Connect with us

ACTUALITATE

Aproape trei sferturi dintre români merg în farmacii cel puţin o dată pe lună

Publicat

farmacie
Arhivă foto

Aproape trei sferturi dintre români merg în farmacii cel puţin o dată pe lună, iar gradul de satisfacţie al populaţiei faţă de serviciile oferite de farmacii este unul ridicat, relevă studiul „Servicii farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice”, lansat marţi la Palatul Parlamentului.

Aproape 45% dintre repondenţi îşi estimează starea de sănătate ca fiind bună, 30% dintre ei sunt în evidenţă cu o boală cronică şi peste 56% cumpără medicamente necompensate, evidenţiază acelaşi studiu.

O treime din respondenți au declarat că s-au imunizat anti-gripal

Cât priveşte vaccinarea în farmacii, aproximativ o treime din respondenţi au declarat că s-au imunizat anti-gripal în ultimii ani dinaintea pandemiei de COVID-19, iar aproape jumătate ar plăti pentru administrarea unui ser de personalul specializat din farmacii.

Potrivit vicepreşedintelui Uniunii Farmaciştilor din România, Răzvan Prisada, studiul arată un nivel ridicat de satisfacţie faţă de serviciile actuale, aşa cum le percepe populaţia, dar şi o cunoaştere bună a serviciilor care sunt acum prestate preponderent în farmaciile comunitare.

Satisfacția față de serviciile primite în farmacii, determinată de mai mulți factori

Satisfacţia faţă de serviciile primite în farmacii, situată la un nivel foarte ridicat, este determinată de caracteristicile farmaciei (80%), atitudinea farmacistului, timpul acordat pacientului (78%), claritatea cu care a fost prezentată informaţia (72%), disponibilitatea acestora conform nevoilor repondenţilor (81%), costul medicamentelor (45%), precum şi starea de sănătate, relevă studiul.

Interacţiunea pacient – farmacist este percepută ca fiind una de calitate, politeţe (89%), interesul arătat (79%), disponibilitatea şi respectul (87%) fiind variabile evaluate pozitiv de majoritatea repondenţilor.

Cele mai utile noi servicii, testele pentru afecțiuni cardiovasculare

Din perspectiva pacienţilor, cele mai utile noi servicii sunt considerate a fi testele pentru afecţiuni cardiovasculare (23%), urmate de testele rapide pentru depistarea unor infecţii – SARS-CoV-2, gripa sezonieră sau hepatita B şi C (15% dintre respondenţi) şi determinarea glicemiei (12%).

„Nivel de satisfacţie ridicat faţă de serviciile actuale, aşa cum le percepe populaţia, încrederea în informaţiile primite de la farmacişti, ceea ce înseamnă că trebuie să potenţăm, să valorificăm şi mai mult rolul farmacistului, nu doar ca provider de medicamente. Studiul ne mai arată o cunoaştere bună a serviciilor care sunt acum prestate, preponderent în farmaciile comunitare, dar o cunoaştere insuficientă a altor servicii care sunt deja disponibile.

Asta înseamnă că suntem obligaţi să promovăm mai bine serviciile pe care le poate oferi o farmacie şi farmacistul din farmacie. În principiu, ne referim la serviciile generale, care nu necesită o autorizare specială.

Acord de acceptabilitate a pacienților pentru noi servicii farmaceutice

Totodată, studiul ne arată un grad ridicat de acord de acceptabilitate a pacienţilor pentru noi servicii farmaceutice care vor putea fi disponibile în farmaciile comunitare din România, ceea ce pentru noi înseamnă că va trebui să extindem şi să implementăm ideea de serviciu farmaceutic ca arie de cuprindere în cât mai multe farmacii, recunoscut şi recompensat la valoarea sa reală”, a susţinut Prisada.

Potrivit vicepreşedintelui UFR, este „absolut necesară” ajustarea Legii farmaciei şi a legislaţiei privind exercitarea profesiei de farmacist.

Definirea serviciilor farmaceutice

„Vorbim, în primul rând, de definirea serviciilor farmaceutice, care nu erau nicăieri definite, şi despre dreptul de exercitare a profesiei referitor la anumite aspecte pe care le are în vedere acest proiect (repoziţionarea profesiei de farmacist). Etapa pe care o prezentăm astăzi – un studiu fundamentat care să ne arate că acest demers al nostru este sau nu este unul oportun, dacă este dorit de populaţie, dacă suntem în direcţia corectă, dacă putem veni cu măsuri utile atât oamenilor, cât şi nouă.

Este motivul pentru care ne aflăm astăzi aici şi etapele următoare pe care trebuie să le parcurgem sunt ca până la finalul acestui an să definim, împreună cu Ministerul Sănătăţii, nomenclatorul de servicii farmaceutice şi metodologia de implementare a acestora.

Vom lucra ce avem de făcut mai departe, ce direcţii avem de atins, pornim de la datele pe care le-am colectat, pentru că ne dorim să fie un proiect solid, pe termen mediu şi lung, de repoziţionare a profesiei, nu doar un lucru care ţine mai mult de oportunitate şi, de aceea, am vrut să construim, să propunem politici plecând de la date reale, de aici şi necesitatea acestui studiu”, a evidenţiat Răzvan Prisada.

Studiul

Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată/Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Universitatea din Bucureşti, la solicitarea Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), pe un eşantion de 1.003 de rezidenţi din mediul urban, în vârstă de 18 ani şi peste. Datele au fost colectate online şi telefonic, în perioada 14 – 26 februarie 2021. Datele au fost culese de Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale” – BCS. Baza de date nu a fost ponderată.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA Botoșani: Încă 4 zile lucrătoare pentru VIZAREA carnetelor de RENTIER agricol

Publicat

rentier.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani a transmis astăzi că rentierii agricoli mai pot transmite documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricole până cel târziu la data de 02 septembrie 2024 (31 august 2024 fiind zi nelucrătoare se prorogă până în prima zi lucrătoare).

Pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2023, rentierii ori împuternicitul/mandatarul/curatorul acestora vor solicita viza anuală, fie prin prezența fizică la sediile Centrelor Județene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicații sau poștă/curier.

Pentru vizarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

647 locuri de muncă disponibile la Botoșani. AJOFM a anunțat lista locurilor de muncă

Publicat

zidar.jpg

Publicitate

Nu mai puțin de 647 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR ECONOMIC SC DIACONU CONSULT OFFICE SRL;Tel:0723331583

E-mail:mdwaytosuccess@gmail.com

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI BOTOSANI

Str.Marchian nr.11

Tel:0231518812

CONTABIL SEF SC NORDIC URBANTEC SRL

Publicitate

Str.Calea Nationala nr…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tabăra de pictură religioasă „Un penel pentru credință” de la Mănăstirea Vorona și-a deschis porțile

Publicat

456861714 887198493444887 5516391969400982847 n 1000x600.jpg

Publicitate

Luni a început Tabăra de pictură religioasă „Un penel pentru credință”, organizată de Primăria Comunei Vorona, în parteneriat cu Centrul Creatiei Botosani și cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona.
Douăzeci și cinci de copii vor petrece o săptămână la Mănăstirea Vorona, încercând să deslușească tainele picturii pe sticlă, sub coordonarea d-nei prof. Alina Gavril. Programul va fi completat și de organizarea unor experiențe inedite – vizite, pelerinaj, excursii, activități tematice, etc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Descoperire rară într-o pădure din Botoșani. „Comoara” are peste 2.500 de ani vechime

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Publicitate

Trei bărbați cu autorizație de cercetare arheologică au făcut o descoperire uluitoare într-o pădure din județul Botoșani. Un colier celtic și două fragmente de podoabe, datând din jurul anului 500 î.Hr. au fost descoperite de trei bărbaţi în pădurea Aluniş din judeţul Botoşani. Această descoperire ar putea avea o valoare arheologică inestimabilă, dacă piesele se dovedesc a fi autentice, scrie Adevărul.

Bărbaţii au obţinut toate autorizaţiile cu doar doi ani în urmă iar până acum descoperirile lor au fost mai puţin spectaculoase, scrie botosaneanul.ro.

“Noi ne-am dat seama imediat că e ceva de interes, de patrimoniu şi atunci am…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe