Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 3000 de specii de plante, conservate într-o bancă de seminţe amenajată la Castelul Macea, în județul Arad

Publicat

O bancă de seminţe care a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani în judeţul Arad a reuşit să conserve, până acum, peste 2.700 de specii de plante, majoritatea exotice, iar specialiştii arădeni îmbogăţesc anual colecţia cu 500 de specii, făcând şi schimburi de mostre cu institute din 25 de ţări.

Banca de seminţe a fost inaugurată în 2014, la Castelul Macea, înconjurat de o grădină botanică, după o investiţie de 1,6 milioane de euro, din care 961.000 de euro au fost fonduri europene nerambursabile câştigate printr-un proiect transfrontalier.

Proiectul a fost realizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, în parteneriat cu Universitatea „Corvinus” din Budapesta, cele două instituţii accesând împreună fonduri europene nerambursabile pentru protejarea şi promovarea diversităţii plantelor.

Institutul „Colecţia de seminţe Macea” cuprinde o bancă de gene provenite de la mii de specii de plante, laboratoare de selecţie a seminţelor şi pregătire pentru păstrare a mostrelor, germinatoare şi spaţii de depozitare a seminţelor. Institutul are şi o funcţie de cercetare, fiind amenajate laboratoare de biologie celulară şi moleculară, în care se testează capacitatea genetică a seminţelor de la diferite specii.

„Colecţia are importanţă conservativă, ştiinţifică, didactică, dar şi utilitate practică. Specialiştii grădinii botanice au îmbogăţit colecţia, an de an, cu mostre de la 500 de specii, în prezent ea numărând peste 2.700 de eşantioane sau mostre de seminţe. Acestea au fost recoltate mai ales de la plantele cultivate în Grădina Botanică Macea, dar şi din zona învecinată şi, nu în ultimul rând, din gospodării ţărăneşti. Circa 70% dintre mostre aparţin speciilor exotice, cultivate în diferite scopuri – alimentar, medicinal, decorativ sau ştiinţific, iar restul aparţin unor specii spontane caracteristice zonei de câmpie”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul complexului ştiinţific, profesorul universitar Ioan Don.

Conform sursei citate, anual se aduc mostre de seminţe din străinătate, în cadrul unui schimb care are loc cu aproximativ 230 de institute şi grădini botanice din 25 de ţări.

Colecţia funcţionează în clădirea Muzeului Botanic din cadrul complexului Castelul Macea, iar aici a fost amenajat şi un muzeu cu un ierbar ce conţine 12.000 de coli cu plante, cele mai multe fiind dintr-o colecţie realizată în perioada 1860 – 1893.

AGERPRES

foto: youtube

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Leul românesc a crescut luni față de euro, după victoria lui Nicușor Dan. Ce urmează din punct de vedere economic

Publicat

„beneficiarii” veniturilor de lux sau milionarii de la stat ai

Publicitate

Leul românesc a crescut luni față de euro. Este cea mai mare creștere din ultimii 3 ani și este pusă pe seama faptului că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, scrie alba24.ro

EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.
USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.
”Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european.

Totuși, nu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biroul Electoral Central a centralizat, până la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare

Publicat

biroul electoral central a centralizat, până la ora 9:00, datele

Publicitate

Biroul Electoral Central a centralizat, până luni dimineața, la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare.

Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.165.741 voturi (53,61%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion – 5.335.752 de voturi (46,39%).

Din totalul de 19.945 de secții de votare au fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru

Publicat

anm: procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor

Publicitate

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 23…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, şi cei împreună cu el

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfinţit mucenic patrichie, episcopul prusei, şi

Publicitate

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Negre, din ţinutul Bitiniei. Acolo, mulţime de bolnavi veneau să se vindece de bolile lor.

Pentru că ţinutul era foarte populat şi căutat de oameni, romanii, în timpul lui Iulian Apostatul (361-363), au aşezat o capişte şi o statuie a lui Esculap, în semn de mulţumire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe