Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 200 de minori români, sunt în atenția autorităţilor de protecţie a copilului din Spania

Publicat

copii

Aproximativ 200 de minori români sunt în atenţia autorităţilor de protecţie a copilului din Spania, majoritatea fiind abandonaţi, orfani de ambii părinţi sau cu probleme de comportament, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un răspuns transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cele mai frecvente situaţii care au dus la luarea unor măsuri de către autorităţile de protecţie a copilului din această ţară sunt: situaţia de abandon de către părinţi sau reprezentanţii legali, minori cu ambii părinţi decedaţi, minori cu probleme de comportament pentru care s-a considerat necesară instituirea unor măsuri de protecţie, minori ai căror părinţi sau reprezentanţi legali au fost reţinuţi sau arestaţi sau minori faţă de care a fost dispusă măsura stabilirii tutelei la membrii din familia extinsă care locuiesc în Spania.

Tema minorilor români din Spania, faţă de care au fost luate asemenea măsuri, a fost subiectul unei întâlniri, la Bucureşti, în urmă cu o săptămână.

Cu această ocazie, au fost discutate aspecte privind eliberarea documentelor de stare civilă şi a paşapoartelor pentru cetăţeni români minori faţă de care autorităţile spaniole au dispus măsuri de protecţie, arată un comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe român „a exprimat întreaga disponibilitate a autorităţilor române de a răspunde fiecărui caz sesizat de partea spaniolă, cu soluţii concrete, adaptate situaţiei minorilor, stabilite la nivelul unui grup de experţi constituit din reprezentanţi ai MAE, ambasada şi consulatele României în Spania, precum şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, arată sursa citată.

Grupurile de experţi români şi spanioli urmează să se întâlnească pentru punerea de acord a evidenţelor şi priorităţilor de soluţionare, în funcţie de urgenţă şi gradul de vulnerabilitate, precizează MAE.

Reuniunea s-a desfăşurat la sediul MAE, sub coordonarea secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean. Delegaţia Regatului Spaniei a fost condusă de Ana Gallego Torres – director general în cadrul Direcţiei Generale pentru Cooperare Juridica Internaţională, Relaţia cu Cultele şi Drepturile Omului, Ministerul Justiţiei.

De asemenea, delegaţia spaniolă a fost compusă din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Consumului şi Bunăstării Sociale, respectiv Ángel Parreńo Lizcano- director general al Departamentului pentru Protecţia Familiei şi Copilului. Discuţiile s-au desfăşurat în prezenţa ambasadorului Regatului Spaniei la Bucureşti, Manuel Larrotcha Parada. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Tabăra de pictură religioasă „Un penel pentru credință” de la Mănăstirea Vorona și-a deschis porțile

Publicat

456861714 887198493444887 5516391969400982847 n 1000x600.jpg

Publicitate

Luni a început Tabăra de pictură religioasă „Un penel pentru credință”, organizată de Primăria Comunei Vorona, în parteneriat cu Centrul Creatiei Botosani și cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona.
Douăzeci și cinci de copii vor petrece o săptămână la Mănăstirea Vorona, încercând să deslușească tainele picturii pe sticlă, sub coordonarea d-nei prof. Alina Gavril. Programul va fi completat și de organizarea unor experiențe inedite – vizite, pelerinaj, excursii, activități tematice, etc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Descoperire rară într-o pădure din Botoșani. „Comoara” are peste 2.500 de ani vechime

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Publicitate

Trei bărbați cu autorizație de cercetare arheologică au făcut o descoperire uluitoare într-o pădure din județul Botoșani. Un colier celtic și două fragmente de podoabe, datând din jurul anului 500 î.Hr. au fost descoperite de trei bărbaţi în pădurea Aluniş din judeţul Botoşani. Această descoperire ar putea avea o valoare arheologică inestimabilă, dacă piesele se dovedesc a fi autentice, scrie Adevărul.

Bărbaţii au obţinut toate autorizaţiile cu doar doi ani în urmă iar până acum descoperirile lor au fost mai puţin spectaculoase, scrie botosaneanul.ro.

“Noi ne-am dat seama imediat că e ceva de interes, de patrimoniu şi atunci am…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Peste 300 de locuri de muncă anunţate pentru Bursa locurilor de muncă în domeniul confecțiilor

Publicat

ajofm.jpg

Publicitate

Agenția Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botosani organizează: Bursa locurilor de muncă în domeniul confecțiilor în zilele de 27 și 28 august 2024, începând cu ora 09.00  în  incinta  Centrului de Formare Profesională a Adulților din Municipiul Botoșani, str. Unirii nr.9 .

 Până la această dată, 10 agenți economici au comunicat un număr de 324 de locuri de muncă în acest domeniu de activitate .

Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creșterea gradului de ocupare pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă urmare a concedierilor colective de personal din industria confecțiilor, satisfacerea ofertei cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spectacole în avanpremieră sau în premieră în deschiderea noii stagiuni în teatrele bucureştene, în septembrie 2024

Publicat

teatrul odeon
sursa foto: Facebook/ Teatrul Odeon

Spectacole în avanpremieră sau în premieră sunt programate de teatrele bucureştene în luna septembrie, în debutul stagiunii 2024 – 2025.

* Teatrul Bulandra deschide stagiunea pe 7 septembrie, cu spectacolul „Portugalia”, de Zoltán Egressy, în regia lui Attila Béres, la Sala ”Liviu Ciulei”, cu Maria Veronica Vârlan, Andrei Huţuleac, Marius Chivu Pascu, Cătălin Babliuc, Silviu Geamănu, Adrian Ciobanu, Andreea Bibiri, Lucian Ifrim şi Anca Androne în distribuţie. Premiera oficială este programată pe 28 şi 29 septembrie.

Tot la Teatrul Bulandra, pe 14 şi 15 septembrie, este programată avanpremiera spectacolului „Romeo şi Julieta”, regia Eugen Gyemant, la Sala ”Toma Caragiu”.

* Teatrul de Comedie începe noua stagiune cu spectacolul „Hello, Ceauşescu”, în regia lui Matei Lucaci-Grünberg, cu o distribuţie formată din Carol Ionescu, Delia Nartea, Cătălina Mihai, Bogdan Cotleţ / Eduard Buhac, Alexandru Conovaru, Mihaela Măcelaru, Ana Maria Turcu şi Răzvan Krem Alexe.

Pentru spectacolul „Hello, Ceauşescu”, care se află „în pregătire”, potrivit site-ului teatrului, primele reprezentaţii sunt anunţate pentru 5, 6, 7 şi 8 septembrie, de la ora 18,30, la Sala Studio.

* Şi Teatrul Evreiesc de Stat deschide noua stagiune cu o premieră, şi anume spectacolul „Mesia” de Martin Sherman, în regia lui Andrei Măjeri.

Spectacolul, care va avea premiera pe 27 şi 28 septembrie, îi are în distribuţie pe Lorena Luchian, Alex Iezdimir, Viorica Predica, Neculai Predica, Andrei Miercure, Geni Brenda Vexler şi Ana Bumbac / Cabiria Morgenstern.

* Stagiunea Teatrului Excelsior debutează cu o serie de avanpremiere şi premiere.

Spectacolul „Emaus”, regia Edda Coza şi Dan Coza, are programată avanpremiera pe 3 septembrie, de la ora 19,00, şi pe 4 septembrie, de la orele 17,00 şi 20,00, la Sala ”Ion Lucian”. Din distribuţie fac parte Eduard Chimac, Irina Ştefan, Vlad Crudu, Iustin Danalache, Tony Macpela.

Premiera oficială este programată pentru 27 şi 28 septembrie.

Tot cu reprezentaţii în avanpremieră este anunţat şi spectacolul „Apropo, o să mor”, după Greg Freier, traducerea, adaptarea şi regia Ionuţ Anghel. Din distribuţie fac parte Ciprian Cojenel, Silvana Ionescu, Raluca Botez, Mircea Alexandru Băluţă, Ioana Niculae.

Datele anunţate pentru avanpremieră şi premieră sunt 6, 7 şi 8 septembrie.

O altă avanpremieră anunţată pentru luna septembrie este cea a spectacolului „Mândrie şi prejudecată (un fel de)” de Isobel McArthur după „Mândrie şi prejudecată” de Jane Austen, regia Alexandru Mâzgăreanu. Din distribuţie fac parte Camelia Pintilie, Dana Marineci, Oana Predescu, Ana Udroiu, Iulia Samson.

Reprezentaţiile în avanpremieră sunt anunţate pentru 19 şi 20 septembrie.

* Teatrul Metropolis deschide stagiunea 2024 – 2025 cu spectacolul „Părinţi”, programat pe 12 şi 13 septembrie. Prima premieră este programată pe 24 septembrie, cu spectacolul „Sens”, cu subtitlul „Mă gândesc cum erau când erau vii”, iar avanpremiera va fi pe 22 septembrie.

* Primul spectacol al Teatrului Nottara este „Oraşul luminii”, regia Cristi Juncu, programat pe 6 septembrie, la Sala ”George Constantin”, de la ora 19,30.

Prima premieră, „Bădăranii” de Carlo Goldoni, în regia lui Alexandru Dabija, este programată pe 26 şi 27 septembrie, cu o avanpremieră pe 18 septembrie, de la ora 19,00, la Sala ”Horia Lovinescu”. Din distribuţie fac parte actorii Gabriel Răuţă, Cerasela Iosifescu, Crenguţa Hariton, Alexandru Jitea, Luminiţa Erga, Ana Radu, Mihai Marinescu, Ada Navrot, Sorin Cociş şi Iosif Paştina.

* Teatrul Odeon a programat pentru luna septembrie o serie de şase reprezentaţii, cu „Lexiconul amar”, după „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” de Petre Ispirescu, în regia lui Silviu Purcărete, pe 20, 21, 22, 24, 26 şi 27 septembrie, la Sala Majestic. Din distribuţie fac parte Ioan Batinaş, Niko Becker, Claudiu Bleonţ, Mădălina Ciotea, Diana Gheorghian, Sabrina Iaşchevici, Ion Kivu, Ruxandra Maniu, Ioana Mărcoiu, Ionel Mihăilescu, Crina Mureşan, Paula Niculiţă, Relu Poalelungi, Anda Saltelechi, Eduard Trifa, Silvian Vâlcu, Virginia Rogin, Antoaneta Zaharia.

* Spectacolul „Hedwig and the Angry Inch”, montat de la Răzvan Mazilu, deschide noua stagiune a Teatrului Stela Popescu, primele reprezentaţii fiind programate pentru 6 şi 7 septembrie, la Teatrul Metropolis.

* Teatrul Naţional nu a anunţat premiere pentru deschiderea stagiunii.

Primele spectacole ale noii stagiuni sunt programate pentru 14 septembrie – „Călătoria” regia Dan Puric, la Sala „Ion Caramitru”, şi „Perplex” de Marius von Mayenburg, regia Ştefan Iordănescu, la Sala Atelier.

* Teatrul Masca deschide noua stagiune pe 25 august, cu spectacolul „Farfuria”, montat de Dragoş Alexandru Muşoiu, pe textul scris de Maria Manolescu.

sursa: Agerpres

Citește mai departe