Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 1.400 de unităţi de învăţământ vor primi finanţare prin Programul pentru Reducerea Abandonului Şcolar

Publicat

Un număr de 1.391 de unităţi de învăţământ vor beneficia de finanţare în cadrul Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar.

Ministerul Educaţiei a anunţat joi că a finalizat selecţia proiectelor ce urmează a fi finanţate în prima etapă a Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS).

„Au fost depuse 1.474 de cereri de finanţare, dintre care 1.431 au fost declarate eligibile. (…) Pentru a veni cât mai rapid şi mai eficient în sprijinul solicitărilor comunităţii şcolare, deşi iniţial era prevăzută finanţarea a 750 de unităţi de învăţământ în această primă fază, Ministerul Educaţiei a decis să selecteze şi să finanţeze toate proiectele care îndeplinesc condiţiile de finanţare conform metodologiei. Astfel, toate cele 1.391 de unităţi de învăţământ care au obţinut minimum 6/10 puncte vor fi invitate să încheie contracte de finanţare în perioada următoare şi vor avea la dispoziţie trei ani pentru a atinge obiectivele propuse”, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat remis presei.

În cadrul PNRAS sunt eligibile toate unităţile de învăţământ cu risc ridicat şi mediu de abandon şcolar.

1.114 de unități de învățământ sunt din mediul rural

Dintre cele 1.391 unităţi de învăţământ 1.114 sunt din mediul rural (80%) şi 277 din mediul urban (20%).

„Valoarea totală a granturilor finanţate este de peste 191 milioane euro + TVA; valoarea medie/grant este de 138.000 euro + TVA”, susţine aceeaşi sursă.

Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar este cuprins în cadrul Proiectului Naţional de Reformă „România Educată” şi a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu o valoare de 543 milioane euro. Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educaţie (MATE), care stă la baza implementării programului, este un instrument dezvoltat şi pilotat de Ministerul Educaţiei cu sprijinul Băncii Mondiale şi cu finanţare prin Instrumentul de asistenţă tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.

„PNRAS reprezintă răspunsul Ministerului Educaţiei la problematica părăsirii timpurii a şcolii şi a abandonului şcolar”

„PNRAS reprezintă răspunsul Ministerului Educaţiei la problematica părăsirii timpurii a şcolii şi a abandonului şcolar, se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon, în special elevi aparţinând grupurilor vulnerabile, elevi aparţinând minorităţii rome, elevi din mediul rural şi urban mic, elevi cu dizabilităţi sau cerinţe educaţionale speciale (CES), elevi din comunităţi dezavantajate economic, copii în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsa locuinţei, familie monoparentală, familii dezorganizate, elevi expuşi altor riscuri sociale”, se mai arată în comunicat.

Conform practicilor internaţionale, PNRAS utilizează trei pârghii pentru a fi sustenabil:

* autonomia şcolii în utilizarea resurselor – granturile vor fi implementate direct de către unităţile de învăţământ, în colaborare cu comunitatea locală;

* răspundere pentru rezultate – sunt stabilite ţintele ce trebuie atinse la nivel de şcoală: o rată mai mare de înscriere, o rată mai mică de absenteism, o rată mai mare de participare la examenele naţionale, un procent mai mare de elevi care reuşesc să promoveze examenul de final de ciclu cu cel puţin nota 6;

* evaluare – monitorizarea elevilor detectaţi în risc de abandon pentru a fi sprijiniţi prin planuri individuale de învăţare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de PRIMĂRII. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de

Publicitate

Taxa auto pentru vehiculele poluante ar putea fi decisă la nivel local, nu national, deci de către primarii aleși de populație și de către consilierii locali. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după ședința de Guvern, că propunerile privind această taxă trebuie să vină din partea primăriilor, întrucât tot ele vor fi responsabile de aplicarea noilor măsuri, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comunele Albești și Coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. Investiții în energie verde din Fondul pentru Modernizare

Publicat

comunele albești și coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. investiții

Publicitate

Vești bune pentru locuitorii comunelor Albești și Coțușca din județul Botoșani: cele două administrații locale au semnat contractele de finanțare pentru construirea unor centrale fotovoltaice, investiții care vor reduce semnificativ costurile cu energia electrică și vor aduce multiple beneficii comunităților.

Evenimentul a avut loc ieri, la sediul Ministerului Energiei, unde primarii Florin-Cristian Cîmpanu (Albești) și Constantin-Viorel Ciobanu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi obligații pentru operatorii de transport: Afișarea tarifelor în sistem Braille pentru nevăzători

Publicat

noi obligații pentru operatorii de transport: afișarea tarifelor în sistem

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, precum și un Ordin privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Abia ăsta e ca Schumacher: Un tânăr de 24 de ani a fost prins cu 223 km/h pe A1. A fost sancționat drastic de polițiști

Publicat

abia ăsta e ca schumacher: un tânăr de 24 de

Publicitate

Un tânăr de 24 de ani a fost surprins de radar în timp ce rula cu nu mai puțin de 223 km/h pe autostrada A1, pe un tronson unde limita de viteză este de 130 km/h, una dintre cele mai mari viteze înregistrate de radar pe șoselele din România.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, incidentul s-a petrecut miercuri, 2 aprilie, pe autostrada A1, la kilometrul 431, sensul de mers dinspre Lugoj către Deva.

Polițiștii din cadrul Biroului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe