Connect with us

EVENIMENT

Arhiepiscopul și mai mulți preoți din Muntenegru, arestați după ce au încălcat restricțiile și au deschis duminică bisericile

Publicat

În Muntenegru, unde majoritatea celor 650.000 de locuitori sunt ortodocşi, enoriaşilor li s-a interzis intrarea în biserici din 22 martie, pentru a se evita răspândirea virusului. Arhiepiscopul Amfilohie şi mai mulţi preoţi, care au încălcat interdicţia împreună cu el, au fost arestaţi duminică, dar procuratura nu a luat încă o decizie în privinţa lor.

Bisericile din Serbia şi Macedonia de Nord vor rămâne închise de Paşte, informează miercuri AFP. În ambele ţări majoritar ortodoxe se aplică interdicţii speciale de circulaţie de vineri seara până marţi.

Biserica Ortodoxă Sârbă a cerut ridicarea interdicţiei, pentru a permite credincioşilor să participe la slujba de Înviere.

Preşedintele Aleksandar Vucic, care a anunţat măsura marţi seara, la televiziunea de stat RTS, a adăugat: „Îi voi cere în genunchi patriarhului să revină asupra cererii (…) dar cu siguranţă nu vom aresta preoţi”. El a precizat că susţine recomandările medicilor care au propus restricţia excepţională.

Biserica Ortodoxă din Macedonia de Nord le-a cerut enoriaşilor care doresc să meargă la biserică înainte de interdicţie să respecte instrucţiunile de distanţare socială şi să nu sărute icoanele.

În cele două state balcanice erau deja în vigoare restricţii de deplasare. Prelungirea măsurilor este una din cele mai severe decizii luate la Belgrad şi Skopje, apreciază AFP.

În Serbia s-au înregistrat 4465 de cazuri de coronavirus şi 94 de morţi, la o populaţie de circa 7,1 milioane. În Macedonia de Nord, au decedat 44 din cei 908 de pacienţi cu COVID-19.

Sursa: agerpres.ro
Foto: digi24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Temperaturi normale pentru data din calendar. Când sunt așteptate ploi. Prognoza meteo până în 20 iunie

Publicat

sursa foto pixabay

Administrația Națioanlă de Meteorologie a publicat prognoza meteo pe patru săptămâni, în perioada 23 mai – 20 iunie. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale pentru data din calendar. Sunt așteptate precipitații mai ales în primele două săptămâni, apoi regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor

Potrivit ANM, estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Prognoza meteo pe patru săptămâni, până în 20 iunie. Săptămâna 23.05.2022 – 30.05.2022

Valorile temice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice, dar și deficitar în vest, centru, nord și nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza meteo pe patru săptămâni, până în 20 iunie. Săptămâna 30.05.2022 – 06.06.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sudvestice, centrale și nord-estice, precum și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni, până în 20 iunie. Săptămâna 06.06.2022 – 13.06.2022

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo pe patru săptămâni, până în 20 iunie. Săptămâna 13.06.2022 – 20.06.2022

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali.

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din județul Vaslui, decedat în urma unor răni prin înjunghiere. Anchetatorii iau în calcul varianta crimei

Publicat

masina politia.jpg

Un bărbat în vârstă de 28 de ani, din comuna Gârceni, a decedat în cursul serii de 24 mai, în urma unor răni prin înjunghiere cu un cuţit, anchetatorii luând în calcul atât faptul că acesta ar fi fost lovit de soţia sa, cât şi varianta că şi-ar fi provocat singur plăgile.

„La data de 24 mai, Poliţia municipiului Vaslui a fost sesizată, prin apel la numărul de urgenţă 112, de către o femeie de 21 de ani, din localitatea Trohan, comuna Gârceni, cu privire la faptul că, pe fondul unui conflict spontan cu soţul său, acesta şi-ar fi provocat mai multe răni, prin înjunghiere, cu un cuţit. Ulterior, pe parcursul serii, victima, un bărbat de 28 de ani, a decedat. La faţa locului s-a deplasat o echipă complexă de cercetare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui şi un procuror criminalist, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, pentru a stabili împrejurările în care s-a produs decesul persoanei”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

Întrucât în cauză exista suspiciunea comiterii unei infracţiuni contra vieţii, cercetările au fost preluate de către procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Rinichi prelevați de la un pacient în moarte cerebrală. Cea de a șaptea prelevare de organe la Spitalul din Târgu Mureş

Publicat

spitalu de urgenta targu mures

Mai mult echipe de medici din Cluj și Mureș au prelevat, miercuri, rinichii de la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în moarte cerebrală. Gestul familiei de a-și da acordul pentru donare oferă șansă la viață altor persoane.

Aceasta a fost a şaptea prelevare de organe la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

În cursul dimineţii de miercuri, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş şi Cluj au prelevat rinichii de la un pacient aflat in moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre un bărbat de 53 de ani, internat în Secţia Clinică ATI cu diagnosticul traumatism cranio-cerebral.

Rinichi prelevați de la un pacient în moarte cerebrală. Cea de a șaptea prelevare de organe la Spitalul din Târgu Mureş: Unde au ajuns rinichii

„Rinichii prelevaţi au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj”, anunță reprezentanții Spitalului din Mureș.

Echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – dr. Mihai Morariu – kdp, dr. Horvath Zsuzsanna, as. Dorin Boca şi coordonatorul regional dr. Oana Pitea – a făcut tot posibilul ca gestul familiei să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună.

Intervenţia de prelevare a fost realizată de către echipa de prelevare a Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonată de dr. Andrei Tomuţa.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

A crescut numărul refugiaților care vin în România: Peste 8.300 de ucraineni au intrat în țară în 24 de ore

Publicat

politia de frontiera general vama
Arhivă foto

Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în ţară marţi a crescut cu 8,1% faţă de ziua precedentă, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) transmis, miercuri, AGERPRES.

„În data de 24.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 69.421 de persoane, dintre care 8.337 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 8,1% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.098 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 8,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 977 cetăţeni ucraineni (creştere cu 9,4%)”, precizează IGPF.

De la declanşarea crizei până marţi, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 1.019.292 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.053.821 ucraineni.

Potrivit IGPF, măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei au fost dispuse şi la graniţa terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate.

„Se acţionează în sistem integrat cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date şi informaţii, precum şi de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute”, transmite Poliţia de Frontieră. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate