EVENIMENT
Aproape 20.000 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală în România, de la declanșarea războiului
Circa 20.000 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală de la declanşarea războiului şi până la începutul lui 2023. Cifrele reies dintr-un raport privind accesul ucrainelor la servicii medicale în România şi fondurile alocate de Guvern şi instituţii europene pentru sprijinirea persoanelor strămutate din Ucraina. Raportul a fost lansat, luni, de Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC).
Datele oficiale comunicate de Guvern arată că, în acest interval, 19.594 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală, iar 3.170 au fost spitalizaţi.
Dintre aceştia, 4.590 au fost transportaţi cu ambulanţa la spital. Un număr de 462 de copii au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei şi alţi 444 împotriva rujeolei – prima doză. De asemenea, peste 1.000 de persoane vârstnice au solicitat servicii sociale.
Accesul la serviciile medicale a fost extins pentru refugiaţii ucraineni care beneficiază de statutul de protecţie temporară.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în parteneriat cu Guvernul şi alţi parteneri, a identificat 24 de clinici de medicină de familie drept clinici care includ refugiaţi. Acele clinici sunt sprijinite cu limbaj de interpretare, înregistrare, trimitere şi sprijin financiar pentru înregistrarea refugiaţilor şi furnizarea de servicii.
Potrivit Guvernului, în 2022, peste 106 milioane de euro au fost plătiţi din fonduri publice pentru cazarea şi hrana refugiaţilor prin programul 50/20, reprezentând o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro. Din aceşti bani, România a primit doar o primă tranşă de 39,1 milioane de euro din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru a deconta cheltuielile cu masa şi cazarea refugiaţilor ucraineni.
Dintre cei peste 3,2 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţele în ultimele 12 luni, peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvern sau partenerii acestuia. În prezent, sunt peste 107.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România, dintre care peste 47.000 sunt copii.
Peste 500 de milioane de euro au fost alocaţi de la bugetul de stat şi partenerii internaţionali. Şase ministere sunt implicate în Planul naţional de măsuri pe termen mediu şi lung, peste 20 de legi au fost modificate şi adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorităţi locale şi 300 de organizaţii neguvernamentale sunt implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaţilor din Ucraina.
De la începutul crizei din Ucraina şi până la sfârşitul lui aprilie 2022, organizaţiile membre ale FONPC au sprijinit aproape 380.000 de persoane refugiate, investind peste 6 milioane de euro. Donaţiile sau finanţările au fost primite în majoritate covârşitoare (16 organizaţii din 22) sub formă de fonduri private sau alocări date de către ONG-uri internaţionale (inclusiv granturi) şi niciun buget nu a fost direct alocat de către vreo autoritate locală, centrală sau din fonduri europene.
Raportul a fost realizat în cadrul programului „Help to help Ukraine”, implementat de Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) – realizat cu sprijinul CARE – confederaţie globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei şi injustiţiei sociale, prin programul coordonat şi implementat la nivel naţional de Fundaţia SERA România, cu sprijinul FONPC.
Agerpres
EVENIMENT
Cetățean italian, cu dosar penal la Alba Iulia. A fost prins băut la volan. Ce alcoolemie avea
Un cetățean italian s-a ales cu dosar penal la Alba Iulia. Acesta conducea un autoturism în momentul în care a fost oprit de polițiști. Se afla sub influența alcoolului.
Potrivit IPJ Alba, miercuri, 20 noiembrie, în jurul orei 23.30, polițiștii rutieri din municipiul Alba Iulia au oprit, pentru control, pe Bulevardul Horea din municipiul Alba Iulia, un autoturism condus de un bărbat de 40 de ani, cetățean italian.
În…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Săptămâna și scandalul pentru un bărbat care stă în Alba Iulia. A intrat beat în Kaufland și a bătut un paznic. Ce a mai făcut
Un bărbat de 37 de ani cauzeză aproape zilnic probleme prin Alba Iulia. Este vorba despre un bărbat care de loc este din Constanța, dar care de o perioadă de timp locuiește la Alba Iulia.
În urmă cu două săptămâni acesta a fost bătut de doi cetățeni turci, după ce a furat din magazinul lor. Duminică (17 noiembrie) a furat două sticle de băutură din magazinul Kaufland.
Miercuri, 20 noiembrie, a intrat beat în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Vânt puternic și precipitații. Ninsoare și viscol la munte
Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări de vreme rea pentru toată țara, inclusiv județul Cluj. În zona montană va ninge viscolit.
Pentru județul Cluj, ANM a emis două avertizări, între care un cod portocaliu pentru zona montană înaltă.
AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Zăpadă de peste 30 de centimetri în zona montană înaltă
Meteorolgii au emis o avertizare cod portocaliu pentru zona de munte a județului Cluj, valabil până vineri,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ziegler a intrat în INSOLVENȚĂ. Grupul deține, la Sebeș, fosta fabrică a HS Timber (Holzindustrie Schweighofer)
Ziegler a intrat în INSOLVENȚĂ. Este vorba despre compania care deține fosta fabrică din Sebeș a HS Timber, mai cunoscută în trecut drept Holzindustrie Schweighofer. Ziegler a depus cererea de insolvență la tribunalul districtual Weiden miercuri dimineață, scrie presa germană. Săptămâna trecută, discuțiile cu potențialii investitori și bănci ar fi eșuat. Potrivit primelor informații, activitatea companiilor membre ale grupului nu au fost afectate.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro