Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 1.400 de unităţi de învăţământ vor primi finanţare prin Programul pentru Reducerea Abandonului Şcolar

Publicat

Un număr de 1.391 de unităţi de învăţământ vor beneficia de finanţare în cadrul Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar.

Ministerul Educaţiei a anunţat joi că a finalizat selecţia proiectelor ce urmează a fi finanţate în prima etapă a Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS).

„Au fost depuse 1.474 de cereri de finanţare, dintre care 1.431 au fost declarate eligibile. (…) Pentru a veni cât mai rapid şi mai eficient în sprijinul solicitărilor comunităţii şcolare, deşi iniţial era prevăzută finanţarea a 750 de unităţi de învăţământ în această primă fază, Ministerul Educaţiei a decis să selecteze şi să finanţeze toate proiectele care îndeplinesc condiţiile de finanţare conform metodologiei. Astfel, toate cele 1.391 de unităţi de învăţământ care au obţinut minimum 6/10 puncte vor fi invitate să încheie contracte de finanţare în perioada următoare şi vor avea la dispoziţie trei ani pentru a atinge obiectivele propuse”, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat remis presei.

În cadrul PNRAS sunt eligibile toate unităţile de învăţământ cu risc ridicat şi mediu de abandon şcolar.

1.114 de unități de învățământ sunt din mediul rural

Dintre cele 1.391 unităţi de învăţământ 1.114 sunt din mediul rural (80%) şi 277 din mediul urban (20%).

„Valoarea totală a granturilor finanţate este de peste 191 milioane euro + TVA; valoarea medie/grant este de 138.000 euro + TVA”, susţine aceeaşi sursă.

Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar este cuprins în cadrul Proiectului Naţional de Reformă „România Educată” şi a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu o valoare de 543 milioane euro. Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educaţie (MATE), care stă la baza implementării programului, este un instrument dezvoltat şi pilotat de Ministerul Educaţiei cu sprijinul Băncii Mondiale şi cu finanţare prin Instrumentul de asistenţă tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.

„PNRAS reprezintă răspunsul Ministerului Educaţiei la problematica părăsirii timpurii a şcolii şi a abandonului şcolar”

„PNRAS reprezintă răspunsul Ministerului Educaţiei la problematica părăsirii timpurii a şcolii şi a abandonului şcolar, se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon, în special elevi aparţinând grupurilor vulnerabile, elevi aparţinând minorităţii rome, elevi din mediul rural şi urban mic, elevi cu dizabilităţi sau cerinţe educaţionale speciale (CES), elevi din comunităţi dezavantajate economic, copii în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsa locuinţei, familie monoparentală, familii dezorganizate, elevi expuşi altor riscuri sociale”, se mai arată în comunicat.

Conform practicilor internaţionale, PNRAS utilizează trei pârghii pentru a fi sustenabil:

* autonomia şcolii în utilizarea resurselor – granturile vor fi implementate direct de către unităţile de învăţământ, în colaborare cu comunitatea locală;

* răspundere pentru rezultate – sunt stabilite ţintele ce trebuie atinse la nivel de şcoală: o rată mai mare de înscriere, o rată mai mică de absenteism, o rată mai mare de participare la examenele naţionale, un procent mai mare de elevi care reuşesc să promoveze examenul de final de ciclu cu cel puţin nota 6;

* evaluare – monitorizarea elevilor detectaţi în risc de abandon pentru a fi sprijiniţi prin planuri individuale de învăţare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios atanasie athonitul

Publicitate

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul – 5 iulie

 

Acest sfânt era originar din Trapezunt, de pe țărmul sud-vestic al Mării Negre. Tatăl său era de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida (Grecia). Deși, părinții Cuviosului Atanasie doreau ca el să ajungă un soldat viteaz, nu au avut parte nici măcar de creșterea lui deoarece au murit de timpuriu. El a fost crescut de către o călugăriță, care era rudă mai îndepărtată. Într-o zi a venit…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Incendiu la Șendriceni! O magazie a fost cuprinsă de flăcări și a pus în pericol casa și alte anexe

Publicat

foto: incendiu la Șendriceni! o magazie a fost cuprinsă de

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Șendriceni. O magazie a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit.

 

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șendriceni. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul anexei, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Trei autoturisme implicate într-un accident la Saucenița. O femeie, dusă la spital

Publicat

foto: trei autoturisme implicate într un accident la saucenița. o femeie,

Publicitate

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

bibliovacanța 2025 începe pe 7 iulie. patru săptămâni de activități

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe