EVENIMENT
Aproximativ 100 de pacienţi afectaţi, după ce activitatea Secţiei de Radioterapie a Spitalului din Timişoara a fost sistată, din cauza birocrației

Activitatea Secţiei de Radioterapie a Spitalului Municipal din Timişoara a fost sistată joi din cauza unor proceduri birocratice între spital şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), şi nu a vreunor probleme de funcţionare a aparaturii, a declarat pentru AGERPRES managerul Spitalului Municipal, dr. Olimpia Oprea.
„Vineri va fi reluată activitatea aparatului. Noi am transmis dosarul la CNCAN pentru prelungirea autorizării (de funcţionare, n.r.) din luna mai. Marţi am primit o adresă de la CNCAN că trebuie să modificăm nişte documente în sensul pe care-l doresc dânşii. La unul din cele cinci puncte stipulate trebuia să facem o completare, iar la celelalte patru puncte era vorba despre revizuirea unor planuri de intervenţie în situaţii de urgenţă. Nu erau lucruri care ţin de funcţionarea aparatului. De ieri până astăzi am făcut toate modificările solicitate şi de vineri dimineaţă ne-au promis că ne transmit avizul şi că putem continua activitatea”, a explicat dr. Olimpia Oprea.
Ea a precizat că nu ar fi fost nicio problemă dacă în respectiva adresă a CNCAN nu apărea specificat faptul că trebuie încetată activitatea, în caz contrar managerul spitalului şi Secţia de Radioterapie răspund penal.
„Pacienţii au rămas în continuare internaţi, nu au fost trimişi acasă. Cei care au internare de zi vor fi anunţaţi să vină la tratament”, a conchis Olimpia Oprea.
În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va începe procedurile pentru organizarea unei licitaţii de cumpărare a unui nou accelerator pentru Secţia de Radioterapie a spitalului şi atunci vor funcţiona două astfel de aparate.
În Secţia de Radioterapie a Municipalului îşi fac zilnic tratamentul în jur de 100 de pacienţi, 70 fiind internaţi în secţia cu paturi, iar 30 venind doar pentru raze, după care pleacă acasă. AGERPRES
EVENIMENT
2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” și ”Anul Nadia Comaneci”. Proiect legislativ adoptat de Senat

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui sculptor român și ”Anul Nadia Comaneci”, la 50 de ani de la marea performanță a acesteia.
Proiectul legislativ adoptat de Senat prevede că principalele instituții ale statului și autoritățile locale pot organiza sau sprijini logistic manifestări culturale, artistice sau educaționale, potrivit Rador.
De asemenea, 2026 va fi și „Anul Nadia Comăneci”, întrucât se vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Zoe Vida Porumb aduce armonia artelor textile la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș

Organizatorii și partenerii, alături de care s-a clădit cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, oferă publicului un program bogat, din care nu lipsesc nici în acest an expozițiile inedite, acestea fiind asemeni unor ferestre deschise spre frumusețea și armonia artelor.
”Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 24 mai 2025, la Primăria Municipiului Sebeș, acolo unde va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb –…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fapte bune de la Cluj. Andrei, un copil de 6 ani, are nevoie de ajutor, inclusiv delfinoterapie în Antalya

Andrei, un băiețel de 6 ani din Cluj, are nevoie de ajutor, iar tatăl său face apel la clujeni să îl ajute pentru ca micuțul să urmeze un tratament, inclusiv în Antalya (Turcia).
Copilul este bolnav de hidrocefalie congenitală la creier si subluxatie de cristalin.
”Ajută-l pe Andrei să aibă o viață normală. Băietelul meu în vârstă de 6 ani a fost diagnosticat cu hidrocefalie congenitală și subluxație de cristalin.
Drumurile la medici au fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Noaptea Muzeelor se desfășoară la Alba Iulia sâmbătă, 17 mai, în Cetatea Alba Carolina. În cadrul ediției din acest an a Nopții Muzeelor, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia își deschid porțile între orele 18.00 – 02.00, cu intrare liberă. De asemenea, Muzeul Național al Unirii a pregătit un spectacol și tururi ghidate pentru vizitatori. (Știre în actualizare)
Publicul are parte de parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce,…
Citește mai mult pe Alba24.ro