Connect with us

ACTUALITATE

Arheologii din Alba Iulia, împotriva unui proiect al Ministerului Culturii. Protest și scrisoare către Daniel Breaz

Publicat

protest-arheologi

Sindicatul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia se alătură demersului Comisiei Naționale de Arheologie într-un protest împotriva unui proiect de lege privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, proiect inițiat de Ministerul Culturii.

Mai mult, arheologii din țară au redactat o scrisoare deschisă către ministrul Culturii Daniel Breaz, prin care și-au manifestat dezaprobarea privind această măsură care scoate din lege rolul de evaluare profesională al acestei comisii de specialitate asupra celor care doresc să devină profesioniști în domeniul arheologiei.

Vineri, 14 iunie, zi declarată ca fiind Ziua Arheologilor din România, membrii organizației sindicale muzeale vor protesta purtând banderole negre la locul de muncă și vor solidariza cu acțiunile colegilor din toată țara, scrie Alba24.

În data de 20 mai 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale a supus dezbaterii publice un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional. Acest proiect de lege a fost însă redactat fără consultarea și fără o notificare în prealabil a Comisiei Naționale de Arheologie care reunește profesioniști îndreptățiți să ofere sprijin științific direct în luarea deciziilor administrative în privința patrimoniului cultural.

Printre modificările propuse, la art. 12, după litera l) se introduce o nouă literă, lit. l1, cu următorul cuprins:

l1) atestă, prin Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, debutanţii, specialiştii şi experţii în domeniul cercetării arheologice, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului culturii şi identităţii naţionale;”

Comisia Națională de Arheogie și comunitatea arheologică consideră inacceptabilă această reglementare. Într-o scrisoare deschisă, adresată Ministrului Culturii și Identității Naționale, prof. dr. Valer Breaz, membrii CNA și-au manifestat dezaprobarea privind această măsură care scoate din lege rolul de evaluare profesională al acestei comisii de specialitate asupra celor care doresc să devină debutant/specialist/expert arheolog (atribut al CNA, conform OMCC 2127/2005, art. 4.1.g: CNA stabileşte criteriile şi avizează atestarea specialiştilor şi experţilor din domeniul cercetării arheologice, înscrişi în Registrul arheologilor), transferându-l INCFC, entitate subordonată direct MCIN și care are drept obiect de activitate cursuri de ”formare continuă”.

Această propunere de modificare a OG 43/2000 nu numai că descalifică profesional o întreagă categorie, dar acesata va trebui să depindă de atestările făcute în cadrul unei instituții direct subordonate ministerului, și care științific nu are calitatea de a atesta sau de a forma arheologi. Prin aceasta se va institui un cadru periculos pentru siguranța patrimoniului cultural care ar putea deveni mai vulnerabil decât este în prezent, susțin reprezentanții sindicatului muzeal.

Astfel: “CNA se opune cu fermitate modificării OG 43/2000, prin adăugarea articolului 12, lit. l1 ). Pe cale de consecință, nu putem fi de acord nici cu un viitor Regulament de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale de Arheologie, într-o viitoare Procedură de acordare a autorizațiilor pentru cercetarea arheologică și într-o nouă Metodologie pentru înscrierea în Registrul arheologilor, făcute toate după același modus operandi (adică fără implicarea CNA în redactarea acestor regulamente, proceduri și metodologii). CNA respinge propunerea de la art. 16, litera j) prin care MCIN îi distribuie rolul decorativ de a ”propune criterii de atestare în Registrul arheologilor”, prin comparație de vechea formulare din lege: ”…. (CNA) stabilește criteriile și avizează atestarea specialiștilor și experților din domeniul cercetării arheologice, înscriși în Registrul arheologilor….”.

De asemenea, o petiție care vine în sprijinul acestei scrisori deschise către Ministrul Culturii și Identității Naționale a fost semnată de peste 400 de lucrători din domeniul culturii.

Vezi petiția integral și mai multe detalii, pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe