Connect with us

EVENIMENT

Aproape 13 milioane de persoane s-au cazat în unităţile turistice din România în primele 11 luni din 2023. Date INS

Publicat

h
Arhivă foto

În primele 11 luni ale anului 2023, peste 12,74 milioane de persoane au optat pentru cazarea în structurile de primire turistică din România, inclusiv apartamente și camere de închiriat.

Acest număr reprezintă o creștere de 11,1% în comparație cu aceeași perioadă din 2022. De asemenea, numărul înnoptărilor a înregistrat o creștere de 10,3%, atingând cifra de 27,43 milioane, conform datelor publicate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS), potrivit Agerpres.

Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare

Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în intervalul 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, au reprezentat 84,6%, iar cele ale turiştilor străini au fost de 15,4%.

Din numărul total de înnoptări, în perioada analizată, turiştii români au reprezentat 84,8%, în timp ce turiştii străini – 15,2%.

Potrivit sursei citate, durata medie a şederii în primele 11 luni din 2023 a fost de 2,2 zile la turiştii români, iar la turiştii străini 2,1 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023 a fost de 31,1% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Structurare pe județe

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), a înregistrat valori mai mari în:

  • Municipiul Bucureşti (1,682 milioane persoane)
  • Constanţa (1,552 milioane persoane)
  • Braşov (1,390 milioane persoane)

Înnoptările turiştilor în aceleaşi tipuri de cazare au consemnat cele mai mari valori în:

  • Constanţa (5,154 milioane)
  • Municipiul Bucureşti (3,334 milioane)
  • Braşov (2,607 milioane)

Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) au provenit din:

  • Germania (206.400 persoane)
  • Italia (168.700 persoane)
  • Israel (146.700 persoane)

Sosirile vizitatorilor străini în România

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost la 11 luni, de 13,630 milioane de persoane, în creştere cu 16,9% faţă de perioada similară din 2022.

Pe de altă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 18,059 milioane de persoane, în creştere cu 12,5% comparativ cu cu acceaşi perioadă a anului trecut.

Conform datelor INS, la nivelul lunii noiembrie, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) au însumat 952.000 de persoane, în creştere cu 8% faţă de cele din luna noiembrie 2022.

Din numărul total de sosiri, turiştii români au reprezentat 85%, iar turiştii străini 15%.

În ceea ce priveşte înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) în luna noiembrie 2023, acestea au însumat 1,889 milioane, în plus cu 6,6% faţă de cele din luna noiembrie 2022.

Din numărul total de înnoptări, în noiembrie 2023, turiştii români au reprezentat 83,7%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au înregistrat un procent de 16,3%.

Durata medie a șederii

Durata medie a şederii în luna noiembrie 2023 a fost de 2 zile la turiştii români, iar la turiştii străini de 2,1 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică, în luna noiembrie 2023 a fost de 27,1% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de luna noiembrie 2022.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna noiembrie 2023 au însumat 1,01 milioane de persoane, în creştere cu 6,4% faţă de luna noiembrie 2022, iar plecările vizitatorilor români în străinătate au însumat 1,457 milioane de persoane, în urcare cu 10,2% comparativ cu luna noiembrie 2022.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fabrica de Arme din Cugir pune la bătaie un milion de lei pentru pază privată. Agenți în posturi fixe și patrule înarmate

Publicat

fabrica de arme din cugir pune la bătaie un milion

Fabrica de Arme din Cugir cumpără servicii de pază în valoare de peste un milion de lei, la care se adaugă TVA.

Societatea a lansat o licitație deschisă de atribuire a contractului.

Concret, firma care va primi contractul va trebui să acopere 4 posturi de pază fixe (dintre care unul înarmat), un post de paza mobil (adică o patrulă înarmată) și un post la punctul de acces principal.

În total, firma va trebui să aloce 26 de agenți de pază (pentru a acoperi 24 de ore).

Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Viața din Pata Rât pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca. Pregătiri pentru ”Waste Side Story”

Publicat

patar 4.jpg

Viața locuitorilor din Pata Rât va fi transpusă în spectacolul de operă ”Waste Side Story” care va avea loc în 10 mai pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și în care vor juca și membri ai acestei comunități de romi.

Câțiva reprezentanți ai comunității, în frunte cu activistul rom Alex ”Pepe” Fechete, au destăinuit, marți, într-o conferință de presă, o parte din povestea lor de viață, dar și din culisele spectacolului de operă, a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Elevii din două comune din Alba vor merge la școală cu microbuze electrice. CJ Alba a lansat licitația pentru achiziția acestora

Publicat

elevii din două comune din alba vor merge la școală

Elevii din două comune din Alba vor merge la școală cu microbuze electrice. Consiliul Județean Alba a lansat recent o licitație pentru achiziția a două microbuze de 8 + 1 locuri pentru elevi, care vor ajunge în comunele Poșaga și Mogoș. 

Consiliul Județean Alba a lansat pe 29 aprilie, în SEAP, o licitație pentru achiziția a două microbuze electrice de 8 + 1 locuri pentru elevii din județ.

Valoarea totală a contractului este estimată la 494.830 de lei, fără TVA….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul de muzică ”Voices” la Alba Iulia: Vor concura 14 tineri. Concert special cu Gabriel Dorobanțiu și Olivia Addams

Publicat

festivalul de muzică ”voices” la alba iulia: vor concura 14

Festivalul prin care se dorește promovarea tinerelor talente, ”Voices” revine la Alba Iulia și în 2024. Evenmentul va avea loc în perioada 11-12 mai, la Casa de Cultură a studentilor. 

14 tineri  din Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș, Pitești și Alba Iulia, acompaniați de un band live, vor concura pe scena pentru premii în valoare totală de 12.500 lei, în fața unui juriu condus de compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă.

Anul acesta, festivalul, se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe