Connect with us

EVENIMENT

Aproximativ 380 de persoane vor fi duse la audieri, în cazul grupării care a înşelat instituţii publice

Publicat

diicot
Arhivă foto

Aproximativ 380 de persoane vor fi audiate miercuri la sediul DIICOT – Structura Centrală şi sediile mai multor structuri din cadrul Poliţiei, după percheziţiile efectuate în Capitală şi judeţele Olt, Vâlcea, Argeş, Caraş-Severin şi Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care a înşelat mai multe instituţii şi autorităţi publice din România prin fraude informatice, prejudiciul fiind de peste 7 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii acestei grupări sunt acuzaţi de înşelăciune, fraudă informatică, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi complicitate la aceste infracţiuni.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu sfârşitul anului 2015, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat în vederea spălării sumelor de bani provenite din săvârşirea de infracţiuni de înşelăciune şi fraudă informatică.

În perioada 2016 – 2021, structura grupului s-a modificat periodic prin aderarea la grup a mai multor racolatori şi cărăuşi de bani, însă nucleul grupării a rămas acelaşi, legăturile dintre membrii principali bazându-se în principal pe încredere reciprocă.

Procurorii susţin că liderul grupării era cel care ţinea legătura cu autorii infracţiunilor de înşelăciune şi fraudă informatică

Procurorii susţin că liderul grupării era cel care ţinea legătura cu autorii infracţiunilor de înşelăciune şi fraudă informatică, cărora le furniza datele necesare transferării sumelor de bani obţinute prin inducerea în eroare a persoanelor vătămate sau virate în urma acţiunilor specifice infracţiunii de fraudă informatică.

De asemenea, îi coordona pe ceilalţi membri ai grupării, stabilindu-le roluri bine determinate.

O parte semnificativă a sumelor de bani spălate de către gruparea infracţională au fost virate de către persoane vătămate din România şi din străinătate, în special din Spania, de regulă autorităţi publice, instituţii publice şi instituţii de interes public, în urma acţiunilor de inducere în eroare a angajaţilor acestora.

Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată

Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată şi îşi atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor. În cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plăţile aferente facturilor scadente şi viitoare.

La scurt timp după finalizarea discuţiei telefonice, persoana vătămată primea un mesaj email care conţinea o adresă purtând antetul furnizorului şi eventual numele şi semnăturile persoanelor din conducere, prin care se solicita persoanei vătămate efectuarea plăţilor facturilor scadente şi viitoare într-un alt cont bancar, decât acela în care se efectuaseră anterior.

Titularii conturilor în care se făcea virarea sumelor de bani erau racolaţi de către membrii grupului infracţional, în special, dintre persoanele fără posibilităţi financiare.

Deschideau conturi la bănci din România

Contra unor sume de bani, cuprinse între 50 şi 500 de lei, acestea din urmă deschideau conturi la bănci din România şi din străinătate, folosind acte de identitate reale sau falsificate şi oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.

După transferarea de către persoanele vătămate sau de către autorii fraudelor informatice a sumelor de bani în conturile bancare ale intermediarilor, acestea erau ulterior mutate de către un alt membru al grupării în diverse conturi bancare, iar mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau al altor state europene.

Modul în care era structurată activitatea grupului era menită să asigure un nivel de anonimitate în jurul liderilor marcanţi ai acesteia, identitatea lor fiind ascunsă membrilor de rang inferior, cu care nu interacţionau niciodată în mod direct, ci doar prin interpuşi.

Activitatea acestei grupări s-a desfășurat pe teritoriul mai multor state

Activitatea acestei grupări s-a desfăşurat pe teritoriul mai multor state, conturile bancare utilizate de membrii săi fiind deschise în România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania şi altele, gruparea devenind cunoscută pe piaţa spălătorilor de bani din Europa.

Până în prezent, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare sunt estimate la peste 7 milioane de euro.

În urma percheziţiilor efectuate miercuri, au fost ridicate suma de 532.133 de lei şi 17.000 de euro, aproximativ 250 de telefoane mobile, documente bancare emise în alte state din Uniunea Europeană şi din Federaţia Rusă, laptopuri, routere portabile, 719 cartele SIM, 132 de carduri bancare, un pistol cu bile fără autorizaţie şi diverse documente privind tranzacţii bancare.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Accident cumplit pe Autostrada A1 în județul Timiș. Un bărbat a murit, lovit de un autotren. Șoferul, căutat de polițiști

Publicat

nou general noaptea2

Accident cumplit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe Autostrada A1 în județul Timiș. Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un autotren. Șoferul a fugit de la locul accidentului, fiind căutat de polițiști.

Potrivit IPJ Timiș, accidentul a avut loc în jurul orei 02:40, pe autostrada A1, pe sensul de mers Timișoara-Lugoj, în dreptul localității Remetea Mare din județul Timiș

Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că, un bărbat de 38 de ani, în timp ce se deplasa pe autostrada A1, dinspre Timișoara înspre Lugoj, a fost surprins și accidentat de un autotren, care și-a continuat deplasarea după impact.

În urma rănilor suferite, pietonul , în vârstă de 38 de ani, a decedat.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției sau a procurorului, cercetările fiind continuate în vederea identificării conducătorului auto, stabilirii cauzelor producerii accidentului rutier și luării măsurilor legale care se impun.

Citește mai departe

EVENIMENT

Schimbare majoră în viața Crinei Abrudan. Ce decizie importantă a luat fosta prezentatoare sportivă. „Mă face să fiu mândră de mine”

Publicat

schimbare majoră în viața crinei abrudan. ce decizie importantă a

Crina Abrudan a ajuns la frumoasa vârstă de 45 de ani, iar vedeta se menține într-o formă de invidiat. A fost nevoită să renunțe la câteva elemente pentru a-și menține silueta, sportul fiind nelipsit. Care este secretul Crinei și cum reușește să să păstreze în cea mai bună formă la această vârstă?

Secretul Crinei Abrudan pentru o siluetă de invidiat

Anul 2022 a fost unul foarte bun pentru Crina Abrudan, un an în care a făcut foarte multe schimbări, mai ales în ceea ce privește alimentația și sănătatea. Vedeta mărturisește că era o gurmandă și mânca orice, însă nu s-a gândit să-și schimbe stilul de viață, deoarece nu se îngrășa, iar toate analizele erau perfecte.

Cu toate acestea, de la începutul anului trecut a decis să facă o schimbare importantă, așa că a renunțat în mare…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salvamont România: număr îngrijorator de mare de evenimente montane. Au fost salvate 51 de persoane din zonele montane

Publicat

salvamont iarna

Zi de foc pentru salvamontiști. Sâmbătă, 28 ianuarie, aceștia au salvat 51 de persoane din zonele montane. Numărul intervențiilor este îngrijorător de mare, în total într-o singură zi salvamontiștii primind 42 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență.

Potrivit Dispeceratului Național Salvamont,  sâmbătă s-au primit 42 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență.

Cele mai multe apeluri – opt, au fost primite pentru Salvamont Voineasa, șapte pentru Salvamont Sinaia, cinci pentru Salvamont Brașov și câte trei pentru Salvamont Sibiu, Salvamont Maramureș și Salvamont Lupeni.

În cazul intervențiilor au fost salvate 51 persoane, dintre care 17 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD și transportate la spital.

De asemenea, s-au mai primit 46 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.

”Salvamont România vă îndeamnă la prudență și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită să le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane! Vă dorim o zi frumoasă pe cărări de munte!”, au transmis salvamontiștii.

sursa foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Citește mai departe

EVENIMENT

Armata unui stat european se consolidează. Număr record de înrolări de când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat

Publicat

armata unui stat european se consolidează. număr record de înrolări

A trecut aproape un an de când a început războiului în Ucraina, după ce a fost atacată de Rusia. Europa se pregătește pentru orice scenariu, iar armata unu stat european de la granițele Ucrainei a întâlnit un număr record de înrolări.

Înrolări record în armata Poloniei

În Polonia s-a înregistrat un număr record de înrolări în armată după invazia Rusiei asupra Ucrainei, a informat sâmbătă dpa. Prin urmare, armata poloneză a recrutat doar anul trecut 13.743 de noi soldați, a anunțat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării, la Lublin, spunând că este „un record de la abolirea conscripției.”

Serviciul militar obligatoriu din Polonia a fost suspendat în anul 2008, după ce a avut loc ultima conscripție. În momentul de față, forțele militare ale Poloniei număra în serviciul său de…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe