Connect with us

EVENIMENT

Aproximativ 380 de persoane vor fi duse la audieri, în cazul grupării care a înşelat instituţii publice

Publicat

diicot
Arhivă foto

Aproximativ 380 de persoane vor fi audiate miercuri la sediul DIICOT – Structura Centrală şi sediile mai multor structuri din cadrul Poliţiei, după percheziţiile efectuate în Capitală şi judeţele Olt, Vâlcea, Argeş, Caraş-Severin şi Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care a înşelat mai multe instituţii şi autorităţi publice din România prin fraude informatice, prejudiciul fiind de peste 7 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii acestei grupări sunt acuzaţi de înşelăciune, fraudă informatică, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi complicitate la aceste infracţiuni.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu sfârşitul anului 2015, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat în vederea spălării sumelor de bani provenite din săvârşirea de infracţiuni de înşelăciune şi fraudă informatică.

În perioada 2016 – 2021, structura grupului s-a modificat periodic prin aderarea la grup a mai multor racolatori şi cărăuşi de bani, însă nucleul grupării a rămas acelaşi, legăturile dintre membrii principali bazându-se în principal pe încredere reciprocă.

Procurorii susţin că liderul grupării era cel care ţinea legătura cu autorii infracţiunilor de înşelăciune şi fraudă informatică

Procurorii susţin că liderul grupării era cel care ţinea legătura cu autorii infracţiunilor de înşelăciune şi fraudă informatică, cărora le furniza datele necesare transferării sumelor de bani obţinute prin inducerea în eroare a persoanelor vătămate sau virate în urma acţiunilor specifice infracţiunii de fraudă informatică.

De asemenea, îi coordona pe ceilalţi membri ai grupării, stabilindu-le roluri bine determinate.

O parte semnificativă a sumelor de bani spălate de către gruparea infracţională au fost virate de către persoane vătămate din România şi din străinătate, în special din Spania, de regulă autorităţi publice, instituţii publice şi instituţii de interes public, în urma acţiunilor de inducere în eroare a angajaţilor acestora.

Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată

Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată şi îşi atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor. În cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plăţile aferente facturilor scadente şi viitoare.

La scurt timp după finalizarea discuţiei telefonice, persoana vătămată primea un mesaj email care conţinea o adresă purtând antetul furnizorului şi eventual numele şi semnăturile persoanelor din conducere, prin care se solicita persoanei vătămate efectuarea plăţilor facturilor scadente şi viitoare într-un alt cont bancar, decât acela în care se efectuaseră anterior.

Titularii conturilor în care se făcea virarea sumelor de bani erau racolaţi de către membrii grupului infracţional, în special, dintre persoanele fără posibilităţi financiare.

Deschideau conturi la bănci din România

Contra unor sume de bani, cuprinse între 50 şi 500 de lei, acestea din urmă deschideau conturi la bănci din România şi din străinătate, folosind acte de identitate reale sau falsificate şi oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.

După transferarea de către persoanele vătămate sau de către autorii fraudelor informatice a sumelor de bani în conturile bancare ale intermediarilor, acestea erau ulterior mutate de către un alt membru al grupării în diverse conturi bancare, iar mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau al altor state europene.

Modul în care era structurată activitatea grupului era menită să asigure un nivel de anonimitate în jurul liderilor marcanţi ai acesteia, identitatea lor fiind ascunsă membrilor de rang inferior, cu care nu interacţionau niciodată în mod direct, ci doar prin interpuşi.

Activitatea acestei grupări s-a desfășurat pe teritoriul mai multor state

Activitatea acestei grupări s-a desfăşurat pe teritoriul mai multor state, conturile bancare utilizate de membrii săi fiind deschise în România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania şi altele, gruparea devenind cunoscută pe piaţa spălătorilor de bani din Europa.

Până în prezent, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare sunt estimate la peste 7 milioane de euro.

În urma percheziţiilor efectuate miercuri, au fost ridicate suma de 532.133 de lei şi 17.000 de euro, aproximativ 250 de telefoane mobile, documente bancare emise în alte state din Uniunea Europeană şi din Federaţia Rusă, laptopuri, routere portabile, 719 cartele SIM, 132 de carduri bancare, un pistol cu bile fără autorizaţie şi diverse documente privind tranzacţii bancare.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele

Publicat

whatsapp image 2024 11 20 at 13.29.37 1.jpeg

Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc

O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi

Publicat

ninge în apuseni și Șureanu: la munte, iarna a venit

În seara de 20 noiembrie 2024,  prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.

Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Publicat

academia de muzica constructie 1 e1709285973888.jpg

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.

Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Toate pensiile se majorează de la 1 ianuarie 2025: Valoarea Punctului de Referință crește cu 12,1% și ajunge la 91 de lei

Publicat

toate pensiile se majorează de la 1 ianuarie 2025: valoarea

Începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de referință (VPR) va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%. Această ajustare, anunțată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, asigură o creștere sustenabilă a pensiilor și reflectă angajamentul față de echitate și predictibilitate în sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe