suntem în a doua lună de primăvară, zăpada nu prea vrea să piardă teren atât de repede și în zonele montane am mai putea acumula un 20 – 30 mm de zăpadă căzută. Săptămâna în care ne aflăm aduce ninsori și prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei (5 – 7 mm).
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat lansarea unei noi funcționalități a site-ului prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale de duminică. Astfel, pentru prima dată vor fi prezentate centralizarea voturilor și grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de vot.
„Astfel, toți cei interesați vor putea urmări centralizarea voturilor și o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii,…
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Institutul Național de Statistică (INS), a anunțat implementarea unor soluții digitale inovatoare care vor transforma modul de monitorizare și raportare a procesului electoral din România.
Unul dintre principalele beneficii ale acestor noi tehnologii este posibilitatea de a urmări în timp real prezența la vot,…
Un tânăr de 24 de ani, din județul Alba și-a pierdut viața într-un accident rutier petrecut pe Autostrada A1, Deva-Nădlac. Mașina pe care o conducea a intrat în coliziune cu un autocamion condus de un șofer din Cluj.
Potrivit IPJ Arad, la data de 19 noiembrie a.c., în jurul orei 17.40, polițiștii Biroului de Poliție Autostradă A1 Deva-Nădlac au fost sesizați despre un eveniment rutier.
Din primele cercetări a…
La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, desfășurat recent la Cluj-Napoca, specialistul NTT Data, Cătălin Pătrașcu a declarat că trebuie să trecem la acțiune, făcând referire la implementarea măsurilor de securitate cibernetică, mai ales pentru că în ultimii șapte ani au apărut legi care reglementează acest domeniu, atât directive europene, cât și legislație la nivel național.
El recomandă crearea unor noi structuri, mai ales că există deja…