Connect with us

ACTUALITATE

Aproximativ 26.000 de efective ale MAI vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă în perioada Sărbătorilor Pascale

PublicatAproximativ 26.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi piloţi ai MAI vor fi pregătiţi să intervină, în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru menţinerea ordinii publice, prevenirea faptelor antisociale, sprijinirea cetăţenilor în cazul unor situaţii de urgenţă şi descurajarea activităţilor sau comportamentelor care pot favoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2, a informat, joi, Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat efective suplimentare pe traseele care sunt de obicei aglomerate în astfel de perioade, dar şi în localităţile în care se aşteaptă o prezenţă numeroasă de oameni, respectiv în staţiunile turistice de pe litoral sau de la munte şi în localităţile în care se află lăcaşuri de cult care atrag an de an mii de credincioşi.

“În zona celor peste 12.300 de lăcaşuri de cult ortodox din ţară, la care se estimează participarea a peste 1,7 milioane de persoane, măsurile de siguranţă publică, precum şi cele de prevenire şi stingere a incendiilor vor fi asigurate de aproximativ 14.000 de efective ale MAI. Aproape 10.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria Română şi cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice şi respectarea măsurilor de sănătate publică, iar pentru prevenirea accidentelor rutiere şi fluidizarea traficului, pe drumurile publice vor fi în teren aproape 1.600 de poliţişti rutieri. Misiunile acestora vor fi sprijinite de piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, care vor asigura supravegherea aeriană a traficului rutier pe cele mai tranzitate rute din ţară”, se precizează în comunicat.

De asemenea, efectivele Poliţiei şi Jandarmeriei vor fi prezente în zonele aglomerate în această perioadă: mall-uri, pieţe, zonele organizate pentru vânzarea produselor tradiţionale, precum şi în staţiunile montane.

Sâmbătă seara şi duminică, o atenţie deosebită va fi acordată siguranţei cetăţenilor în zona lăcaşurilor de cult, unde poliţiştii şi jandarmii vor sprijini şi îndruma credincioşii ce vor participa la slujbele religioase. Pompierii vor fi pregătiţi să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor, iar pentru toate aceste misiuni, vor fi mobilizaţi, zilnic, peste 5.000 de pompieri.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a celor care aleg să-şi petreacă această minivacanţă pe litoral, MAI informează că în zonele intens circulate din judeţul Constanţa, începând de vineri, vor fi operaţionalizate 5 puncte de lucru temporare în Mamaia, Agigea, Valea Dacilor, Techirghiol şi Vama Veche.

În perioada 30 aprilie – 4 mai, o atenţie deosebită va fi acordată eficientizării misiunilor de răspuns la situaţiile de urgenţă ce pot apărea pe autostrada A2 şi pe DN2. Astfel, pe tronsoane prestabilite din aceste zone, vor fi prezente mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov, ISU Buzău şi ISU Călăraşi.

La nivelul Poliţiei de Frontieră, au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului, la acest moment capacitatea punctelor de trecere a frontierei fiind folosită la maximum, în limita configuraţiei acestora. În funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau intrare în ţară, după caz. De asemenea, dacă situaţia o va impune vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control.

În această perioadă, la nivelul întregii ţări, activităţile de supraveghere şi control la frontiera de stat sunt asigurate zilnic de aproximativ 4.200 de poliţişti de frontieră.

Ministerul Afacerilor Interne mai precizează că începând din data de 30 aprilie, ora 23.00 (ora României), până duminică, 2 mai, ora 23.00 (ora României), circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este restricţionată pe teritoriul Ungariei, ca urmare a sărbătoririi Zilei Muncii şi a zilei de duminică. În perioada menţionată, traficul de călători şi de autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale. Autorităţile de frontieră române şi ungare vor ţine permanent legătura, în vederea stabilirii unor măsuri comune, astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, autorităţile recomandă cetăţenilor să respecte regulile de distanţare fizică şi să evite locurile aglomerate sau formarea de grupuri pietonale mai mari de şase persoane dacă nu fac parte din aceeaşi familie şi le reaminteşte că masca de protecţie este obligatorie şi trebuie purtată astfel încât să acopere nasul şi gura în toate spaţiile publice, exterioare şi interioare, deci şi în lăcaşurile de cult şi în zonele adiacente.

“În noaptea de Înviere, în toate localităţile este permisă circulaţia credincioşilor în intervalul orar 20.00 – 5.00 pentru participarea la slujbele religioase. Efectivele MAI vor avea o prezenţă activă în stradă în această perioadă, în întreaga ţară, principala preocupare fiind prevenirea incidentelor şi comportamentelor antisociale, şi nu sancţionarea cetăţenilor”, menţionează sursa citată. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Medici şi asistenţi medicali din MAI, voluntari la Maratonul de vaccinare din Bucureşti

Publicat

sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

O echipă de medici şi asistenţi medicali de la Spitalul de Urgenţă “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” al MAI, inclusiv directorul unităţii sanitare, Alida Moise, va participa duminică, între orele 08,00 – 16,00, la Maratonul de vaccinare anti-COVID organizat în parcarea Bibliotecii Naţionale a României.

Ministerul de Interne aminteşte, într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES, că pentru vaccinare nu este nevoie de programare prealabilă, cei care doresc să li se administreze ser împotriva SARS-CoV-2 trebuind să prezinte doar cartea de identitate.

Maratonul vaccinării anti-COVID din Bucureşti, care se va desfăşura în centre amenajate la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională, începe vineri, la ora 16,00, urmând să se încheie luni, la ora 8,00. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autorităţile din Marea Britanie recomandă LIMITAREA vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani. S-au raportat 242 de cazuri de cheaguri de sânge

Publicat

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge.

Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit, JCVI, a recomandat vineri, limitarea utilizarii vaccinului anti-Covid al AstraZeneca la persoanele de peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge, informează Le Figaro.

JCVI, care subliniază că beneficiile rămân mai mari decât riscurile asociate cu Covid-19, a recomandat deja în aprilie să nu administreze acest vaccin, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, celor cu vârsta de peste 30 de ani.

Un studiu efectuat în Danemarca şi Norvegia a constatat rate uşor crescute de cheaguri de sânge la persoanele care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca anti-COVID-19, inclusiv cheaguri la nivelul creierului.

Cercetătorii care au realizat studiul au subliniat, totuşi, că astfel de efecte secundare sunt extrem de rare, iar beneficiile vaccinului depăşesc în continuare riscurile în majoritatea situaţiilor.

„Riscurile absolute ale evenimentelor tromboembolice venoase descrise în acest studiu sunt mici, iar constatările ar trebui interpretate în contextul beneficiilor vaccinării COVID-19 atât la nivel social, cât şi la nivel individual”, au scris cercetătorii într-un rezumat al constatărilor lor publicat, joi, în jurnalul medical BMJ.

(sursa: Mediafax)

 

 

Beatrice Dumitru, externe@mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 3,5 milioane de români s-au vaccinat. Cîțu: “Rock on, România! Revenirea la normalitate, din ce în ce mai aproape”

Publicat

Arhivă Foto

Sunt peste 3,5 milioane de români vaccinați, acesta fiind pariul pus de premierul Florin Cîțu, la începutul zilei, când spunea că România va depăși vineri acest prag. În ultimele 24 de ore, 92.501 români au fost vaccinați.

Potrivit CNCAV, din totalul celor 92.501 români vaccinați, 38.238 au primit prima doză, iar 54.263 a doua doză de vaccin.

76.078 de persoane au fost vaccinate cu serul produs de Pfizer, 8.217 cu cel produs de Moderna, 6.711 cu AstraZeneca și 1.495 cu Johnson&Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 3.529.427 de persoane, din care 2.251.795 au primit ambele doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 108 reacții adverse.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 14.630 de reacții adverse.

CNCAV precizează că 132 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

Mesajul premierului, Florin Cîțu:

“Astăzi, depăşim 3,5 milioane persoane vaccinate în România, cu o doză sau două. Şi tot astăzi începe Maratonul vaccinării în Bucureşti. Avem 50 de puncte de vaccinare deschise în două locaţii: Sala Palatului şi Biblioteca Naţională. La ora 18,00, voi fi prezent la Sala Palatului să încurajez românii să se imunizeze pentru a reveni la normalitate. V-am spus, dacă aş putea, m-aş mai vaccina o dată. Rock on, România! Suntem din ce în ce mai aproape de revenirea la normalitate!”, a scris Cîţu, vineri dimineață, pe Facebook.

Vineri, premierul a participat la o reuniune a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021 unde au fost discutate mai multe propuneri privind măsuri de relaxare legate de deschiderea sezonului estival.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod galben de INUNDAȚII pe râuri din Maramureș și Satu Mare

Publicat

Arhivă Foto

Hidrologii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis, vineri, o antenționare cod galben de inundații pentru râuri din județele Maramureș și Satu Mare.

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă în zona înaltă montană şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur – bazin superior, Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, din judeţele Maramureș și Satu Mare.

Atenționarea este valabilă până sâmbătă dimineața, la ora 8.00.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate