Connect with us

ACTUALITATE

Arheologi din Rusia şi Franţa afirmă că au găsit scheletul unuia dintre generalii împăratului Napoleon

Publicat

gudin
sursa foto: wikipedia.ro

Arheologi din Rusia şi Franţa consideră că au descoperit scheletul unuia dintre generalii favoriţi ai împăratului Napoleon Bonaparte, care a murit în urmă cu peste 200 de ani din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă în Rusia şi care a fost îngropat într-un parc, sub fundaţia unui ring de dans, informează Reuters.

Generalul Charles Etienne Gudin, al cărui nume este gravat pe Arcul de Triumf din Paris, a murit la vârsta de 44 de ani pe 22 august 1812, după ce a fost lovit de o ghiulea de tun în timpul campaniei de invadare a Rusiei, nereuşită, a împăratului Napoleon.

Gudin era cunoscut din copilărie şi foarte respectat de către Napoleon, iar după moartea lui, inima i-a fost scoasă din trup şi dusă la Paris, unde a fost plasată într-o capelă a cimitirului Pere Lachaise.

Un bust dedicat generalului Gudin se află în Palatul Versailles, iar o stradă din Paris îi poartă numele.

Arheologi din Franţa şi Rusia afirmă că au descoperit scheletul generalului Gudin pe 6 iulie, în timpul unor săpături efectuate în Smolensk, un oraş aflat la vest de Moscova, la o distanţă de 600 de kilometri de capitala rusă.

Dovezi scrise din acea perioadă indică faptul că rănile suferite de generalul Gudin pe câmpul de luptă au fost grave, necesitând amputarea piciorului stâng. De asemenea, generalul francez a fost rănit şi la piciorul drept.

Arheologii spun că rămăşiţele pământeşti descoperite într-un sicriu corespund rănilor descrise. Ei cred „cu un grad ridicat de probabilitate” că au descoperit scheletul unui aristocrat şi al unui veteran care a luptat atât în Revoluţia Franceză, cât şi în războaiele napoleoniene.

Istoricul şi arheologul francez Pierre Malinovsky, care a jucat un rol central în realizarea descoperirii, consideră că aceasta reprezintă punctul culminant al unor căutări îndelungate.

„Este un moment istoric nu doar pentru mine, ci şi pentru ambele ţări, după părerea mea”, a declarat Pierre Malinovsky pentru un cotidian din Smolensk, spunând că Napoleon îl cunoştea pe Gudin încă din copilărie.

„Napoleon a fost unul dintre ultimii oameni care l-au văzut în viaţă, fapt foarte important, iar el a fost primul general din perioada napoleoniană al cărui schelet l-am descoperit”, a adăugat acelaşi expert.

Reprezentanţii Societăţii ruse militaro-istorice, care au participat la săpături, au spus că descoperirea – dacă va fi confirmată – este una senzaţională. „Este posibil să fim nevoiţi să identificăm rămăşiţele cu ajutorul testului ADN, procedură ce ar putea să dureze între câteva luni şi un an”, au adăugat ei.

„Urmaşii generalului francez urmăresc cu atenţie ştirile pe această temă”, a transmis aceeaşi societate rusă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe