Connect with us

EVENIMENT

Arhiepiscopia Iașilor – pregătiri pentru pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Program

Publicat

pelerinaj iasi sfanta parascheva sursa fb
sursa foto: Facebook

Pelerinajul organizat la Iaşi cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, va începe sâmbătă, 8 octombrie, a anunţat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Potrivit acestuia, pe 8 octombrie, de la ora 6,00, va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a aşeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Arhiepiscopia Iașilor – pregătiri pentru pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Când începe pelerinajul și când are loc slujba liturghică

La fel ca până acum, pelerinii care vor veni în acea perioadă la Iaşi se vor putea închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva până pe 16 octombrie.

Acesta este primul pelerinaj care se va desfăşura, la Iaşi, fără restricţiile impuse de pandemia de COVID-19.

Când începe pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujba Liturgică

Slujba Liturgică de pe 14 octombrie, când în calendarul ortodox este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi oficiată începând cu ora 9,30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă.

Ceremonialul religios va putea fi urmărit şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în diferite zone.

Arhiepiscopia Iașilor – pregătiri pentru pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Iașiul se transformă în cel mai mare centru de pelerinaj din țară

În fiecare an, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care este prăznuit pe 14 octombrie, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Cuvioasa Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Maşină distrusă de foc în Câmpia Turzii

Publicat

masina arsa azi.jpg

O maşină a ars complet, în Câmpia Turzii.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit seara trecută pentru a stinge un incendiu care a distrus un autoturism în municipiul Câmpia Turzii. Când forțele noastre au ajuns la fața locului, incendiul se manifesta generalizat la întreg autoturismul.

Din fericire, în urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale. La misiune a luat parte o autospecială cu apă și spumă, iar prima intervenție a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Bătrână de 93 de ani, din Alba, găsită moartă într-un incendiu. Casa în care locuia a luat foc

Publicat

foto: bătrână de 93 de ani, din alba, găsită moartă

O bătrână de 93 de ani, din Cenade, a fost găsită moartă în propria casă, în urma unui incendiu. 

Garda de intervenție Blaj a fost alertată duminică dimineață și a fost solicitată să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu la Cenade.

Informațiile preliminare spuneau că ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință, posibil o persoană surprinsă în interior.

La fața locului au fost trimise imediat două mașini de stins incendii și o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Paște 2024: Ortodocșii și catolicii sărbătoresc diferit în acest an. Zile libere pentru angajați

Publicat

paște 2024: ortodocșii și catolicii sărbătoresc diferit în acest an.

Paște 2024. Data la care sărbătoresc Învierea Domnului ortocșii și catolicii diferă în acest an.

În funcție de data sărbătorii Învierii Domnului, sunt stabilite și Rusaliile. Angajații din România se vor bucura de o grămadă de zile libere în acest an de sărbătorile Pascale.

Paștele Ortodox, numit și Duminica Învierii, este cea mai veche și mai importantă sărbătoare din tradiția creștină orientală, celebrând Învierea lui Iisus Hristos (înălțarea din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensii speciale parlamentari: Numărul aleșilor care le încasează a crescut la 828. Eșec al legii care le-a suspendat

Publicat

pensii speciale parlamentari: numărul aleșilor care le încasează a crescut

Pensii speciale parlamentari: La trei ani de când a fost promulgată legea care lăsa parlamentarii fără pensiile speciale, 828 de foști senatori și deputați o încasează în continuare. Nu doar că numărul lor nu s-a redus, dar a crescut cu 60 față de legislatura precedentă.

357 de parlamentari votau pe 17 februarie 2021 abrogarea articolelor din Statutul deputaților și senatorilor care le permiteau acestora să încaseze, după încetarea activității, între 2.000 și 11.000 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe