Connect with us

EVENIMENT

Arhitectul șef al unei primării din Sibiu, în conflict de interese. Aproba proiecte pentru firma soției

PublicatAgenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vedere cercetării lui Radu Constantin Hotoran, arhitect şef în cadrul Primăriei Comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, după ce în cazul său s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, prin aprobarea de proiecte depuse de o firmă a soţiei sale.

Potrivit unui comunicat al ANI, deşi avea un interes personal de natură patrimonială, Radu Constantin Hotoran a participat la luarea unor decizii cu privire la aprobarea şi semnarea unor documentaţii depuse de o societate comercială deţinută de către familia acestuia.

În fapt, mai multe persoane fizice sau juridice care solicitau eliberarea unor documente de la Primăria Comunei Şelimbăr (certificate de urbanism, autorizaţii de construire, certificate de atestare a edificării construcţiei, avize de oportunitate) au încheiat 13 contracte prestări servicii de proiectare cu H&H Proiectare şi Arhitectură SRL, societate deţinută de soţia lui Radu Constantin Hotoran.

Aceste servicii de proiectare presupuneau, printre altele, obţinerea de semnături şi avize aferente din partea lui Radu Constantin Hotoran, în calitate de arhitect şef al Primăriei.

Cu scopul de a evita conflictul de interese în materie administrativă, H&H Proiectare şi Arhitectură SRL a subcontractat (în baza contractelor de comandă/subproiectare) proiectele persoanelor fizice şi juridice care au solicitat eliberarea acestor documente de la Primăria Şelimbăr către o altă societate comercială deţinută de familia Hotoran – SC Unu Punct SRL, societate înfiinţată în ziua în care Radu Constantin Hotoran a fost numit în funcţia de arhitect, firma fiind deţinută formal de G.L.I. – finul de cununie al familiei.

Astfel, documentaţia era depusă de către SC Unu Punct SRL la Primăria Şelimbăr în vederea semnării şi avizării de către arhitectul şef, respectiv Radu Constantin Hotoran, care a semnat şi avizat 25 de acte administrative generând un folos patrimonial pentru soţia sa în cuantum de 266.927 lei, constând în sumele obţinute de H&H Proiectare şi Arhitectură SRL în calitate de beneficiar al celor 13 contracte de prestări servicii de proiectare.

Deşi avea obligaţia să se abţină de la luarea deciziei, Radu Constantin Hotoran a semnat/avizat certificate de urbanism, autorizaţii de construire, certificate de atestare a edificării construcţiei, avize de oportunitate, fără a informa şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct în vederea măsurilor care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice.

Conform ANI, întrucât în exercitarea atribuţiilor de serviciu a îndeplinit acte prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru soţia sa, constând în încasarea sumei totale de aproximativ 266.927 lei ca urmare a încheierii contractelor de prestări servicii de proiectare dintre SC H&H Proiectare şi Arhitectură SRL, societate la care soţia acestuia deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, şi persoane fizice sau juridice care au solicitat Primăriei comunei Şelimbăr certificate de urbanism, autorizaţii de construire, certificate de atestare a edificării construcţiei, avize de oportunitate, s-au conturat elemente privind încălcarea legislaţiei penale, respectiv ale art. 301 alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Agerpres

EVENIMENT

România, promovată ca destinație turistică în Times Square New York

Publicat

De 1 decembrie, Ziua Națională a României, compania românească Nordis Group a distribuit pe panouri digitale din Times Square New York, Londra și Tel Aviv un mesaj publicitar prin care îndeamnă oamenii sa viziteze România pentru o experiență ”de poveste”.

”Romania is only about vampires. Don’t trust people’s stories. Come and live your own fairytale in Transylvania”, este mesajul transmis pe panourile digitale. Adica, spun autorii reclamei, ”Despre România se știe de vampiri. Nu credeți toate poveștile. Veniți în Transilvania și trăiți propria poveste”.

Nordis Group, o companie care se ocupa de imobiliare, încearcă astfel să atragă clienți din marile metropole ale lumii, profitând de faima tot mai mare pe care o are Transilvania.

 

”Dorim să arătăm că România înseamnă mai mult decât vampiri și castele vechi”, transmite compania pe pagina sa de facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident teribil în Teleorman. Parapetul a străpuns autoturismul. Șoferul a scăpat ca prin minune

Publicat

Un teribil accient rutier rutier s-a produs, miercuri după-amiaza, pe raza localității Moșteni din județul Teleorman.

Un șofer a scăpat ca prin minune doar cu câteva răni ușoare, după ce autoturismul a rămas suspendat pe un podeț, iar parapetul de pe marginea drumului a străpuns autoturismul prin parbriz.

Potrivit ISU Teleormam accientul s-a produs în jurul orei 17.15, iar la faȚa locului au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Zimnicea.

Un echipaj de pompieri, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și un echipaj medical din cadrul SAJ Teleorman au ajuns rapid la locul evenimentului, constatând faptul că victima, un bărbat de 26 de ani, a scăpat ca prin minune cu răni ușoare, cu toate că autoturismul a fost grav avariat.

Persoana rănită a primit primul ajutor calificat după care a refuzat transportarea la spital.

Pompierii au continuat misiunea prin asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, iar polițiștii au preluat cazul pentru cercetări.

Citește mai departe

EVENIMENT

Crucea Roşie din Sibiu va ajuta pacienţii COVID-19 de acasă, cu concentratoare de oxigen

Publicat

arhivă

Filiala Sibiu a Crucii Roşii va ajuta, pentru prima dată, pacienţii cu COVID-19 care sunt acasă cu concentratoare de oxigen, a declarat miercuri, 2 noiembrie, directorul Răzvan Biriş.

“Astăzi (miercuri n.r.) semnez cu sponsorul şi cumpăr primele trei aparate. (…), concentratoare de oxigen. Le cumpărăm din banii donaţi de partenerii noştri”, a anunţat Răzvan Biriş.

Potrivit sursei citate, după achiziţionarea celor trei concentratoare de oxigen, Crucea Roşie va perfecta cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) modul în care un asemenea aparat poate fi folosit de un pacient COVID-19 acasă, în judeţul Sibiu.

Aceste dispozitive medicale nu sunt tuburi de oxigen, neexistând pericol de incendiu, a mai menţionat Răzvan Biriş.

Crucea Roşie doreşte să vină în ajutorul bolnavilor cu COVID-19, care au nevoie de terapie cu oxigen acasă, dar care nu îşi permit să îşi cumpere sau să îşi închirieze un asemenea concentrator, nefiind pentru prima dată când filiala Crucii Roşii din Sibiu ajută cu dispozitive medicale bolnavii. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosarul de corupție al Sorinei Pintea se va judeca la Tribunalul Maramureş

Publicat

sanatate

Un magistrat de la Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, că această instanţă nu are competenţa de a judeca dosarul în care fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea este acuzată de luare de mită, cauza fiind trimisă la Tribunalul Maramureş.

Decizia, care este definitivă, a fost luată după aproape şapte luni de la momentul în care DNA a trimis dosarul în instanţă.

“În baza art. 47 alin. 3 Cod proc. pen. admite excepţia de necompetenţă teritorială a T.B. Secţia I Penală. În baza art. 346 alin. 6 Cod proc.pen. rap. la art. 50 Cod proc.pen. declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Maramureş, judeţul Maramureş. În baza art. 275 alin. 3 Cod proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 02.12.2020”, se arată în decizia tribunalului.

Pe 30 aprilie, Sorina Pintea, la data faptei manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Constantin Opriş’ din Baia Mare, judeţul Maramureş, a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).

Conform DNA, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Sorina Pintea ar fi pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) şi 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare a blocului operator – sala de chirurgie cardiovasculară şi toracică şi a unor spaţii adiacente din Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Constantin Opriş’ Baia Mare, încheiat în anul 2019.

Potrivit anchetatorilor, Sorina Pintea ar fi primit banii în incinta unităţii medicale pe care o conducea

“În data de 28 februarie, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, menţionează DNA.

Iniţial, pe 29 februarie, Sorina Pintea a fost arestată preventiv de Tribunalul Bucureşti, însă a fost eliberată din arest pe 6 martie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a plasat-o sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Agerpres

Citește mai departe