ACTUALITATE
Aproape jumătate dintre adolescenţii britanici se declară dependenţi de reţelele sociale. Studiu
Conform unei analize efectuate de Universitatea Cambridge, aproape jumătate dintre adolescenții britanici resimt o dependență de rețelele sociale, conform informațiilor prezentate miercuri de DPA/PA Media.
Primele concluzii ale unui studiu efectuat la Universitatea Cambridge au fost descrise drept „frapante”, cercetătorii declarând că relaţia unor persoane cu reţelele sociale ar putea fi „asemănătoare cu o dependenţă comportamentală”.
Echipa de la Cambridge a analizat date cuprinse în Millennium Cohort Study (MCS), realizat de Centrul pentru Studii Longitudinale (CLS) de la Universitatea din Londra.
Acesta urmăreşte viaţa a peste 18.000 de copii născuţi în Regatul Unit în 2000 şi 2001 pentru a afla mai multe informaţii referitoare la mediul copiilor născuţi la începutul secolului XXI.
Cercetătorii de la Cambridge au constatat că 48% din cele 7.022 de persoane intervievate s-au declarat de acord cu afirmaţia „Consider că sunt dependent/ă de reţelele sociale”.
Datele au fost colectate în perioada ianuarie 2018 – martie 2019, când persoanele din cohorta studiată aveau 17 ani.
Totalul celor care au răspuns că se simt dependenţi a inclus într-o proporţie mai mare fete (57%) comparativ cu băieţi (37%).
Ce mai arată studiul
„Nu spunem că oamenii care declară că se simt dependenţi sunt dependenţi. Dar nu este un sentiment plăcut să simţi că nu ai putere asupra propriului comportament, aşa că este destul de frapant faptul că atât de mulţi oameni resimt acest lucru”, a declarat doctoranda Georgia Turner, care a condus cercetarea.
Turner a adăugat că studiile care asumă că „aşa-numitele dependenţe de reţelele sociale” ar putea avea acelaşi cadru ca şi dependenţa de droguri „este probabil să fie supra-simpliste”.
„În cazul unora, relaţia lor cu reţelele sociale poate fi asemănătoare cu o dependenţă comportamentală”, a spus ea. „Pentru alţii însă, utilizarea (reţelelor sociale) ar putea fi determinată de verificări compulsive, unii se pot baza pe ea pentru a face faţă experienţelor negative din viaţă, iar alţii pot răspunde pur şi simplu la percepţiile sociale negative despre ‘pierderea timpului’ pe reţelele sociale”, a precizat Turner.
„Pot exista diferite căi de a te considera dependent şi nu toată lumea resimte la fel dependenţa.
Acest lucru este important nu doar pentru o discuţie filosofică despre dependenţă, ci pentru a identifica intervenţii adecvate, acolo unde este necesar.
Dacă nu dependenţa este cea care cauzează problemele unei persoane, o intervenţie bazată pe dependenţă poate să nu-i ajute”, a subliniat specialista.
Studiul condus de Turner este în curs de desfăşurare, acesta nefiind încă publicat oficial, precizează DPA/PA Media. Agerpres
Citește mai mult pe Botosani24.ro