EVENIMENT
Aproape 30.000 de copii români beneficiază de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării lor de familie

Potrivit unui comunicat al organizației Salvați Copiii România transmis luni către AGERPRES, aproape 30.000 de copii din România beneficiază de serviciile centrelor de zi care îi ajută să evite separarea de familiile lor.
La finalul lunii septembrie de anul trecut, 27.728 de copii români beneficiau de serviciile acestor centre.
Doar 6.162 dintre aceştia erau asistaţi în centre de zi ale consiliilor locale, în condiţiile în care, în România, 20,3% dintre familiile cu copii trăiesc în sărăcie persistentă, procentul urcând la 33,7% în cazul celor monoparentale, conform celor mai recente date, pentru anul 2021.
„Salvaţi Copiii România salută eforturile autorităţilor pentru elaborarea şi adoptarea unui cadru legislativ complex, prin proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, dar, pentru ca serviciile destinate protecţiei acestor copii să fie eficiente, recomandă ca finanţarea acordată serviciilor locale de asistenţă socială (SPAS) să rămână egală şi nediscriminatorie, în condiţiile în care 66% dintre serviciile publice de asistenţă socială cuprinse într-o amplă acţiune de control nu aveau posturi ocupate de personal cu studii de specialitate în asistenţă socială, atribuţiile de asistenţă socială fiind îndeplinite de diferite categorii de angajaţi prin cumul de atribuţii (date din raportul recent al ANPIS)”, au transmis reprezentanţii organizaţiei.
Salvaţi Copiii România a adresat Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi celei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor solicitarea modificării articolului din textul legii prin care se propune diminuarea finanţării pentru autorităţile administraţiei publice locale care nu au copii cu măsură de protecţie specială.
Aproape 30.000 de copii români beneficiază de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării lor de familie. Un procent de 41,5% dintre copiii României cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială
Pe de o parte, prezenţa copiilor cu măsură de protecţie specială pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale nu influenţează cu nimic costurile necesare funcţionării centrelor de zi destinate prevenirii separării copilului de familie, deci, reducerea contribuţiei financiare de la bugetul de stat nu ar face decât să aibă un impact negativ asupra capacităţii autorităţilor locale de a răspunde la nevoile tuturor copiilor vulnerabili, au atras atenţia reprezentanţii Salvaţi Copiii.
Ei au semnalat că, pe de altă parte, apare riscul ca, pentru a evita reducerea finanţării de la bugetul de stat, autorităţile locale să nu depună toate eforturile pentru a sprijini în mod corespunzător identificarea acelor situaţii în care riscurile reale la care sunt expuşi anumiţi copii necesită ca răspuns instituirea unei măsuri de protecţie specială.
Dincolo de termenul relativ scurt în care SPAS au obligaţia de a identifica şi înregistra în Observatorul local al copilului toţi copiii din unitatea administrativ teritorială aflaţi în situaţie de risc de separare (un an de zile, din care patru luni, 120 de zile, sunt alocate elaborării de către Guvern a modificărilor necesar a fi aduse cadrului metodologic), o atenţie deosebită trebuie acordată dezvoltării capacităţii şi resurselor disponibile la nivelul SPAS, consideră reprezentanţii Salvaţi Copiii România.
Un procent de 41,5% dintre copiii României cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială, aproape dublu faţă de media Uniunii Europene (24,4%), potrivit datelor valabile pentru anul 2021 ale Eurostat.
Într-un singur an, peste 8.000 de fete au născut în România înainte de majorat (8.024), iar 745 dintre ele au devenit mame înainte de a împlini 15 ani. Agerpres
sursa foto: Facebook / Salvati Copiii Romania

Un document intern al Consiliului Național de Securitate (NSC) al SUA, obținut recent de jurnalistul Daniel Lippman, dezvăluie că decizia administrației Trump de a elimina România din Programul Visa Waiver a fost influențată nu doar de motive de securitate a frontierelor.
Decizia a fost influențată și de preocupări legate de respectarea normelor democratice, scrie Politico.
Memorandumul reuniunii comitetului de coordonare a politicilor NSC din 14 martie indică faptul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Percheziții derulate de Poliția Alba în Argeș: doi tineri au oferit spre vânzare online, ilegal, materiale pentru Bacalaureat

Polițiștii din Alba au făcut percheziții în Pitești (Argeș), la domiciliile unor tineri care ar fi oferit spre vânzare online, ilegal, materiale pentru examenul de Bacalaureat. Cei doi sunt cercetați pentru distrbuire de mărfuri pirat.
Potrivit IPJ Alba, joi, 15 mai , polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Alba, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza municipiului Pitești,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Scădere a numărului de tranzacții imobiliare în aprilie. Alba, pe locul 2 în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute

Scădere a numărului de tranzacții imobiliare în aprilie. Datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă o reducere considerabilă a numărului de tranzacții imobiliare în luna aprilie 2025 comparativ cu luna anterioară. Incertitudinile economice și apropierea alegerilor prezidențiale se numără printre factori care au influențat această tendință negativă pe piața imobiliară din România.
Județul Alba se află pe locul al doilea…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Într-un context în care ceea ce în secolul trecut părea de domeniul fantasticului este astăzi (din ce în ce mai aproape de) realitate, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 13 – 22 iunie la Cluj-Napoca, nu doar că propune o retrospectivă trasă la temă, ci îndrăznește și să imagineze un viitor dominat de tehnologie.
Progresele în materie și erupția Inteligenței Artificiale în absolut toate domeniile au, cu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro