EVENIMENT
Aproape 440.000 de ciocârlii, în cătarea puștii, până în luna mai 2020. Ministerul Apelor a dat liber la împușcare

Ministerul Apelor și Pădurilor a aprobat împușcarea a circa 440.000 de ciocârlii în sezonul de vânătoare mai 2019-mai 2020, potrivit unui Ordin aprobat recent de ministrul Ioan Deneș și publicat recent în Monitorul Oficial.
Cifra este ușor mai mică față de sezonul trecut, au explicat reprezentanții Societății Ornitologice din România pentru HotNews.ro, însă țara noastră este una dintre ultimele țări din UE care mai permite vânătoare acestei specii. Păsările sunt vânate pentru limba lor, folosită la diverse preparate gastronomice de lux.
Peste o jumătate de milion de ciocârlii sunt ucise anual în România de vânători veniţi din toate colţurile Europei. Şi mai îngrijorător este faptul că 300 de mii de păsări sunt împuşcate de braconieri. Cele mai multe dintre ciocârliile împuşcate ajung în restaurante din Italia, unde sunt gătite şi vândute ca delicatese. Asociaţia Ornitologică de la noi cere statului să ia măsuri.
Dintre toate ţările europene, doar Malta, Franţa, Italia, Spania, Portugalia şi Cipru mai permit vânarea ei. La noi, este lăsată în bătaia puştilor din interes.
Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România recunoaşte braconarea ciocârliei şi anunţă că anual suspendă peste o mie de permise de vânătoare din cauza braconajului dovedit.
Societatea Ornitologică a reuşit să oprească vânatoarea ciocârliei în 2006. Scutul a ţinut însă doar un an. Autorităţile au legiferat apoi masacrul cântătoarelor şi au autorizat exportul. Acum, România este singura ţara europeană care avizează exportul ciocârliilor împuşcate.
surse: Hotnews, Digi24, SocietateaOrnitologică din România
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Conturile de TikTok care îl susțineau pe Georgescu s-au dat cu Putin și cu Rusia. Ce mesaje transmit acum

O mare parte dintre conturile de TikTok care îl susțineau intens pe Călin Georgescu sunt utilizate acum pentru propaganda pro-Rusia și pro-Putin. Mii de conturi viralizează mesaje în limba română pretins adresate personal de Vladimir Putin.
O analiză realizată de HotNews arată un val imens de propagandă care se ridică peste TikTok-ul românesc.
”Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte aș României?” sau ”Dacă Rusia atacă Europa, voi lupa pentru Rusia”,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Care este suma totală

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Suma totală este de peste 4,7 miliarde lei, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.
Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap…
Citește mai mult pe Cluj24.ro