Connect with us

EVENIMENT

Aproape 600 de focare de pestă porcină africană sunt active la nivel naţional

Publicat

ferma

Un număr de 591 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active joi la nivel naţional. Numărul este în scădere faţă de săptămâna precedentă, când s-au consemnat 602 focare.

Potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din numărul total al focarelor active, 20 de focare erau în exploataţii comerciale, iar 2 focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 363.107 porcine în focarele active.

Din 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.608 focare de pestă porcină africană, dintr-un total de 4.199 înregistrate în perioada menţionată la nivel naţional.

30 de noi focare în 15 judeţe din țară

Potrivit sursei citate, în intervalul 8 – 14 octombrie au fost înregistrate 30 de noi focare în 15 judeţe, fiind stinse 41 de focare din gospodăriile populaţiei.

Pe de altă parte, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România – 31 iulie 2017 – şi până în prezent au fost diagnosticate 5.883 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe.

În intervalul menţionat au fost înregistrate cinci cazuri noi de PPA la mistreţi.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de PPA

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de PPA sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora.

Scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687, care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone.

Sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);

Nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc.

Nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor din Alba. Sute de persoane legitimate și vehicule verificate, amenzi și alte măsuri

Publicat

acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor din alba. sute de persoane

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat vineri și sâmbătă acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 846 de persoane și au fost verificate 539 de autovehicule.

Au fost constatate 276 de abateri de natură contravențională, majoritatea la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Maratonul Bach, concert de 10 ore în Biserica Luterană din Cluj-Napoca. Intrarea, liberă

Publicat

mrk 8934.jpg

Entuziasmați de succesul primelor două ediții, organizatorii Maratonului Bach au dorit să ofere melomanilor clujeni un dar al continuității. Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia ediție a evenimentului  Maratonul Bach. Mulțumită finanțatorilor, intrarea la maratonul de concerte va fi gratuită.

Eveniment cultural muzical de înaltă ținută artistică,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A condus băut și fără permis o motocicletă neînmatriculată, pe DN 74, la Tăuți. Bărbat din Ighiu, cu dosar penal

Publicat

a condus băut și fără permis o motocicletă neînmatriculată, pe

Un bărbat de 39 de ani din comuna Ighiu s-a ales cu dosar penal după ce a condus băut și fără permis o motocicletă neînmatriculată. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 17 martie 2024, în jurul orei 04.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat de 39 de ani, din comuna Ighiu, județul Alba, în timp ce conducea o motocicletă, pe DN 74, pe raza localității Tăuți, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule și fiind…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer din Alba Iulia, prins de polițiști băut la volan, pe strada Vasile Goldiș din municipiu. Ce alcoolemie avea

Publicat

1661340683 politia etilotest noaptea.jpg

Un bărbat de 37 de ani din Alba Iulia este cercetat de polițiști după ce a fost prins în timp ce conducea o mașină, fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 17 martie 2024, în jurul orei 03:45, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 37 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Vasile Goldiș din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe