EVENIMENT
Aproape 25.000 de porci vor fi sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină africană, în județul Timiș
Aproape 25.000 de porci vor fi sacrificate la o fermă din Gătaia Nouă după ce Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat oficial un focar de pestă porcină africană (PPA).
În urma examinării unor probe prelevate de la porci domestici, proveniţi dintr-o exploataţie non-profesională din localitatea Honorici (opt capete de suine) şi din exploataţia comercială de suine aparţinând SC Smithfield România – ferma Găiata Nouă, a fost confirmată PPA.
Prefectul judeţului Timiş, Zoltan Nemeth, a convocat, miercuri, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de PPA din localitatea Honorici şi s-a decis uciderea imediată, sub control oficial, şi neutralizarea prin incinerare a suinelor din exploataţia non-profesională.
Oficialii judeţeni caută soluţii pentru incinerarea şi îngroparea animalelor afectate de PPA, care se va derula în mai multe zile, deoarece este vorba despre un număr mare de animale care vor fi sacrificate.
Astfel, zona de protecţie 0-3 km cuprinde localităţile Honrici, Pini, Victor Vlad Delamarina, iar zona de supraveghere 3-10 km cuprinde localităţile Lugoj, Tapia, Lugojel, Măguri, Găvojdia, Oloşag, Ştiuca, Pădureni, Dragomireşti, Vişag, Pietroasa Mare, Hodoş, Herendeşti.
De asemenea, a fost emisă o hotărâre de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de PPA din exploataţia comercială Smithfield România – ferma Gătaia Nouă şi s-au decis măsurile de ucidere imediată, sub control oficial şi neutralizare a suinelor din exploataţia comercială.
Zona de protecţie 0-3 km cuprinde localitatea Berecuţa şi exploataţia de suine din Gătaia, iar zona de supraveghere 3-10 km cuprinde localităţile timişene Opatiţa, Birda, Sculia, Gătaia, Şemlacu Mare, Şemlacu Mic, Butin, Percosova, Roviniţa Mică, Breştea, Roviniţa Mare, Sângeorge şi localitatea cărăşeană Măureni precum şi exploataţiile comerciale suine- ferma Gătaia şi ferma Birda, aparţinând SC Smithfield România SRL.
AGERPRES
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro