Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 100 de parlamentari din toate partidele propun legalizarea canabisului în scop medicinal. Povestea din spatele ideii

Publicat

Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), scriu jurnaliștii de la hotnews, care au obținut un document depus la Parlament. 

Este vorba despre un proiect de lege care poartă numele „Victoria”, o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an.

În amintirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis: Alexandra a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege.

Ce prevede proiectul, pe scurt:

  • Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei).
  • Canabisul va putea fi administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu este permis, potrivit proiectului de lege.
  • Inițiativa privind legalizarea canabisului în scop medicinal s-a transformat în proiect de lege după de Alexandra Ana Cârstea, fiica unei femei răpuse anul acesta de cancer, a inițiat o petiție care a adunat peste 20.000 de semnături.
  • Proiectul de lege se numește „Victoria”, numele mamei Alexandrei. Cristina Dumitrache (deputat PSD), inițiatoarea legii, speră ca aceasta să devină „o victorie pentru pacienți”.
  • Emanuel Ungureanu (USR), unul dintre inițiatorii proiectului de lege, spune că există deja pacienți români care fac eforturi să își procure aceste substanțe de pe piața neagră, iar statul român are datoria de a găsi o soluție pentru ei.
  • Inițiatorii proiectului sunt Cristina Dumitrache (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD) și Emanuel Ungureanu (deputat USR). Proiectul a adunat semnăturile a aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.
  • Despre legalizarea canabisului în scop medicinal s-a vorbit și în luna martie, când ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că o comisie din Ministerul Sănătății analizează această măsură. Despre activitatea comisiei din minister nu se mai știe nimic în acest moment.
  • În lume există în acest moment un singur produs pe bază de canabis autorizat ca medicament (doar în Statele Unite) pentru tratamentul adjuvant al epilepsiei și este în curs de autorizare și de către Agenția Europeană a Medicamentului. Toate celelalte produse pe bază de canabis sunt încadrate ca suplimente alimentare.
  • Suplimentele alimentare nu pot fi decontate pe rețetă de la medic, potrivit legislației din România, însă pot fi găsite alte soluții.
  • O soluție găsită chiar în România: potrivit surselor HotNews.ro, pe lista medicamentelor decontate din țara noastră s-ar găsi un singur supliment alimentar, care este prescris de medici, pe rețetă, pacienților cu diabet. Cel mai probabil, în acest caz s-a găsit o „scurtătură legislativă”: suplimentul alimentar respectiv ar fi fost aprobat de Agenția Națională a Medicamentului ca dispozitiv medical care poate fi decontat, nu ca medicament.
  • Ce soluții au găsit alte țări, mai ales în cazurile în care astfel de suplimente sunt foarte scumpe: chiar dacă nu sunt medicamente decontate prin lege, în alte țări, spitalele cumpără din fonduri proprii suplimente alimentare, când nu au alte soluții, și le administrează pacienților.
  • 45 de țări din lume permit folosirea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiții și, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală.

Alexandra, inițiatoarea petiției pentru legalizarea canabisului: Nu este vorba despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este o necesitate

Alexandra Ana Cârstea și-a pierdut mama bolnavă de cancer la începutul acestui an. Alexandra își dorește acum să ajute alți pacienți oncologici să nu se mai lovească măcar de o parte dintre problemele de care s-au lovit ea și mama ei. Una dintre ele – o soluție pentru calmarea durerilor în stadiul terminal al bolii.

În amintirea mamei ei, Alexandra a inițiat o petiție pentru legalizarea canabisului în tratamentul bolnavilor de cancer și altor bolnavi în fază terminală, care a adunat până acum peste 20.000 de semnături.

După depunerea proiectului de lege, Alexandra vrea să amplaseze, în această vară, corturi în București pentru a informa oamenii despre beneficiile canabisului medicinal.

„Sper ca toți oamenii din țara noastră să înțeleagă că nu este vorba nici despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este mai degrabă o necesitate a informării corecte și a nevoii prescrierii unui tratament care și-a dovedit rezultatele medicale în multe țări”, a declarat miercuri Alexandra, pentru HotNews.ro.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe