Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 5% din populaţia României este afectată de foamete – Studiu

Publicat

Aproape 5% din populaţia României este afectată de foamete și ar fi nevoie de trei decenii pentru eradicarea fenomenului în totalitate, potrivit unei analize realizată de organizaţia neguvernamentală INACO – Initiaţiva pentru Competitivitate.

„Cu o suprafaţă agricolă de 13 milioane de hectare ale României, suntem în primul grup de 17 naţiuni cu rate reduse ale foametei (<5%), dintr-un total de 117 ţări analizate în raportul „Global Hunger Index”, publicat de Concern Worldwide şi Welthungerhilfe, care nu ia în calcul vă spuneam cele mai dezvoltate state ale lumii. În ultimii 20 de ani, impactul foametei s-a redus în România de la 8,3%, la sub 5% din populaţia ţării. Aşadar, am făcut paşi importanţi, dar lenţi şi continuăm să fim la distanţă semnificativă de atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă Foamete – „Zero” al Agendei 2030″, relevă INACO.

Potrivit sursei citate, foametea continuă să fie o realitate, în formele sale cronice, acute, subnutrite sau ca deficienţe calorice, pentru aproape 5% din populaţia României, care duce la riscuri majore de îmbolnăviri, dezvoltări deficitare fizice şi cognitive, chiar moarte, mai ales la copiii sub 5 ani.

„Dacă menţinem viteza actuală de reducere a foametei în România, mai avem nevoie de trei decenii pentru eradicarea fenomenului şi ratăm obiectivul „Foamete – zero” până în anul 2030″, se arată în document.

Un important obiectiv pentru securitatea alimentară europeană rămâne respectarea principiilor pentru investiţii responsabile în agricultură, susţin reprezentanţii INACO.

România dispune de o suprafaţă agricolă de circa 13 milioane de hectare, a şasea din Uniunea Europeană şi e una dintre ţările cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol. Din suprafaţa agricolă utilizată a României, 60% o reprezintă terenul arabil, din care circa două treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel, ţara noastră este unul dintre cei mai mari zece exportatori de cereale din lume.

Conform Raportului Mondial asupra Dezvoltării Umane pentru anul 2019, România s-a clasat pe locul 52 în lume din 189 de ţări analizate, având un indice egal cu cel al unor ţări cu potenţial mult mai modest agricol decât noi.

„Societatea românească are nevoie de abordări noi ale creşterii economice calitative, bazate pe dezvoltarea dimensiunii umane, sociale şi a mediului înconjurător pentru o naţiune competitivă. Dezvoltarea trebuie să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi la extinderea abilităţilor lor de a-şi modela propriul viitor, pornind de la asigurarea nevoilor elementare de hrană şi de sănătate care să facă posibilă atingerea potenţialului capitalului uman românesc”, arată INACO.

Foametea este un fenomen extrem de alarmant în ţări precum Republica Central Africană, alarmant în Yemen, Ciad, Madagascar sau Zambia, unul serios în India, Pakistan şi jumătate din continentul african, dar absent ca fenomen economico-social în Canada, SUA, Australia şi cea mai mare parte a Uniunii Europene (excepţie fac România, Bulgaria, Slovacia sau Croaţia). AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Expoziția personală Lila Lungulescu – „Călătorie în univers abstract”

Publicat

expoziția personală lila lungulescu – „călătorie în univers abstract”

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 19-30 mai 2025, în spațiul Colecției de Artă Botoșani (Piața Revoluției, nr. 12), o nouă expoziție personală a artistei Lila Lungulescu. Denumită „Călătorie în univers abstract”, expoziția propune spre vizionare peste 25 de lucrări de artă abstractă realizate de către artistă în diferite perioade ale creației.

Referindu-se la lucrările sale, artista, absolventă, în 2018, a studiilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Meteorologii anunță averse torențiale și grindină. COD GALBEN pentru Botoșani

Publicat

meteorologii anunță averse torențiale și grindină. cod galben pentru botoșani

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru județul Botoșani valabil astăzi, între orele 12:00 – 23:00.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii ( rafale de 50…70 km/h), averse torențiale și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp
sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

REGES-ONLINE devine obligatoriu: Publicat Ordinul nr. 1107/2025 privind noua procedură de evidență a salariaților

Publicat

reges online devine obligatoriu: publicat ordinul nr. 1107/2025 privind noua procedură

Publicitate

Ordinul nr.1107/2025 al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 09.05.2025. Prin acest act normativ s-a aprobat oficial Procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din Registrul General de evidență a salariaților Reges-Online. Ordinul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial (9 mai 2025), potrivit alin. (1) al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

22  mai 2025 – Ziua Internațională a Diversității Biologice

Publicat

22  mai 2025 – ziua internațională a diversității biologice

Publicitate

În fiecare an, pe data de 22 mai, comunitatea internațională sărbătorește Ziua Internațională a Diversității Biologice. Tema stabilită pentru acest an este „Armonia cu natura și dezvoltarea durabilă”.

Biodiversitatea pe care o vedem astăzi este rodul a miliarde de ani de evoluție, modelată de procese naturale și, din ce în ce mai mult, de influența oamenilor. Ea formează rețeaua vieții din care suntem parte integrantă și de care depindem…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe