Connect with us

EVENIMENT

Aproape 20.000 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală în România, de la declanșarea războiului

Publicat

refugiati vama 1

Circa 20.000 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală de la declanşarea războiului şi până la începutul lui 2023. Cifrele reies dintr-un raport privind accesul ucrainelor la servicii medicale în România şi fondurile alocate de Guvern şi instituţii europene pentru sprijinirea persoanelor strămutate din Ucraina. Raportul a fost lansat, luni, de Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Datele oficiale comunicate de Guvern arată că, în acest interval, 19.594 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală, iar 3.170 au fost spitalizaţi.

Dintre aceştia, 4.590 au fost transportaţi cu ambulanţa la spital. Un număr de 462 de copii au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei şi alţi 444 împotriva rujeolei – prima doză. De asemenea, peste 1.000 de persoane vârstnice au solicitat servicii sociale.

Accesul la serviciile medicale a fost extins pentru refugiaţii ucraineni care beneficiază de statutul de protecţie temporară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în parteneriat cu Guvernul şi alţi parteneri, a identificat 24 de clinici de medicină de familie drept clinici care includ refugiaţi. Acele clinici sunt sprijinite cu limbaj de interpretare, înregistrare, trimitere şi sprijin financiar pentru înregistrarea refugiaţilor şi furnizarea de servicii.

Potrivit Guvernului, în 2022, peste 106 milioane de euro au fost plătiţi din fonduri publice pentru cazarea şi hrana refugiaţilor prin programul 50/20, reprezentând o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro. Din aceşti bani, România a primit doar o primă tranşă de 39,1 milioane de euro din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru a deconta cheltuielile cu masa şi cazarea refugiaţilor ucraineni.

Dintre cei peste 3,2 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţele în ultimele 12 luni, peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvern sau partenerii acestuia. În prezent, sunt peste 107.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România, dintre care peste 47.000 sunt copii.

Peste 500 de milioane de euro au fost alocaţi de la bugetul de stat şi partenerii internaţionali. Şase ministere sunt implicate în Planul naţional de măsuri pe termen mediu şi lung, peste 20 de legi au fost modificate şi adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorităţi locale şi 300 de organizaţii neguvernamentale sunt implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaţilor din Ucraina.

De la începutul crizei din Ucraina şi până la sfârşitul lui aprilie 2022, organizaţiile membre ale FONPC au sprijinit aproape 380.000 de persoane refugiate, investind peste 6 milioane de euro. Donaţiile sau finanţările au fost primite în majoritate covârşitoare (16 organizaţii din 22) sub formă de fonduri private sau alocări date de către ONG-uri internaţionale (inclusiv granturi) şi niciun buget nu a fost direct alocat de către vreo autoritate locală, centrală sau din fonduri europene.

Raportul a fost realizat în cadrul programului „Help to help Ukraine”, implementat de Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) – realizat cu sprijinul CARE – confederaţie globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei şi injustiţiei sociale, prin programul coordonat şi implementat la nivel naţional de Fundaţia SERA România, cu sprijinul FONPC.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Amendă și confiscarea autovehicului pentru cei care transportă ilegal deșeuri. Avertismentul Gărzii de Mediu

Publicat

amendă și confiscarea autovehicului pentru cei care transportă ilegal deșeuri.

Amendă și confiscarea autovehicului pentru cei care transportă ilegal deșeuri. În ultima perioadă, Garda Națională de Mediu a intensificat numărul controalelor inopinate, organizate cu sprijinul Poliției și/sau Jandarmeriei, care vizează legalitatea activităților de gestionare a deșeurilor, respectiv abandonul de deșeuri și activitățile legate de deșeurile reciclabile.

În urma acestor razii dispuse de Comisariatul General la nivel național, a crescut numărul de vehicule…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Azi, marele DERBY clujean, „U” – CFR. Ce PRONOSTIC dați

Publicat

u cfr e1743353430433.jpg

Luni seara de la ora 20.30, pe Cluj Arena se va desfășura marele derby clujean dintre „U” și CFR, primul din istorie în play-off.

Partidele din sezonul regulat au fost adjudecate de „studenți” cu același scor, 3-2. Presiunea e pe „feroviari”, având în vedere că orice pas greșit o poate îndepărta de titlu.

Azi, marele DERBY clujean, „U” – CFR. Ce PRONOSTIC dați

Ioan Ovidiu Sabău le-a cerut elevilor săi concentrare maximă și dăruire, în timp ce…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer din Ocna Mureș, trimis în judecată după ce a ieșit pozitiv la un test antidrog. Ce substanță a indicat aparatul

Publicat

Șofer din ocna mureș, trimis în judecată după ce a

Judecătoria Aiud a dispus începerea judecății într-un dosar ce îl vizează pe un bărbat din Ocna Mureș, trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. 

Dosarul în care va fi judecat a trecut de stadiul de măsuri și cameră preliminară în data de 27 martie 2025.

Acestar va fi judecat de magistrații din Aiud după ce a ieșit pozitiv la un test antidrog, efectuat în urma unui control de rutină.

Potrivit rechizitoriului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pui pe sticlă, preparat de clujeanul Paul Cordea, în luptă cu cei mai buni ucenici măcelari ai lumii la WBC 2025 Paris

Publicat

worldbutcherschallenge paris paul 20250330 11111515 vlb0033 scaled.jpg

Echipa „Măcelari de Elită”, care reprezintă România la World Butchers’ Challenge, a debutat duminică, 30 martie, la Paris cu participarea lui Paul Cordea (25 ani) în secțiunea World Champion Butchers’ Apprentice. Tânărul măcelar, angajat al Moldovan Carmangerie din Cluj-Napoca, a intrat în competiție alături de alți 13 concurenți din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Printre adversarii săi s-au numărat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe