EVENIMENT
Aproximativ 17 tone de îngrăşăminte chimice depozitate în loc neprotejat, descoperite de poliţiştii din Alba

Aproape 17 tone de îngrăşăminte chimice depozitate în loc neprotejat şi sute de recipiente care au conţinut insecticide foarte toxice, susceptibile a prezenta riscuri pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător, au fost ridicate de poliţişti în urma unui control efectuat la o societate comercială din Blaj, se precizează într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.
„La data de 6 august 2020, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, în urma unui control efectuat la un punct de lucru al unei societăţi comerciale din municipiul Blaj, au depistat într-o magazie 487 de recipiente care au conţinut insecticide, clasificate ca foarte toxice, 9 litri şi 8,5 kilograme de produse de protecţie a plantelor cu termenul de valabilitate expirat. Totodată, o cantitate de 16.950 de kilograme de îngrăşăminte chimice era depozitată în loc neprotejat, în curtea societăţii comerciale”, arată sursa citată.
Potrivit acesteia, în cauză cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate, şi neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţii de colectare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.
Recipientele, produsele de protecţie a plantelor şi întreaga cantitate de îngrăşăminte chimice au fost indisponibilizate.
„Controalele pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase vor continua”, mai arată IPJ Alba. AGERPRES
EVENIMENT
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud investește aproape 400.000 lei în modernizarea infrastructurii IT. Licitație, în SEAP

Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a făcut un pas important către digitalizare prin lansarea unei licitații pentru achiziția de echipamente IT moderne. Investiția este estimată la aproape 400.000 de lei.
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a lansat pe 3 iulie, în platforma SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente IT, stații de lucru de uz medical și non medical, UPS-uri, periferice și licențe.
Valoarea totală este estimată la 395.310 lei, fără TVA.
Potrivit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia: Soprana Oana Maria Șerban Interpretează rolul ”Rosina” în opera ”Bărbierul din Sevilla”

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia. Unul dintre capetele de afiș ale evenimentului este opera ”Bărbierul din Sevilla”, una dintre cele mai valoroase producții ale Operei Naționale București.
Soprana Oana Maria Şerban se alătură galeriei de stele ale operei ce au dat viaţă unuia dintre cele mai iubite personaje feminine: Rosina, din „Bărbierul din Sevilla,” de Gioacchino Rossini.
Solista va debuta în acest rol pe 12 iulie la Alba Iulia, continuând astfel parcursul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi clujeni, medalie de argint la categoria Inginerie la Olimpiada Internațională Greenwich

Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi de la Transylvania College din Cluj-Napoca, a fost distins cu Medalia de Argint la categoria Inginerie în cadrul Olimpiadei Internaţionale Greenwich (IGO), desfășurată la Londra, în perioada 25–28 iunie 2025.
Mara Cioban și Domokos Gombos, coordonați de profesoara Dorina Gîrbovan, au obținut o nouă recunoaștere internațională cu prototipul inovator iRide, menit să faciliteze mobilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bâtă ciobănească din colecția Karl Haldenwang (1863-1939), exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal din Sebeș

Ne aflăm în plin sezon pastoral, când oile pasc pe pășunile alpine, aşa că Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a desemnat ca exponat al lunii iulie o bâtă ciobănească din zona Brașovului.
Bâta este confecționată din lemn de frasin, are lungimea de 121 cm şi în partea superioară este prevăzută cu o măciulie de 7 cm înălțime, al cărei diametru maxim este de 5 cm. Pe bâta propriu-zisă, care are diametrul de 3,5cm, la 6 cm sub măciulie începe o zonă decorată cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro