EVENIMENT
Aproape 30.000 de copii români beneficiază de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării lor de familie

Potrivit unui comunicat al organizației Salvați Copiii România transmis luni către AGERPRES, aproape 30.000 de copii din România beneficiază de serviciile centrelor de zi care îi ajută să evite separarea de familiile lor.
La finalul lunii septembrie de anul trecut, 27.728 de copii români beneficiau de serviciile acestor centre.
Doar 6.162 dintre aceştia erau asistaţi în centre de zi ale consiliilor locale, în condiţiile în care, în România, 20,3% dintre familiile cu copii trăiesc în sărăcie persistentă, procentul urcând la 33,7% în cazul celor monoparentale, conform celor mai recente date, pentru anul 2021.
„Salvaţi Copiii România salută eforturile autorităţilor pentru elaborarea şi adoptarea unui cadru legislativ complex, prin proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, dar, pentru ca serviciile destinate protecţiei acestor copii să fie eficiente, recomandă ca finanţarea acordată serviciilor locale de asistenţă socială (SPAS) să rămână egală şi nediscriminatorie, în condiţiile în care 66% dintre serviciile publice de asistenţă socială cuprinse într-o amplă acţiune de control nu aveau posturi ocupate de personal cu studii de specialitate în asistenţă socială, atribuţiile de asistenţă socială fiind îndeplinite de diferite categorii de angajaţi prin cumul de atribuţii (date din raportul recent al ANPIS)”, au transmis reprezentanţii organizaţiei.
Salvaţi Copiii România a adresat Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi celei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor solicitarea modificării articolului din textul legii prin care se propune diminuarea finanţării pentru autorităţile administraţiei publice locale care nu au copii cu măsură de protecţie specială.
Aproape 30.000 de copii români beneficiază de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării lor de familie. Un procent de 41,5% dintre copiii României cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială
Pe de o parte, prezenţa copiilor cu măsură de protecţie specială pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale nu influenţează cu nimic costurile necesare funcţionării centrelor de zi destinate prevenirii separării copilului de familie, deci, reducerea contribuţiei financiare de la bugetul de stat nu ar face decât să aibă un impact negativ asupra capacităţii autorităţilor locale de a răspunde la nevoile tuturor copiilor vulnerabili, au atras atenţia reprezentanţii Salvaţi Copiii.
Ei au semnalat că, pe de altă parte, apare riscul ca, pentru a evita reducerea finanţării de la bugetul de stat, autorităţile locale să nu depună toate eforturile pentru a sprijini în mod corespunzător identificarea acelor situaţii în care riscurile reale la care sunt expuşi anumiţi copii necesită ca răspuns instituirea unei măsuri de protecţie specială.
Dincolo de termenul relativ scurt în care SPAS au obligaţia de a identifica şi înregistra în Observatorul local al copilului toţi copiii din unitatea administrativ teritorială aflaţi în situaţie de risc de separare (un an de zile, din care patru luni, 120 de zile, sunt alocate elaborării de către Guvern a modificărilor necesar a fi aduse cadrului metodologic), o atenţie deosebită trebuie acordată dezvoltării capacităţii şi resurselor disponibile la nivelul SPAS, consideră reprezentanţii Salvaţi Copiii România.
Un procent de 41,5% dintre copiii României cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială, aproape dublu faţă de media Uniunii Europene (24,4%), potrivit datelor valabile pentru anul 2021 ale Eurostat.
Într-un singur an, peste 8.000 de fete au născut în România înainte de majorat (8.024), iar 745 dintre ele au devenit mame înainte de a împlini 15 ani. Agerpres
sursa foto: Facebook / Salvati Copiii Romania
EVENIMENT
Amendă și confiscarea autovehicului pentru cei care transportă ilegal deșeuri. Avertismentul Gărzii de Mediu

Amendă și confiscarea autovehicului pentru cei care transportă ilegal deșeuri. În ultima perioadă, Garda Națională de Mediu a intensificat numărul controalelor inopinate, organizate cu sprijinul Poliției și/sau Jandarmeriei, care vizează legalitatea activităților de gestionare a deșeurilor, respectiv abandonul de deșeuri și activitățile legate de deșeurile reciclabile.
În urma acestor razii dispuse de Comisariatul General la nivel național, a crescut numărul de vehicule…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Luni seara de la ora 20.30, pe Cluj Arena se va desfășura marele derby clujean dintre „U” și CFR, primul din istorie în play-off.
Partidele din sezonul regulat au fost adjudecate de „studenți” cu același scor, 3-2. Presiunea e pe „feroviari”, având în vedere că orice pas greșit o poate îndepărta de titlu.
Azi, marele DERBY clujean, „U” – CFR. Ce PRONOSTIC dați
Ioan Ovidiu Sabău le-a cerut elevilor săi concentrare maximă și dăruire, în timp ce…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Șofer din Ocna Mureș, trimis în judecată după ce a ieșit pozitiv la un test antidrog. Ce substanță a indicat aparatul

Judecătoria Aiud a dispus începerea judecății într-un dosar ce îl vizează pe un bărbat din Ocna Mureș, trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.
Dosarul în care va fi judecat a trecut de stadiul de măsuri și cameră preliminară în data de 27 martie 2025.
Acestar va fi judecat de magistrații din Aiud după ce a ieșit pozitiv la un test antidrog, efectuat în urma unui control de rutină.
Potrivit rechizitoriului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Pui pe sticlă, preparat de clujeanul Paul Cordea, în luptă cu cei mai buni ucenici măcelari ai lumii la WBC 2025 Paris

Echipa „Măcelari de Elită”, care reprezintă România la World Butchers’ Challenge, a debutat duminică, 30 martie, la Paris cu participarea lui Paul Cordea (25 ani) în secțiunea World Champion Butchers’ Apprentice. Tânărul măcelar, angajat al Moldovan Carmangerie din Cluj-Napoca, a intrat în competiție alături de alți 13 concurenți din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Printre adversarii săi s-au numărat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro