Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 3000 de specii de plante, conservate într-o bancă de seminţe amenajată la Castelul Macea, în județul Arad

Publicat

O bancă de seminţe care a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani în judeţul Arad a reuşit să conserve, până acum, peste 2.700 de specii de plante, majoritatea exotice, iar specialiştii arădeni îmbogăţesc anual colecţia cu 500 de specii, făcând şi schimburi de mostre cu institute din 25 de ţări.

Banca de seminţe a fost inaugurată în 2014, la Castelul Macea, înconjurat de o grădină botanică, după o investiţie de 1,6 milioane de euro, din care 961.000 de euro au fost fonduri europene nerambursabile câştigate printr-un proiect transfrontalier.

Proiectul a fost realizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, în parteneriat cu Universitatea „Corvinus” din Budapesta, cele două instituţii accesând împreună fonduri europene nerambursabile pentru protejarea şi promovarea diversităţii plantelor.

Institutul „Colecţia de seminţe Macea” cuprinde o bancă de gene provenite de la mii de specii de plante, laboratoare de selecţie a seminţelor şi pregătire pentru păstrare a mostrelor, germinatoare şi spaţii de depozitare a seminţelor. Institutul are şi o funcţie de cercetare, fiind amenajate laboratoare de biologie celulară şi moleculară, în care se testează capacitatea genetică a seminţelor de la diferite specii.

„Colecţia are importanţă conservativă, ştiinţifică, didactică, dar şi utilitate practică. Specialiştii grădinii botanice au îmbogăţit colecţia, an de an, cu mostre de la 500 de specii, în prezent ea numărând peste 2.700 de eşantioane sau mostre de seminţe. Acestea au fost recoltate mai ales de la plantele cultivate în Grădina Botanică Macea, dar şi din zona învecinată şi, nu în ultimul rând, din gospodării ţărăneşti. Circa 70% dintre mostre aparţin speciilor exotice, cultivate în diferite scopuri – alimentar, medicinal, decorativ sau ştiinţific, iar restul aparţin unor specii spontane caracteristice zonei de câmpie”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul complexului ştiinţific, profesorul universitar Ioan Don.

Conform sursei citate, anual se aduc mostre de seminţe din străinătate, în cadrul unui schimb care are loc cu aproximativ 230 de institute şi grădini botanice din 25 de ţări.

Colecţia funcţionează în clădirea Muzeului Botanic din cadrul complexului Castelul Macea, iar aici a fost amenajat şi un muzeu cu un ierbar ce conţine 12.000 de coli cu plante, cele mai multe fiind dintr-o colecţie realizată în perioada 1860 – 1893.

AGERPRES

foto: youtube

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Transporturi de marfă, sub lupa poliției: Amenzi de peste 14.000 lei și un vehicul imobilizat pentru nerespectarea timpilor de odihnă

Publicat

foto transporturi de marfă, sub lupa poliției: amenzi de peste

Publicitate

Polițiștii rutieri au desfășurat, astăzi, 4 iulie 2025, o acțiune pentru verificarea legalității transportului de marfă, urmărind atât respectarea prevederilor legale în domeniu, cât și creșterea siguranței în trafic.

Astfel, au fost verificați conducătorii auto care efectuează transporturi rutiere de marfă, fiind verificate documentele acestora, starea tehnică a vehiculelor și respectarea timpilor de conducere, pauză și odihnă.

În cadrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lotul României a obținut cinci medalii la Olimpiada Europeană de Geografie

Publicat

lotul româniei a obținut cinci medalii la olimpiada europeană de

Publicitate

Lotul României a obținut două medalii de aur, una de argint și două de bronz la Olimpiada Europeană de Geografie desfășurată la Vilnius, Lituania, a anunțat, vineri, Ministerul Educației și Cercetării.

Lotul de juniori a fost format din elevii Alessio Andrei Nenu de la Școala Gimnazială ‘Prof Nicolae Simache’ din Ploiești, care a obținut medalie de aur și locul I ca punctaj, Ștefan Negescu-Lucov, de la Școala Gimnazială nr 179, București,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cardul de energie. Când vor fi distribuite voucherele pentru plata facturilor și care sunt condițiile. Ce spune ministrul Energiei

Publicat

cardul de energie. când vor fi distribuite voucherele pentru plata

Publicitate

Cardul de energie. Consumatorii vulnerabili vor putea primi carduri de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a declarat ministrul Energiei, Bogdan Ivan, la Digi24.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sume importante de bani descoperite la percheziții în dosarul privind emiterea de acte de identitate românești false

Publicat

lângă noi: 21 de percheziții într un dosar privind introducerea ilegală

Publicitate

Procurorii au descoperit și ridicat 76.150 de euro și 27.000 de lei în urma perchezițiilor domiciliare în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

‘Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că patru funcționari publici sprijineau persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova să obțină documente de identitate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe