Connect with us

EVENIMENT

Aproape 700 de localităţi din țară sunt alimentate restricţionat din sursa de apă. Precizările Administrației Naționale „Apele Române”

Publicat

Apa, robinet

Peste un sfert (26%) dintre secţiunile de monitorizare a debitelor din cele 11 bazine hidrografice se află sub minimumul necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele aflate pe sectoarele de râuri respective, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.

„Având în vedere situaţia hidrologică actuală cu regim deficitar, Administraţia Naţională „Apele Române” a mărit numărul secţiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120 (de secţiuni de monitorizare). Dintre acestea, în 33 de secţiuni (adică 26% din totalul celor monitorizate), debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele aflate pe sectoarele de râuri respective.

De aceea, pentru aceste secţiuni, este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare. Treptele de avertizare sunt stabilite de către fiecare folosinţă/operator de apă în parte în funcţie de necesităţi. În funcţie de aceste praguri şi de bilanţul debitelor pe sector, se impun treptele de avertizare în conformitate cu Regulamentele în vigoare”, notează sursa citată.

În acest context, ANAR face în continuare apel la identificarea şi adoptarea unor practici corecte în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora.

Aproape 700 de localităţi din țară sunt alimentate restricţionat din sursa de apă: Ce arată raportul

Conform Raportului de monitorizare realizat de către specialiştii de la „Apele Române”, precum şi de la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă, în prezent, la nivel naţional, sunt 696 de localităţi alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă şi din subteran.

Din acest total, 291 de localităţi sunt din 24 judeţe (Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Braşov, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Dolj, Gorj şi Bihor), iar 405 din foraje/fântâni (din 13 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara şi Maramureş).

Cele mai afectate de secetă rămân judeţele din zona Moldovei, în special localităţile mici şi satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.

Pentru toate celelalte, inclusiv localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, rezerva de apă este suficientă, chiar dacă se menţine într-un proces de scădere.

Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apă, faţă de 3,45 miliarde, cât se înregistra la începutul lunii iulie 2022.

Aproape 700 de localităţi din țară sunt alimentate restricţionat din sursa de apă: Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în scădere având valoarea de 1.950 mc/s

„În prima jumătate a lunii august, Administraţia Naţională „Apele Române”, alături de reprezentanţii Hidroelectrica, reuşesc să menţină un coeficient de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă), adică de 71,95%.

Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în scădere având valoarea de 1.950 mc/s fiind la jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere până la Gruia şi pe sectorul Isaccea -Tulcea şi în creştere pe sectorul Calafat-Galaţi”, se menţionează în comunicat.

Prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) arată că debitul Dunării, la intrarea în ţară, va fi staţionar şi apoi va fi într-o uşoară scădere, ajungând în data de 15 august în jurul valorii de 1.900 mc/s. La staţia hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricţii) şi mai sunt 0,75 metri (75 cm) până la atingerea treptei II, valoare în jurul căreia va rămâne până în 15 august.

Pe râuri, debitele au fost în general staţionare, cu excepţia cursurilor de apă din bazinele Crişul Negru, Mureş, Siret (exceptând râurile din bazinul Bârladului unde au fost staţionare), cursul Someşului (aval staţia hidrometrică Dej), şi cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere.

Aproape 700 de localităţi din țară sunt alimentate restricţionat din sursa de apă: La ce valori se situează debitele medii zilnice

Totodată, pe cursul Nerei şi pe cursul mijlociu şi inferior al Timişului, debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării.

De asemenea, debitele medii zilnice se situează, în general, la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30% şi 80% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele: Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Târnava Mare, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Amaradia, Suceava, Moldova, Bârlad, cursul Tazlăului, cursul superior al Siretului, unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior al Oltului şi din bazinul superior al Argeşului.

ANAR menţionează că, în intervalul anterior, au fost emise trei Atenţionări hidrologice pentru fenomene imediate. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vânzarea țigărilor electronice către minori, interzisă. Unde este interzis fumatul. Legea a fost promulgată

Publicat

vânzarea băuturilor energizante și a țigărilor electronice către minori ar

Legea prin care vânzarea țigărilor electronice către minori este interzisă a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ modifică și completează Legea nr. 201/2016 și Legea nr. 349/2002.

Noua legislație extinde interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani și interzicerea comercializării prin automate

pentru

  • ţigaretele electronice
  • flacoanele de reumplere pentru ţigarete
  • dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Ce prevede…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, prins băut la volan în județul Hunedoara. Ce alcoolemie avea

Publicat

tânăr din județul alba, reținut după ce a fost oprit

Un tânăr de 29 de ani din Alba Iulia a fost prins băut la volan, pe un drum din județul Hunedoara. Polițiștii i-au deschis dosar penal.

Acesta a fost identificat în trafic, marți seara, în jurul orei 20.20, pe strada Republicii din municipiul Brad. Conducea un autoturism.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, potrivit IPJ Hunedoara.

Polițiștii municipiului Brad au întocmit dosar de cercetare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Irina Rimes își aduce ”Sufrageria” la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

irina rimes @ sala palatului 051 1.jpg

Începând cu 28 martie, Irina Rimes transformă România în scena și locul ei de joacă, mai exact în ”Sufrageria Irinei”. Muzica plină de emoție, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece Irina Rimes pleacă într-un turneu oficial, iar prima oprire va fi la Cluj-Napoca.

Irina Rimes își aduce Sufrageria la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

”Așadar, dacă vrei să auzi live…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daia Română, prima comună din Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”. Contractul a fost semnat

Publicat

daia română, prima comună din alba care va avea rețea

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri, 27 martie.

„Astăzi (n.r. miercuri, 27 martie) a fost semnat contractul de finanțare în valoare de 36.769.394,28 lei, prin care toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comună vor fi racordate la rețeaua nou construită de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe