Connect with us

EVENIMENT

Aproape 20.000 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală în România, de la declanșarea războiului

Publicat

refugiati vama 1

Circa 20.000 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală de la declanşarea războiului şi până la începutul lui 2023. Cifrele reies dintr-un raport privind accesul ucrainelor la servicii medicale în România şi fondurile alocate de Guvern şi instituţii europene pentru sprijinirea persoanelor strămutate din Ucraina. Raportul a fost lansat, luni, de Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Datele oficiale comunicate de Guvern arată că, în acest interval, 19.594 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală, iar 3.170 au fost spitalizaţi.

Dintre aceştia, 4.590 au fost transportaţi cu ambulanţa la spital. Un număr de 462 de copii au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei şi alţi 444 împotriva rujeolei – prima doză. De asemenea, peste 1.000 de persoane vârstnice au solicitat servicii sociale.

Accesul la serviciile medicale a fost extins pentru refugiaţii ucraineni care beneficiază de statutul de protecţie temporară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în parteneriat cu Guvernul şi alţi parteneri, a identificat 24 de clinici de medicină de familie drept clinici care includ refugiaţi. Acele clinici sunt sprijinite cu limbaj de interpretare, înregistrare, trimitere şi sprijin financiar pentru înregistrarea refugiaţilor şi furnizarea de servicii.

Potrivit Guvernului, în 2022, peste 106 milioane de euro au fost plătiţi din fonduri publice pentru cazarea şi hrana refugiaţilor prin programul 50/20, reprezentând o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro. Din aceşti bani, România a primit doar o primă tranşă de 39,1 milioane de euro din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru a deconta cheltuielile cu masa şi cazarea refugiaţilor ucraineni.

Dintre cei peste 3,2 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţele în ultimele 12 luni, peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvern sau partenerii acestuia. În prezent, sunt peste 107.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România, dintre care peste 47.000 sunt copii.

Peste 500 de milioane de euro au fost alocaţi de la bugetul de stat şi partenerii internaţionali. Şase ministere sunt implicate în Planul naţional de măsuri pe termen mediu şi lung, peste 20 de legi au fost modificate şi adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorităţi locale şi 300 de organizaţii neguvernamentale sunt implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaţilor din Ucraina.

De la începutul crizei din Ucraina şi până la sfârşitul lui aprilie 2022, organizaţiile membre ale FONPC au sprijinit aproape 380.000 de persoane refugiate, investind peste 6 milioane de euro. Donaţiile sau finanţările au fost primite în majoritate covârşitoare (16 organizaţii din 22) sub formă de fonduri private sau alocări date de către ONG-uri internaţionale (inclusiv granturi) şi niciun buget nu a fost direct alocat de către vreo autoritate locală, centrală sau din fonduri europene.

Raportul a fost realizat în cadrul programului „Help to help Ukraine”, implementat de Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) – realizat cu sprijinul CARE – confederaţie globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei şi injustiţiei sociale, prin programul coordonat şi implementat la nivel naţional de Fundaţia SERA România, cu sprijinul FONPC.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Programul IMM Plus 2024. Când vor avea acces firmele la creditele cu garanții de stat. Cum se acordă sprijinul financiar

Publicat

programul imm plus 2024. când vor avea acces firmele la

Programul IMM Plus 2024, anterior IMM Invest Plus, este relansat de Guvern. Acesta cuprinde mai multe subprograme prin care firmele pot accesa credite cu garanții de stat. Ministerul Finanțelor a anunțat recent că a fost făcut ultimul pas pentru operaționalizarea programului.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat că invită băncile să se înscrie în program. Comisia Europeană a aprobat în 9 aprilie schema de ajutor de stat în valoare de 2,5…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti personal pentru activități casnice. Ce drepturi au prestatorii

Publicat

noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti

Noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti personal pentru activități casnice. Potrivit Ministerului Muncii, prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații. 

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa https://tichete.anofm.ro/.

Noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti personal…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

Publicat

accident 3 e1713942304371.jpg

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe str. Memorandumului colț cu str. Samuil Micu. O minoră a fost acroșată de o dubă a MAI.

„Din primele cercetări se pare că o autospecială aparținând MAI ar fi acroșat un pieton aflat în traversarea străzii Samuil Micu intersecție cu Memorandumului”, a transmis Poliția Locală.

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

La fața locului s-a deplasat o ambulanță
Citește mai mult pe
Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Majorare salarială de 70% pentru munca suplimentară prestată de polițiștii din penitenciare, în 2024. CONDIȚII

Publicat

majorare salarială de 70% pentru munca suplimentară prestată de polițiștii

Majorare salarială de 70% pentru munca suplimentară prestată de polițiștii din penitenciare, în 2024. Munca suplimentară prestată de polițiștii din penitenciare se va compensa printr-o majorare salarială de 70% din salariul de funcție, în acest an, potrivit unui ordin de ministru publicat recent în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, este vorba despre munca suplimentară care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe