Connect with us

EVENIMENT

Arhiepiscopul Teodosie, achitat definitiv în dosarul ”Nazarcea” privind fraude cu fonduri europene

Publicat

teodosie
sursa foto: basilica.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus vineri achitarea definitivă a arhiepiscopului Tomisului, Petrescu Teodosie, în dosarul „Nazarcea”, în care a fost acuzat de DNA că ar fi obţinut ilegal fonduri europene.

Potrivit deciziei instanţei, arhiepiscopul a fost achitat deoarece fapta de care era acuzat nu există. În plus, magistraţii au respins şi acţiunea civilă împotriva lui Teodosie. De asemenea, judecătorii au dispus achitarea celorlalţi inculpaţi din dosar.

De altfel, Teodosie şi ceilalţi inculpaţi primiseră o soluţie de achitare şi la instanţa de fond – Curtea de Apel Constanţa.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanţa au dispus, pe 3 februarie 2017, trimiterea în judecată a lui Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost judecaţi Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Stere Beca şi Ştefan Aurelia, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2010 – 2016, Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/”vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat, potrivit DNA, obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Diana Șoșoacă (S.O.S. România): Alegerile prezidențiale, lovite de nulitate absolută. Au loc într-o stare de ilegalitate

Publicat

whatsapp image 2024 11 22 at 14.10.20.jpeg

Președintele Partidului S.O.S România, eurodeputatul Diana Iovanovici Șoșoacă, susține că alegerile prezidențiale care vor avea pe 24 noiembrie și 8 decembrie sunt lovite de nulitate absolută și vor avea loc într-o stare de ilegalitate.

Diana Șoșoacă a făcut această afirmație în cadrul podcastului Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean, unde a explicat că a constestat decizia CCR prin care i s-a interzis candidatura la Președinția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: România va intra în spațiul Schengen terestru, din 1 ianuarie 2025. Anunțul lui Ciolacu de la Budapesta

Publicat

video: românia va intra în spațiul schengen terestru, din 1

România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025. Miniștrii celor două țări au ajuns vineri la un acord informal cu omologul austriac, în discuții care au avut loc la Budapesta. Decizia oficială a Consiliului UE urmează să fie anunțată în luna decembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că după 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen la 1 ianuarie 2025….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Paradă militară la Alba Iulia, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: Peste 1000 de militari, avioane F16 și blindate

Publicat

paradă militară la alba iulia, de 1 decembrie, ziua națională

Peste 1000 de militari, trupe terestre, vor defila pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. 

De la ora 14.00, duminică, 1 decembrie, la Alba Iulia va avea loc clasica defilare militară. Este probabil cel mai așteptat moment al serbării de 1 Decembrie, în Capitala Marii Uniri. 

Reprezentații Primăriei Alba Iulia, a Consiliului Județean Alba și ai Prefecturii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025. Fără CONTROALE la frontiere

Publicat

frontiera granita romani strainatate 2.jpg

România și Bulgaria devin, intră în zona Schengen, inclusiv pe cale terestră, de la 1 ianuarie 2025, după 13 ani de negocieri.

”România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025”, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter.

Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025

Decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe