EVENIMENT
Aproximativ 1.500 de români din străinătate au fost aduşi în România, până în prezent. Acţiunile de repatriere organizate de Ministerul de Externe continuă
Aproximativ 1.500 de români din străinătate au fost aduşi în ţară cu ajutorul zborurilor umanitare, până în prezent, a declarat, duminică, la Digi 24, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.
El a precizat că acţiunile vor continua, mai ales că foarte multe contracte sezoniere ale muncitorilor din agricultură se încheie.
„Până în acest moment pe procedura legală, Ministerul Afacerilor Externe îşi face propria evaluare prin misiunile diplomatice pe care le are în toate ţările, face această analiză luând în considerare persoanele cărora le-a expirat contractul de muncă, şi mă refer la muncitorii sezonieri, eventual la turiştii blocaţi în diferite colţuri ale lumii.
Potrivit ministerului nostru, prin cele două companii aeriene implicate, în acest moment, în aceste demersuri (de repatriere a românilor, n.r.), au fost aduşi în ţară prin aceste zboruri umanitare aproximativ 1.500 de români.
Vom realiza în continuare astfel de zboruri, pentru că, în perioada următoare, avem informaţii că, spre exemplu, în Spania, foarte multe contracte ale muncitorilor sezonieri din agricultură se încheie şi, nemaiavând asigurarea medicală şi finalizănd contractul pe care l-au avut, obligatoriu ei trebuie să se întoarcă în ţară.
Pentru ei, suntem în acest moment pregătiţi să realizăm toate demersurile. Noi, Ministerul Transporturilor prin companiile aeriene, asigurăm suportul tehnic şi îi vom aduce în ţară”, a afirmat Bode.
Întrebat dacă există o statistică privind muncitorii sezonieri care ar putea să revină în ţară, ministrul de resort a menţionat că „nu am o evaluare exactă”, dar că „prin Ministerul Afacerilor Externe am putea estima câte contracte expiră în perioada următoare”.
„Vreau să spun că la o întâlnire pe care am avut-o, spre exemplu, cu toţi operatorii şi cu reprezentanţii marilor confederaţii de transport din România, un operator mi-a spus că are contract cu 5.000 de români pe care i-a transportat în Spania, ale căror contracte expiră undeva în luna aprilie şi ei vor trebui aduşi acasă”, a susţinut demnitarul.
În ceea ce priveşte modalitatea de carantinare a cetăţenilor români care revin în ţară cu transporturile umanitare, oficialul a precizat că pasagerii sunt preluaţi de către autorităţi şi escortaţi în localităţile de reşedinţă pentru a intra în carantină.
„După cum ştiţi, în Constanţa, pe Aeroportul Mihai Kogălniceanu, au aterizat aproximativ 800 de români din Italia. Din cei 800, 700 sunt carantinaţi în hoteluri în acest moment şi 100 sunt constănţeni.
Ultimul zbor din Italia a aterizat, cum spuneam, la Constanţa şi pasagerii au fost preluaţi de transporturi speciale însoţite de jandarmi, reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică şi aduşi în judeţele de reşedinţă şi carantinaţi”, a subliniat Lucian Bode.
Surse: digi24.ro; agerpres.ro
EVENIMENT
Unde votează alegătorii din Alba? LISTA secțiilor de votare și ce trebuie cetățenii să știi despre Alegerile Prezidențiale 2024
Românii își aleg duminică noul președinte, iar pe 1 Decembrie vor fi alegerile parlamentare. Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale 2024 trebuie să voteze, în mod obligatoriu, la secția la care sunt arondate. Persoanele care nu sunt în această situație și se află în altă localitate sau în afara țării pot vota pe listele suplimentare.
Pentru alegerile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On
Cea de-a șaptea ediție a festivalului internațional de instalații de lumină Lights On a început sâmbătă Cluj-Napoca.
Tema din acest an a festivalului cu intrare liberă, care durează pțnă în data de 8 decembrie este #TheOtherChristmasMarket.
Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On
La această ediție vor fi expuse peste 10 opere de artă contemporană, iar întreaga zonă cuprinsă între străzile Mihail…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mesele târzii pot avea consecințe grave asupra sănătății. De ce este nociv să mănânci înainte de culcare
Cercetătorii de la Universitatea Oberta de Catalunya și Columbia University au descoperit că consumul a peste 45% din caloriile zilnice după ora 17:00 afectează negativ capacitatea organismului de a regla nivelul glicemiei, crescând semnificativ riscul de diabet.
Potrivit Mediafax, studiul publicat în jurnalul Nutrition and Diabetes, aduce noi dovezi care susțin dietele de tip post intermitent, care limitează consumul de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Liderul Superligii, „U” Cluj, a întâlnit Hermannstadt, sâmbătă, în etapa cu numărul 17. „Șepcile roșii” au împlinit 105 ani de existență în această zi, din păcate jocul și mai ales rezultatul nu au fost de sărbătoare. Sibienii au câștigat cu 2-1, goluri marcate de Ianis Stoica (min.3 – pen. și 62), respectiv Miranyan (min.90+3).
Echipele de start:
Hermannstadt: Căbuz – Bejan, Găman, Ionuț Stoica – Antwi, Murgia, Ivanov, Goncalves – Balaure,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro