Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 22.000 de reclamații în domeniul asigurărilor, în primul semestru al anului. Cele mai multe vizează RCA

Publicat

sursa foto: asfromania.ro

Aproape 21.900 de petiţii şi informări de neconformitate au fost înregistrate în primul semestru al anului, în creştere cu 114,85% faţă de numărul total raportat în aceeaşi perioadă din 2019, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit sursei citate, peste trei sferturi (77,47%) din totalul celor 9.780 de petiţii şi informări de neconformitate soluţionate de către ASF în primul semestru al anului au fost finalizate prin plată.

Pe de altă parte, ASF a constatat ca neîntemeiat formulate/soluţionate nefavorabil 8.331 petiţii şi informări de neconformitate analizate în mod unic (46%), reprezentând speţe asupra cărora Autoritatea nu are capacitatea de intervenţie în aplicarea legislaţiei actuale şi/sau pentru care nu poate solicita asigurătorilor plata pretenţiilor de despăgubire formulate.

Dintre cele 21.861 petiţii şi informări de neconformitate înregistrate în primele şase luni ale anului, 97,18% reprezintă petiţii şi informări de neconformitate aferente pieţei asigurărilor – reasigurărilor, 2,16% sunt petiţii aferente pieţei pensiilor private, 0,36% sunt petiţii aferente pieţei instrumentelor şi investiţiilor financiare, iar 0,30% reprezintă solicitări diverse care excedează competenţa ASF.

Pe piaţa asigurărilor – reasigurărilor, în perioada analizată, au fost primite 21.244 de petiţii şi informări de neconformitate, în creştere cu 125,14% comparativ cu numărul petiţiilor înregistrate în semestrul I din anul anterior. În acest sens, au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate 18.111 de petiţii şi informări de neconformitate, în creştere cu 133,75% faţă de numărul petiţiilor înregistrate în semestrul I al anului 2019. Celelalte petiţii şi informări de neconformitate (3.133) au fost conexate sau clasate.

„Din analiza datelor raportate de către societăţile de asigurare la ASF a fost constatat faptul că cele 18.111 petiţii şi informări de neconformitate analizate şi soluţionate în mod unic pe petent în semestrul I al anului 2020 reprezintă 2,80% din numărul total al dosarelor de daună avizate de către asigurători în semestrul I al anului 2020 şi 0,11% din numărul contractelor de asigurare în vigoare la data de 30.06.2020”, precizează sursa citată.

În privinţa reclamaţiilor transmise pe acest segment, aspectul cel mai des reclamat în semestrul I al anului 2020 a fost nerespectarea prevederilor legislaţiei în domeniu şi a normelor ASF sau a condiţiilor contractuale, aspect regăsit în 17.554 cazuri (96,92%). De asemenea, cea mai mare pondere o deţin petiţiile şi informările de neconformitate înregistrate pe clasa A10 – asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA şi Carte Verde), cu 17.346 petiţii şi informări de neconformitate (95,78% din total), în creştere cu 141,79% faţă de numărul petiţiilor înregistrate pe această clasă în semestrul I al anului 2019.

În urma analizei petiţiilor înregistrate la ASF, în primele şase luni ale anului în curs, societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiţii şi informări de neconformitate analizate în mod unic în semestrul I al anului 2020 este Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., cu 11.225 de cazuri (61,98% din numărul total), în creştere cu 199,57% faţă de semestrul I al anului 2019. Pe locul următor se află City Insurance S.A, cu 5.129 de reclamaţii (28,32% din numărul total), în creştere cu 139% faţă de semestrul I al anului 2019.

La nivel general, cu excepţia societăţilor de asigurare Asirom VIG S.A. şi Uniqa Asigurări S.A., care au înregistrat scăderi ale numărului petiţiilor şi informărilor de neconformitate, celelalte societăţi de asigurare analizate au înregistrat creşteri.

Conform ASF, pe piaţa pensiilor private, în semestrul I al acestui an, s-au înregistrat 473 de petiţii, în scădere cu 18,17% faţă de numărul petiţiilor înregistrate în semestrul I al anului 2019, fiind analizate în mod unic 438 de petiţii, celelalte petiţii (35) fiind conexate sau clasate, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 şi procedurilor interne.

Din totalul petiţiilor unice soluţionate, 83,33% au vizat fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), în timp ce petiţiile transmise de către participanţii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) reprezintă 0,68% din total. Diferenţa, de 15,98%, reprezintă petiţii pentru care nu a fost selectat niciun tip de fond de pensii.

Datele centralizate de ASF arată că, pe aceeaşi piaţă a pensiilor private, au fost soluţionate în favoarea petenţilor 93,61% dintre petiţii.

Nu în ultimul rând, pentru piaţa instrumentelor şi investiţiilor financiare s-au înregistrat în total 78 petiţii, în perioada analizată, în scădere cu 33,90% faţă de numărul petiţiilor înregistrate în semestrul I al anului trecut. Pe acest segment au fost analizate şi soluţionate în mod unic pe fiecare petent 53 de petiţii, celelalte 25 de petiţii fiind conexate sau clasate, în conformitate cu prevederile legale şi procedurile interne.

Repartiţia petiţiilor unice pe tipuri de entităţi reclamate arată că 18,87% au fost înregistrate pentru emitenţi, 9,44% pentru societăţi de administrare a investiţiilor, 9,44% pentru entităţi neautorizate şi 62,25% pentru alte entităţi. În plus, au fost finalizate în favoarea petenţilor 71,70% dintre petiţii, iar 28,30% au fost soluţionate nefavorabil sau constatate ca fiind neîntemeiate. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

O pereche de pantofi sport purtaţi de legendarul Michael Jordan, vândută pentru o sumă uriașă

Publicat

michael jordan pantofi sport
sursa foto: www.sothebys.com

O pereche de pantofi sport purtaţi de legendarul jucător din NBA Michael Jordan a fost vândută pentru suma de 1,47 milioane de dolari la o licitaţie, informează DPA luni.

Cumpărătorul a fost Nick Fiorella, a anunţat casa de licitaţii Sotheby’s, duminică.

Fiorella este un cunoscut colecţionar de cartonaşe sportive, în valoare de milioane de dolari.

Pantofii sport Nike Air Ship pe care i-a achiziţionat au fost purtaţi de Jordan în primul său sezon din NBA, în 1984, potrivit casei de licitaţii.

Încălţările roşu cu alb au fost deţinute anterior de un copil de mingi de la Denver Nuggets care le primise cadou.

În aprilie, încălţările purtate de rapperul american Kanye West în timpul ceremoniei de decernare a Premiilor Grammy din 2008 au fost vândute pentru suma de 1,8 milioane de dolari – cea mai mare sumă plătită la o licitaţie pentru o pereche de pantofi sport, conform Sotheby’s.

Încălţările negre din piele au fost concepute exclusiv pentru spectacolul susţinut de West şi au reprezentat punctul de pornire al liniei de pantofi a artistului.

Sume impresionante în cadrul unor licitaţii recente

Pantofi sport neobişnuiţi s-au aflat de numeroase ori în centrul atenţiei după ce au fost adjudecaţi pentru sume impresionante în cadrul unor licitaţii recente.

Anul trecut, o pereche de pantofi sport albi realizaţi manual de un cofondator al Nike în urmă cu circa 50 de ani a fost vândută pentru suma de 162.500 de dolari.

O altă pereche de pantofi sport ai lui Jordan s-a vândut anul trecut cu 560.000 de dolari. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24 de ore

Publicat

persoane vaccinate 25 octombrie

Aproape 128.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, a anunțat luni CNCAV. Dintre aceștia, peste 93.000 au primit prima doză.

Astfel, din cele 127.948 de persoane care s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, 93.049 au primit prima doză, 9.861 pe cea de-a doua, iar 25.038 de persoane s-au vaccinat cu a treia doză.

De la începutul campaniei, 6.510.217 de români au primit prrima doză, iar 5.974.134 au primit schema completă de vaccinare. Alți 731.586 de români au fost vaccinați și cu a treia doză.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 62 de reacții adverse, iar din decembie 2020 până acum au fost raportate 18.133 de reacții adverse.

CNCAV precizează că 118 reacții adverse sunt în curs de investigare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Situație tragică în Arad. Zeci de bolnavi așteaptă paturi libere. Alții merg pe targă la analize

Publicat

arad spital1

În fiecare zi, 40-50 de pacienți cu forme grave de Covid așteaptă, unii chiar și câteva zile, eliberarea paturilor în secții, ocupate cu alți bolnavi care luptă pentru viață, atrag atenția medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență din Arad.

Cei mai mulți din noii pacienți sunt cu forme severe de boală, cu afectare pulmonară mare și necesită suport de oxigen.

Medicii, asistenții medicali, infirmierele, brancardierii lucrează la foc continuu pentru a asigura investigațiile, tratamentul și îngrijirile medicale necesare fiecărui pacient în parte.

„Pe masa din triaj sunt zeci de fișe medicale ale pacienților care așteaptă un loc – se ține în permanență legătura cu secțiile pentru a afla cât mai repede câți pacienți externează. Este greu de imaginat ce se întâmplă în Unitatea Primire Urgențe sau pe secțiile COVID-19 unde aproape fiecare pacient este dependent de masca de oxigen. Fiecare luptă pentru viață și speră să ajungă cu bine la familie”, au transmis reprezentanții spitalului.

arad spital

Conform acestora, pentru investigațiile radiologice pacienții sunt transportați într-un scaun rulant sau pe targă, cu butelia de oxigen lângă ei. Aceștia sunt evaluați și de către infecționiști, pneumologi și în funcție de gravitate de medici de anestezie și terapie intensivă, iar apoi așteaptă eliberarea unui loc în secții.

Așteptarea se întinde pe câteva ore pentru pacienții care necesită internare în secție COVID-19

„Așteptarea se întinde pe câteva ore pentru pacienții care necesită internare în secție COVID-19 și pe câteva zile pentru pacienții care au nevoie de terapie intensivă. Până la eliberarea unui loc, personalul medical din urgențe îngrijește, rând pe rând, atât pacienții aflați deja sub tratament cât și pe cei tocmai sosiți în urgențe”, mai arată reprezentanții spitalului din Arad, care au postat pe Facebook imagini cu ambulanțe ce așteaptă în curtea spitalului.

arad spital2

În sprijinul medicilor și asistenților au venit studenți de la medicină, iar, de câteva zile, după-amiaza vine și câte un medic de familie, după programul din cabinet.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: Facebook /  Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea din țară unde incidența Covid a depășit 40 la mie

Publicat

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a anunțat că de luni este impusă carantina zonală în localitatea Brănișca, unde incidența cazurilor de Covid a depășit 40 la mie.

Potrivit DSP Hunedoara, carantina va impusă pentru o perioadă de 14 zile.

„Având în vedere numărul crescut de cazuri la nivelul localității Brănișca, începând cu data de 25.10.2021, ora 08.00 va fi instituită carantina zonală pentru o perioadă de 14 zile”, a anunțat luni, pe Facebook, DSP Hunedoara.

Potrivit datelor transmise luni de Grupul de Comunicare Strategică, în localitatea Brănișca din județul Hunedoara incidența cazurilor de Covid a ajuns la 40,08 la mie, fiind cea mai mae din țară.

Următoarele două locuri sunt ocupate de Ciulnița, județul Ialomița, cu 26,83, și Tunari, județul Ilfov, cu 25,43 la mie. MEDIAFAX

Citește mai departe