Connect with us

ACTUALITATE

Aproape 80 de școli din județul Botoșani vor primi granturi de 200.000 de euro pentru combaterea abandonului școlar

Publicat

abandon.jpg

Aproape 80 de școli din județul Botoșani, practic o bună parte din cele ceva mai mult de 360 de unități de învățământ din județ, care prezintă un risc mare și mediu de abandon școlar, vor primi fonduri pentru prevenirea acestui fenomen.  

În total, în România, nu mai puțin de 2.500 de școli din 3.325 de școli cu risc mare de abandon școlar vor fi selectate pentru acordarea de granturi de câte 200.000 de euro pentru combaterea abandonului școlar, cu finanțare prin PNRR, în valoare de 543 de milioane de euro, anunță Ministerul Educației, citat de edu.ro.

Acest lucru după ce Guvernul a aprobat pe 30 decembrie o Hotărâre de Guvern pentru lansarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

“Prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar vor fi acordate granturi în valoare de maximum 200.000 euro/școală pentru cel puțin 2.500 de unități de învățământ de stat, de nivel primar si gimnazial cu prioritate de intervenție ridicată, din lista celor 3.235 de școli eligibile identificate prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE). Unitățile de învățământ care vor beneficia de aceste granturi vor fi stabilite prin ordin al ministrului educației în luna ianuarie a anului 2022. Până la finalul lunii martie 2022, primele 750 de unități de învățământ vor beneficia de finanțare.

Din perspectiva obligațiilor asumate prin PNRR, prin adoptarea acestui act normativ este atins Jalonul 462, asumat prin Componenta 15 – Educație din PNRR, Reforma 3 – Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4 – Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar“, se arată pe edu.ro, în informarea citată.

Lista școlilor din județ care beneficia de aceste fonduri poate fi consultată AICI

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

ACTUALITATE

Peste 20.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Publicat

persoane vaccinate 27 ianuarie

Peste 20.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Dintre acestea, peste 3.700 s-au vaccinat cu prima doză.

20.204 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

3.756 au făcut prima doză, 3.703 doza a doua, iar 12.745 a treia doză.

În total 8.060.075 de persoane au fost vaccinate de la începutul campaniei cu o doză, iar 7.963.931 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 2.343.258 de persoane au făcut și doza a treia.

Joi, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 16.380.226.

Au fost utilizate 12.522.882 de doze Pfizer BioNTech, 991.583 de doze Moderna, 852.352 de doze AstraZeneca și 2.012.289 de doze Johnson&Johnson.

De asemenea, s-au folosit 1.120 de doze vaccin pediatric Pfizer.

În ultimele 24 de ore au fost 6 reacții adverse în urma vaccinării, iar în total 19.867.

131 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

SUSPENDAREA activităţii în ŞCOLI, în PREMIERĂ naţională. Rata de SPITALIZARE în Cluj, cea mai mare din ţară. Anunţul ministrului

Publicat

prescolari elevi pregatitoare 800x600.jpg

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că tendinţa ascendentă al infecţiilor cu SARS-CoV-2 continuă, iar săptămâna viitoare va fi o nouă creştere spectaculoasă a numărului de cazuri, aşteptările fiind ca această evoluţie să mai dureze cel puţin două săptămâni, până pe 10 februarie.

Peste 40.000 de infectări zilnic

„Trendul ascendent al acesteia infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere, aşteptată, pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când (…) testarea a fost mai limitată. Şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15 – 18.000 de cazuri, estimăm noi, pentru week-end, dar săptămâna viitoare va exista o nouă creştere spectaculoasă, să zicem, şi cifrele cu patru în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă”, a afirmat Rafila la începutul şedinţei de Guvern.

El a subliniat că este importantă şi viteza de creştere a cazurilor de COVID.

„Ne interesează şi viteza de creştere. Am avut opt zile sau nouă zile de scădere a creşterii, iar acum este oarecum stabilizată. Acea rată de reproducere e în jur de 1,25 de câteva zile, dar în momentul când o să am informaţii suplimentare, o să le aduc la cunoştinţă”, a spus Rafila.

Ministrul a precizat că a crescut capacitatea de testare, însă medicii de familie au testat, spre exemplu miercuri, doar 7% din probele efectuate.

„Medicii de familie, de exemplu ieri, au testat doar 7% din probele efectuate, adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo şapte- opt mii, deci au testat destul de puţin….

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pastila Pfizer anti-Covid, autorizată în Europa. Doar câteva țări au cumpărat medicamentul

Publicat

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) dă undă verde pastilei anti-COVID-19 a Pfizer.

EMA a aprobat joi, în mod condiționat, utilizarea pilulei antivirale COVID-19 de la Pfizer pentru tratarea adulților cu risc de îmbolnăvire severă, în condițiile în care Europa se străduiește să își consolideze arsenalul pentru a lupta împotriva variantei Omicron, scrie Reuters.

Aprobarea de către EMA permite statelor membre ale UE să folosească un nou instrument pentru a combate COVID.

Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentul.

În decembrie, Statele Unite au autorizat Paxlovid și Molnupiravir, un medicament similar dezvoltat de Merck.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea joi că Pfizer a cerut autorităților din România crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării medicamentelor sale inovative, ceea ce ar crea foarte multe rezerve.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spitalul de Copii Cluj a crescut CAPACITATEA pentru bolnavii de COVID. Sunt 27 de copii INTERNAȚI pe secții și unul la ATI

Publicat

upu spital copii e1641289940309.jpg

Județul Cluj dispune în acest moment de 44 de paturi pe secție și de 4 locuri în secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru copiii bolnavi de Covid-19.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, numărul de paturi este, deocamdată, suficient.

Este vorba de 10 paturi pentru copii la Spitalul de Boli Infecțioase și de alte 34 de paturi la Spitalul Clinic Județean de Copii din Cluj-Napoca. Practic, acesta din urmă tocmai a crescut capacitatea pentru bolnavii de Covid de la 22 de paturi la 34.

De asemenea, tot la Spitalul de Copii sunt și 4 paturi pentru bolnavii de Covid-19 în secția ATI.

„Acum (joi, n. red.) sunt 27 de copii internați în spital cu Covid-19. De asemenea, un copil este internat în acest moment la Terapie Intensivă”, a declarat dr. Mihai Moisescu pentru Cluj24.ro.

La Cluj a crescut și capacitatea de testare

Varianta Omicron, care este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini de până acum, este „vinovată” pentru numărul mare de cazuri de Covid-19 din acest val. De asemenea, Clujul a fost și rămâne unul dintre județele unde se fac un număr mare de teste Covid.

„De o săptămână, numărul de teste a crescut de la 3.000 la peste 6.500 și încercăm să mai creștem capacitatea de testare”, a precizat dr. Mihai Moisescu.

Având în vedere că numărul de cazuri noi este în creștere, autoritățile sanitare se așteaptă și la creșterea numărului de internări.

„Momentan, spitalele nu sunt aglomerate, dar dacă în valul 4 din 100 de cazuri 10% erau spitalizate, dacă se păstrează proporția, acum, la 1.500 de cazuri, 10% înseamnă triplu.

Chiar dacă formele sunt ușoare, dar la cei vaccinați sau care au trecut…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe