Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 22.000 de reclamații în domeniul asigurărilor, în primul semestru al anului. Cele mai multe vizează RCA

Publicatsursa foto: asfromania.ro

Aproape 21.900 de petiţii şi informări de neconformitate au fost înregistrate în primul semestru al anului, în creştere cu 114,85% faţă de numărul total raportat în aceeaşi perioadă din 2019, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit sursei citate, peste trei sferturi (77,47%) din totalul celor 9.780 de petiţii şi informări de neconformitate soluţionate de către ASF în primul semestru al anului au fost finalizate prin plată.

Pe de altă parte, ASF a constatat ca neîntemeiat formulate/soluţionate nefavorabil 8.331 petiţii şi informări de neconformitate analizate în mod unic (46%), reprezentând speţe asupra cărora Autoritatea nu are capacitatea de intervenţie în aplicarea legislaţiei actuale şi/sau pentru care nu poate solicita asigurătorilor plata pretenţiilor de despăgubire formulate.

Dintre cele 21.861 petiţii şi informări de neconformitate înregistrate în primele şase luni ale anului, 97,18% reprezintă petiţii şi informări de neconformitate aferente pieţei asigurărilor – reasigurărilor, 2,16% sunt petiţii aferente pieţei pensiilor private, 0,36% sunt petiţii aferente pieţei instrumentelor şi investiţiilor financiare, iar 0,30% reprezintă solicitări diverse care excedează competenţa ASF.

Pe piaţa asigurărilor – reasigurărilor, în perioada analizată, au fost primite 21.244 de petiţii şi informări de neconformitate, în creştere cu 125,14% comparativ cu numărul petiţiilor înregistrate în semestrul I din anul anterior. În acest sens, au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate 18.111 de petiţii şi informări de neconformitate, în creştere cu 133,75% faţă de numărul petiţiilor înregistrate în semestrul I al anului 2019. Celelalte petiţii şi informări de neconformitate (3.133) au fost conexate sau clasate.

“Din analiza datelor raportate de către societăţile de asigurare la ASF a fost constatat faptul că cele 18.111 petiţii şi informări de neconformitate analizate şi soluţionate în mod unic pe petent în semestrul I al anului 2020 reprezintă 2,80% din numărul total al dosarelor de daună avizate de către asigurători în semestrul I al anului 2020 şi 0,11% din numărul contractelor de asigurare în vigoare la data de 30.06.2020”, precizează sursa citată.

În privinţa reclamaţiilor transmise pe acest segment, aspectul cel mai des reclamat în semestrul I al anului 2020 a fost nerespectarea prevederilor legislaţiei în domeniu şi a normelor ASF sau a condiţiilor contractuale, aspect regăsit în 17.554 cazuri (96,92%). De asemenea, cea mai mare pondere o deţin petiţiile şi informările de neconformitate înregistrate pe clasa A10 – asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA şi Carte Verde), cu 17.346 petiţii şi informări de neconformitate (95,78% din total), în creştere cu 141,79% faţă de numărul petiţiilor înregistrate pe această clasă în semestrul I al anului 2019.

În urma analizei petiţiilor înregistrate la ASF, în primele şase luni ale anului în curs, societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiţii şi informări de neconformitate analizate în mod unic în semestrul I al anului 2020 este Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., cu 11.225 de cazuri (61,98% din numărul total), în creştere cu 199,57% faţă de semestrul I al anului 2019. Pe locul următor se află City Insurance S.A, cu 5.129 de reclamaţii (28,32% din numărul total), în creştere cu 139% faţă de semestrul I al anului 2019.

La nivel general, cu excepţia societăţilor de asigurare Asirom VIG S.A. şi Uniqa Asigurări S.A., care au înregistrat scăderi ale numărului petiţiilor şi informărilor de neconformitate, celelalte societăţi de asigurare analizate au înregistrat creşteri.

Conform ASF, pe piaţa pensiilor private, în semestrul I al acestui an, s-au înregistrat 473 de petiţii, în scădere cu 18,17% faţă de numărul petiţiilor înregistrate în semestrul I al anului 2019, fiind analizate în mod unic 438 de petiţii, celelalte petiţii (35) fiind conexate sau clasate, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 şi procedurilor interne.

Din totalul petiţiilor unice soluţionate, 83,33% au vizat fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), în timp ce petiţiile transmise de către participanţii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) reprezintă 0,68% din total. Diferenţa, de 15,98%, reprezintă petiţii pentru care nu a fost selectat niciun tip de fond de pensii.

Datele centralizate de ASF arată că, pe aceeaşi piaţă a pensiilor private, au fost soluţionate în favoarea petenţilor 93,61% dintre petiţii.

Nu în ultimul rând, pentru piaţa instrumentelor şi investiţiilor financiare s-au înregistrat în total 78 petiţii, în perioada analizată, în scădere cu 33,90% faţă de numărul petiţiilor înregistrate în semestrul I al anului trecut. Pe acest segment au fost analizate şi soluţionate în mod unic pe fiecare petent 53 de petiţii, celelalte 25 de petiţii fiind conexate sau clasate, în conformitate cu prevederile legale şi procedurile interne.

Repartiţia petiţiilor unice pe tipuri de entităţi reclamate arată că 18,87% au fost înregistrate pentru emitenţi, 9,44% pentru societăţi de administrare a investiţiilor, 9,44% pentru entităţi neautorizate şi 62,25% pentru alte entităţi. În plus, au fost finalizate în favoarea petenţilor 71,70% dintre petiţii, iar 28,30% au fost soluţionate nefavorabil sau constatate ca fiind neîntemeiate. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

ULB Sibiu, prima universitate din Europa de Est care foloseşte platforma de predare online dezvoltată de Google

Publicat

calculator

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) este prima instituţie de învăţământ superior din Europa de Est care utilizează cea mai modernă platformă de predare online – G Suite Enterprise for Education, dezvoltată de Google, informează un comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES.

“Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu are un parteneriat cu Google de aproape zece ani de zile, universitatea beneficiind, printre altele, şi de accesul la platforma G Suite for Education. În momentul declanşării pandemiei, Google a adăugat gratuit în această platformă încă două facilităţi: posibilitatea de a avea meet-uri cu până la 250 de participanţi şi respectiv posibilitatea de înregistrare a acestor întâlniri (video + text/chat). Aceste facilităţi au fost disponibile gratuit, iniţial până la data de 30 septembrie 2020, după care s-a prorogat termenul până la finalul lunii octombrie. Pentru a putea desfăşura în continuare activităţile online în condiţii optime, ULBS a contactat compania Google, în vederea achiziţionării platformei G Suite Enterprise for Education, care dispune de mai multe facilităţi, printre care şi cele două menţionate anterior”, a explicat prorectorul ULBS, profesorul Adrian Pascu.

Potrivit sursei citate, G Suite Enterprise for Education este funcţională în ULBS de la începutul acestei săptămâni, iar prin utilizarea ei pot fi generate rapoarte de originalitate, se oferă acces la funcţii avansate Google Meet (Live-stream, înregistrare video meetings, salvare înregistrare conferinţă în Google Drive etc.), se pot obţine rapoarte de prezenţă, se pot adresa întrebări sau se pot realiza sondaje în videoconferinţă. De asemenea, platforma asigură un sistem avansat de securitate.

Parteneriatul cu Google datează din anul 2011, iar un an mai târziu ULBS a devenit prima universitate din Romania cu acces la această platformă, migrând toate serviciile de pe serverele proprii pe G Suite. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

România este cea mai ieftină piaţă de carburanţi din UE, după Bulgaria

Publicat

România are al doilea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Uniunea Europeană, după Bulgaria, arată ultimele date ale Oil Bulletin, publicaţie a Comisiei Europene, analizate de AGERPRES.

Astfel, începând cu data de 19 octombrie, benzina costă în România 0,934 euro pe litru în medie, în timp ce media europeană este de 1,265 euro pe litru.

Bulgaria are cel mai mic preţ la benzină, respectiv 0,897 euro pe litru, în timp ce benzina cea mai scumpă se găseşte în Danemarca – 1,458 euro, Italia – 1,389 euro şi Suedia – 1,362 euro pe litru.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte motorina. În România, carburantul diesel costă 0,906 euro pe litru, faţă de media europeană, care este de 1,105 euro pe litru.

De asemenea, bulgarii plătesc cel mai puţin pentru litrul de motorină, respectiv 0,866 euro, în timp ce ţările cele mai scumpe sunt Suedia – 1,341 euro pe litru, Belgia – 1,269 euro şi Italia – 1,260 euro pe litru.

Preţurile analizate sunt cele din benzinării, adică au toate taxele incluse.

Conform Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri.

În România, cele mai mari lanţuri de benzinării sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

Preţurile prezentate reprezintă media ponderată calculată săptămânal pe baza cotei de piaţă a fiecărui furnizor de date pentru fiecare tip de carburant. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Masca de protecţie, obligatorie şi în spaţiile deschise în judeţul Timiș. Zece școli, în scenariul roșu

Publicat

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie în spaţiile deschise din tot judeţul Timiş, unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit trei la mia de locuitori, a decis, marţi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului – Judeţul Timiş, măsura purtării măştii se aplică din 29 octombrie, ora 00,00, pe perioada stării de alertă, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani. Instituţia precizează că sunt prevăzute excepţiile reglementate la nivel naţional: masca poate fi îndepărtată pentru perioade scurte în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minimum doi metri faţă de alte persoane.

CJSU a mai decis să introducă în scenariul roşu zece şcoli şi în scenariul galben, 13 şcoli.

Conform Prefecturii, localităţile cu rata de infectare peste 3/1.000 locuitori sunt: Timişoara – 4,15; Buziaş – 3,50; Sânnicolau Mare – 4,11; Beba Veche – 3,23; Becicherecu Mic – 3,26; Bethausen – 3,13; Biled – 4,10; Dudeştii Noi – 6,36; Dumbrăviţa – 5,56; Fibiş – 4,60; Foeni – 4,57; Găvojdia – 3,41; Ghiroda – 6,92; Giroc – 5,44; Giulvăz – 3,08; Jebel – 4,49; Moşniţa Nouă – 3,51; Orţişoara – 3,58; Pesac – 8,14; Săcălaz – 4,89; Sânandrei – 4,79; Şandra – 3,19; Sânmihaiu Român – 3,47; Saravale – 3,29.

CJSU a decis şi o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, majoritatea cu privire la modul de funcţionare a agenţilor economici care au activitate cu publicul, cum ar fi restaurante, terase sau alte localuri. În cazul celor aflate în localităţi cu o rată de infectare de peste 1,5 la mie, localurile nu pot depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, iar în cazul localităţilor cu rată de peste 3 la mie, activităţile sunt suspendate. Pentru localităţile cu rată mai mică de 1,5 la mie, activităţile se desfăşoară cu o capacitate de cel mult 50% din spaţiile pentru clienţi.

Măsuri similare au fost luate pentru cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Malaezia a trimis în carantină peste 10.000 de poliţişti pentru a frâna răspândirea pandemiei

Publicat

Malaezia a plasat în carantină peste 10.000 de poliţişti, reprezentând 10% din efectivele sale, pentru a frâna răspândirea pandemiei de COVID-19 după contagierea a cel puţin 200 de agenţi, relatează EFE.

Ministrul de Interne, Hamzah Zainudin, a declarat marţi că rata înaltă de infectare între cei 100.000 de agenţi care fac parte din corpul de poliţie îngreunează îndeplinirea sarcinilor ce le revin, având în vedere că poliţiştii trebuie să se afle în contact permanent cu populaţia.

“Extinderea epidemiei de COVID-19 devine foarte îngrijorătoare şi mulţi dintre cei aflaţi în prima linie sunt expuşi riscului de contagiere”, a precizat ministrul în declaraţii difuzate de agenţia de ştiri Bernama.

“Chiar dacă poartă mască, activitatea lor necesită o comunicare apropiată cu oamenii. Distanţarea fizică nu poate fi aplicată pentru a garanta menţinerea ordinii şi securităţii ţării”, a adăugat el.

Noile dispoziţii intervin într-un moment în care Malaezia se confruntă cu cel de-al treilea val de COVID-19, cel mai agresiv, cu aproape 10.000 de cazuri active dintre cele 27.805 înregistrate în ţară de la declanşarea pandemiei.

De la înregistrarea primul caz în februarie, 236 de persoane au murit de COVID-19 în această ţară, însă o treime dintre decese au fost înregistrate în ultima lună.AGERPRES

Citește mai departe