Connect with us

ACTUALITATE

Arafat: Dacă HoReCa doreşte să rămână deschise restaurantele, să respecte regulile adoptate de Guvern

Publicat

arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atenţionat, sâmbătă, că reprezentanţii HoReCa trebuie să se asigure că noile reguli adoptate de Guvern sunt respectate dacă doresc ca restaurantele şi alte activităţi din domeniu să rămână deschise.

„HoReCa mi-a cerut foarte mult să păstrăm restaurantele deschise. Ştiu că au discutat la toate nivelurile, cu Ministerul Economiei, cu toată lumea. Noi am dat o ocazie acum. Dacă HoReCa doreşte să rămână deschise restaurantele pentru persoanele vaccinate şi trecute prin boală, să respecte regulile, pentru că dacă începe să crească din nou, adică continuă să crească, că e în creştere acum, şi vedem că nu se respectă regulile, vor forţa poate alte măsuri mai târziu.

De aici, ca să controlăm situaţia, ei trebuie să fie cei care sunt responsabili acum să respecte regulile, pentru că ei au restaurantele deschise, cu anumite reguli. Nu respectă regulile, vor aduce după asta alte rezultate, alte măsuri poate.

„Înainte să ajungem noi să controlăm, ei să fie primii care controlează situaţia”

Şi nu am dori să ajungem acolo, chiar nimeni nu doreşte să ajungă acolo. Aşa că e datoria lor acum, acum e în mâna lor să respecte regulile. Înainte să ajungem noi să controlăm, ei să fie primii care controlează situaţia, la intrare în restaurant, la intrare într-un anumit loc şi să spună: arată-mi certificatul verde, nu ai certificatul verde, îmi pare rău, nu poţi intra. Cam asta trebuie să fie situaţia”, a declarat Raed Arafat.

El a subliniat că noile reguli impuse pentru controlul pandemiei au fost adoptate pentru ca autorităţile să se asigure că „riscul rămâne totuşi cât de mult controlat şi limitat”.

„Dacă ei nu ajută în acest sens şi dacă ei nu respectă aceste reguli, în restaurante, în locaţiile respective, în teatre, oriunde, să verifice acest certificat verde şi să intre numai cei care îl au…

Trebuie să ai aplicaţia, care e descărcabilă gratuit

Adică am auzit nişte chestii hilare, că merg unii cu un cod QR pe care nu îl citeşte nimeni, se uită, a, ai cod QR, intră! Nu. Trebuie să ai aplicaţia, care e descărcabilă gratuit, a fost explicat cum şi de unde, şi să verifici codul, să vezi că acolo are nume, acolo îţi arată: e vaccinat, este trecut prin boală sau este testat. Pentru categoria de peste 6 la mie nu intră cel testat, intră primul şi al doilea, vaccinat sau trecut prin boală.

Trebuie cineva să stea să facă acest lucru, dacă într-adevăr dorinţa este să continue activitatea”, a susţinut Arafat.

Întrebat dacă doar angajaţii HoReCa pot verifica aceste certificate, nu şi cei din cadrul Poliţiei, el a precizat: „Nu, oricine poate să verifice acest lucru în zonele în care accesul este reglementat prin hotărâre de guvern: teatre, cinematografe.

Şi la cinematograf trebuie să-ţi ceară certificatul verde

Şi la cinematograf trebuie să-ţi ceară obligatoriu certificatul verde, chiar înainte să-ţi vândă biletul, ca să nu iei biletul, să ajungi, după care să faci scandal că ai cumpărat biletul şi nu poţi intra. Deci, acolo trebuie verificat: vrei să intri la cinematograf, atunci trebuie să vedem certificatul tău verde, cu cele două condiţii, dacă incidenţa este peste 6 la mie”.

Fiind întrebat ce se întâmplă în cazul în care datele de pe certificatul verde nu coincid cu datele de pe buletin, Arafat a explicat: „Buletinele nu se verifică nici în alte ţări, dar în cazul unui control al organelor de control oficiale – poliţie, alte organe, de la DSP – dacă se se întâmplă să vadă că buletinul nu se pupă cu datele, înseamnă că ai prezentat un act fals şi rişti dosar penal”.

Guvernul a adoptat sâmbătă noi măsuri privind gestionarea pandemiei de COVID-19

Guvernul a adoptat sâmbătă noi măsuri privind gestionarea pandemiei de COVID-19 în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshopuri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe