EVENIMENT
Aproximativ 1.960 de autoturisme electrice şi electrice hibrid plug-in au fost înmatriculate în România, în semestrul al doilea

Circa 1.960 de autoturisme electrice şi electrice hibrid plug-in au fost înmatriculate în România, în cel de-al doilea semestru, astfel că ponderea acestora din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi a crescut la 2,2% în cea de-a doua jumătate a anului faţă de doar 0,9% în primul semestru, potrivit unui comunicat al Roland Berger remis joi AGERPRES.
Potrivit acestor rezultate, România se plasează înaintea unor ţări precum Statele Unite, Coreea de Sud sau Japonia.
Numărul înmatriculărilor de autovehicule pur electrice (EV) noi s-a triplat în al doilea semestru al anului 2019, în comparaţie cu primele şase luni, ajungând la peste 1.500 de unităţi. O creştere semnificativă s-a înregistrat şi pentru înmatriculările autovehiculelor electrice hibrid plug-in (PHEV) noi, ajungând la peste 450 de unităţi.
„Autovehiculele electrice devin treptat apariţii din ce în ce mai comune pe drumurile din România. Al doilea semestru al anului 2019 a adus o creştere accelerată a înmatriculărilor atât pentru vehiculele pur electrice (EV), cât şi pentru cele electrice hibrid plug-in (PHEV). Din 50 de vehicule noi înmatriculate, unul a fost vehicul EV sau PHEV”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, această dezvoltare este cu atât mai importantă deoarece Romania este în primul rând o piaţă a maşinilor second-hand, doar 28% din autovehiculele înmatriculate în al doilea semestru al anului 2019 fiind noi. În cazul vehiculelor EV şi PHEV, cota este de 72%, dovedind dorinţa cumpărătorilor de a beneficia de tehnologii auto de ultimă generaţie.
La finalul anului trecut, 43 de modele EV şi PHEV puteau fi achiziţionate, reprezentând circa 12% din numărul total de modele auto disponibile în portofoliul dealership-urilor din România.
Totodată, 27 din cele 43 de modele electrice disponibile sunt vehicule PHEV, în uşoară creştere cu 3 modele în ultimele 12 luni. În schimb, numărul modelelor EV s-a dublat faţă de anul precedent, ajungând la 16 modele. „Cu toate acestea, oferta este încă restrânsă, ţinând cont că dealearship-urile au în portofoliu peste 300 de modele auto”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, un alt factor care constrânge cererea pentru vehicule electrice este lipsa unei varietăţi de modele şi caroserii disponibile per marcă.
Serviciile de mobilitate câştigă teren – numărul jucătorilor ce oferă servicii de mobilitate a înregistrat o creştere considerabilă în a doua jumătate a anului 2019, în special în zona de micromobilitate, unde sunt şapte jucători activi în piaţă, comparativ cu niciunul în aceeaşi perioadă din 2018.
Piaţa de ‘car sharing’ înregistrează de asemenea o creştere constantă, ajungând la cinci jucători în total, cu un nou furnizor ce şi-a lansat serviciile în a doua jumătate a anului 2019, cu o flotă integrală de autovehicule pur electrice.
La finalul anului 2019, erau disponibile aproximativ 400 de staţii publice de încărcare, infrastructura naţională fiind în creştere constantă în ultimele 24 de luni, cu o rată de aproximativ 30% în fiecare semestru. Companiile care activează în HoReCa şi retail sunt lideri în prezent în această privinţă, concentrând peste jumătate din totalul staţiilor de încărcare.
Dragoş Fundulea, senior project manager Roland Berger Bucureşti, subliniază că poziţionarea incipientă ca promotor al electromobilităţii este un factor cheie al succesului şi este mai eficientă decât eforturile ulterioare de recuperare a poziţiei. Capacităţile de încărcare rămân predominant lente şi în a doua jumătate a anului 2019. Astfel, doar un sfert din staţiile de încărcare pot încărca vehiculele în regim rapid, având puteri mai mari de 22 kW.
Numărul mediu de puncte de încărcare per staţie este de asemenea redus, cu doar una din trei staţii cu capabilităţi de a încărca mai multe vehicule concomitent, în scădere faţă de prima jumătate a anului. Aceste aspecte pot crea inconvenienţe pentru utilizatori, având în vedere durata mai mare de încărcare comparativ cu o staţie de alimentare cu combustibili convenţionali.
Conform ultimelor estimări, fondul guvernamental pentru subvenţii a fost utilizat aproape în întregime pe parcusul anului 2019. Datorită cererii semnificative, bugetul pentru anul 2020 a fost mărit cu 45%, ajungând la 140 milioane de lei.
Cadrul de reglementare din România oferă unele dintre cele mai generoase subvenţii la nivel global pentru cei ce achiziţionează vehicule electrice. Programul Rabla Plus oferă o subvenţie de 9.000 euro din preţul final de achiziţie pentru vehiculele EV şi 4.000 euro pentru vehiculele PHEV.
Cea mai recentă ediţie a studiului Roland Berger analizează oportunitatea introducerii autobuzelor electrice la nivelul oraşelor mari. Circa 40% din toate autobuzele din România aveau peste 20 de ani vechime la finalul anului trecut. Tehnologia învechită şi viteza redusă de deplasare determină un consum mai mare de carburant şi nivel ridicat de emisii poluante.
Din aceste motive, autobuzele electrice sunt o soluţie ideală pentru înnoirea mijloacelor de transport, iar oraşele mari prezintă un cadru ideal de implementare datorită traficului intens şi al topografiei favorabile (teren predominant plat). Viteza medie a autobuzelor din Bucureşti este între 10 si 15 km/h, iar limitele de viteza nu depăşesc 70 km/h, ceea ce reprezintă condiţii optime de operare pentru autobuzele electrice.
Unul din 20 de autobuze noi înregistrate în a doua jumătate a anului 2019 a fost un autobuz electric, o pondere mai mult decât dublă decât cea a vehiculelor electrice. Judeţul Cluj este fruntaş pentru adoptarea autobuzelor electrice, oraşul Cluj-Napoca având 41 astfel de autobuze, în timp ce Turda are întreaga flotă compusă din 20 de autobuze electrice.
Deşi autobuze electrice sunt aşteptate în 2020 şi în alte oraşe (Braşov, Zalău, Sibiu, Iaşi şi Suceava), termene concrete de introducere ale unor astfel de autobuze lipsesc în sudul României, inclusiv în Bucureşti.
Roland Berger, înfiinţată în anul 1967, este singura companie globală de consultanţă de management de top cu origini europene. Cu 2.400 de angajaţi în 35 de ţări, are o prezenţă de succes în cele mai importante pieţe internaţionale. Cele 52 de birouri ale firmei sunt localizate în toate centrele de afaceri globale majore – în Romania, Roland Berger este prezentă încă din anul 1992 prin biroul deschis la Bucureşti. AGERPRES
EVENIMENT
FOTO: Polițiștii SAS din Alba Iulia, vizitați de elevii din Ciugud. Activități ”Școala altfel” în Alba

Polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) și cei ai Biroului Pregătire Profesională au primit vizita elevilor din Ciugud, în cadrul unei activități ”Școala altfel”.
Cei mici au aflat care este misiunea polițiștilor și au văzut cum se antrenează aceștia.
Bucuria a fost și mai mare atunci când și-au făcut apariția câinii Tina și Bruno, însoțiți de polițiștii Compartimentului Canin din cadrul Serviciului Criminalistic.
Polițiștii răspund…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă. Are nevoie de pătuț și hăinuțe pentru băiețel

O femeie din comuna Suatu a născut singură, acasă, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Proaspăta mămică și copilul sunt bine, doar că au nevoie de câteva lucruri necesare, în condițiile în care familia nu are o situația financiară bună.
O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă.
În cursul nopții trecute în comuna Suatu, din județul Cluj, o tânără femeie a născut acasă, fără a fi pregătită pentru venirea pe lume a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Bogdan Rus, pompierul din Alba care face artă prin foc. Secretele fierăriei tradiționale, dezvăluite la Aiud

Una dintre atracțiile evenimentului PlantFEST Aiud 2025 este atelierul de fierărie tradițională. Aici, Bogdan Rus, fierarul-pompier, dezvăluie secretele unui meșeteșug pe cale de dispariție. Sunetul de ciocan pe nicovală, scânteia din forja veche de peste un secol și procesul prin care metalul prinde suflet sunt elementele ce întregesc atmosfera la atelierul în aer liber.
„Fierăria este una dintre cele mai bune meșteșuguri care s-au putut înființa pe pământ, deoarece a pus…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Peste 340 de milioane de ambalaje, returnate în martie prin Sistemul Garanție-Returnare. Programul va fi extins în zonele rurale

Peste 340 de milioane de ambalaje au fost returnate în martie prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR).
Cifra este de 348,8 milioane și reprezintă aproximativ 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu care au fost salvate de la a ajunge deșeuri și redirecționate către reciclare.
Infrastructura sistemului s-a dezvoltat semnificativ, cu 192 de noi mașini automate de colectare (RVM-uri) instalate în ultima lună. Aceste aparate facilitează accesul cetățenilor la serviciile…
Citește mai mult pe Alba24.ro