EVENIMENT
Armata rusă continuă campania de bombardamente în Ucraina

Armata rusă îşi continuă campania de atacuri şi bombardamente asupra Ucrainei, făcând eforturi pentru a controla Donbas, provincie în estul ţării, la graniţa cu Rusia, la împlinirea a două luni de la invazia pe care Moscova a declanşat-o la 24 februarie, transmite marţi EFE.
Donbasul, din care fac parte regiunile proruse Doneţk şi Lugansk, autoproclamate republici independente şi recunoscute doar de Moscova, este supus unor operaţiuni de asalt tot mai intense, a informat marţi Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, într-o informare privind desfăşurarea ostilităţilor citată de agenţia locală Ukrinform.
„Duşmanul efectuează operaţiuni de asalt în Zona Operaţională Est pentru a înfrânge forţele Ucrainei şi cu scopul de a stabili controlul total asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk şi de a crea un coridor terestru între regiunea Donbas şi (peninsula) Crimeea, ocupată” şi anexată ilegal de Rusia din 2014, potrivit armatei ucrainene.
În regiunile ruse Briansk, Kursk şi Belgorod, în apropiere de Ucraina, „duşmanul a consolidat protecţia frontierei şi posturile de control ruse. Invadatorii ruşi şi-au intensificat măsurile împotriva sabotajului în zonele de frontieră”, dă asigurări armata ucraineană.
În apropiere de Harkov, al doilea oraş ca mărime din estul Ucrainei, ruşii „îşi consolidează gruparea trupelor, continuă să blocheze parţial oraşul şi să tragă asupra poziţiilor apărătorilor ucraineni şi a infrastructurilor esenţiale”.
Potrivit armatei ucrainene, „duşmanul trage asupra poziţiilor trupelor ucrainene folosind mortiere, artilerie şi lansatoare de rachete multiple de-a lungul întregii linii de control”.
Totodată, mai la sud, în oraşul asediat Mariupol, trupele ruse bombardează şi blochează unităţile ucrainene în zona în care se află oţelăria Azovstal, unde se adăpostesc o mie de civili ucraineni şi opun rezistenţă circa 500 de militari.
Iar în regiunea Herson, aflată în sudul ţării şi ocupată de ruşi, „apărătorii ucraineni au distrus un depozit de muniţii şi un număr mare de personal inamic (peste 70 de oameni au murit). Se anchetează numărul exact al victimelor”, a menţionat Statul Major ucrainean.
Tot potrivit ucrainenilor, ruşii încearcă să realizeze operaţiuni de recunoaştere în regiunea Odesa, pe ţărmul Mării Negre, unde trupele ruse au suferit pierderi pe care nu le detaliază.
În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene au respins şase atacuri inamice în regiunile Doneţk şi Lugansk, au distrus patru tancuri, cinci sisteme de artilerie, 13 vehicule blindate, 15 vehicule motorizate, două camioane cisternă şi un tun antiaerian.
La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a informat că Rusia a lovit în timpul nopţii de luni spre marţi peste 90 de ţinte militare ucrainene, ucigând cel puţin 500 de militari ucraineni şi distrugând zeci de vehicule blindate, artilerie şi alte tipuri de echipament militar, transmite Reuters. Potrivit ministerului rus, forţele ruse au lovit două depozite de muniţie în regiunea Harkov, din estul Ucrainei.
Pe de altă parte, serviciile secrete britanice au informat în ultimul buletin de război că forţele ruse încearcă cel mai probabil să încercuiască poziţiile ucrainene puternic întărite în estul Ucrainei.
Oraşul Kreminna a fost cucerit de ruşi şi au loc lupte intense la sud de Izium, în timp ce forţele ruse încearcă să avanseze către oraşele Slaviansk şi Kramatorsk dintre nord şi est, potrivit buletinului difuzat de Ministerul Apărării britanic.
Forţele ucrainene îşi consolidează apărarea în Zaporojie, în perspectiva unui posibil atac rus dinspre sud, adaugă sursa citată. Agerpres
Sursă foto: The Moskow Times

CFR Cluj a întâlnit în această seară, în Giulești, echipa Rapid București, în ultima partidă a etapei a noua din play-off-ul Superligii. Acesta a fost ultimul meci pentru jucătorul Rapidului Cristian Săpunaru.
CFR Cluj a făcut deplasarea la Rapid fără tehnicianul principal. Dan Petrescu se confruntă cu probleme de sănătate și nu va fi prezent pe banca tehnică nici la ultimul meci din campionat.
Cu toate acestea, elevii lui Dan Petrescu au făcut un joc bun și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Despre emoții, nervi și ”Mobilă și durere” pe scenă la Alba Iulia: Parveniții simbol național, iar textul lui Mazilu imn al țării

Un spectacol de teatru trebuie să trezească în spectatori emoții. Să te enerveze, să te calce pe bătături, să te facă să te scarpini cu putere cu degetele în cap. Dar să te și provoace să realizezi că ești într-o sală de spectacole și în același timp să răscolească totul în tine.
Iar un spectacol despre parveniți, inculți, oameni care citează din ”prietenul lor Seneca” poate răscoli foarte mulți nervi în tine. Dacă muți acțiunea de pe scenă, în contextul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Jazz in the Park aduce o mostră de festival în Piața Muzeului din Cluj-Napoca: concert JazzyBIT LIVE, la cafeaua de dimineață

Publicul din Cluj este invitat la un moment muzical special marți dimineața, 20 mai, începând cu ora 09:00, la Olivo Coffee Culture, în Piața Muzeului.
Trupa românească JazzyBIT va susține un concert live cu acces liber, de 30 de minute, într-un cadru intim, chiar înainte de începerea zilei de lucru. Evenimentul este o avanpremieră a concertelor pe care trupa le va susține în cadrul Jazz in the Park Festival 2025, în perioada 6–8 iunie, în Parcul Etnografic din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Proiect de anvergură la Blaj: Investiție de peste 19 milioane lei pentru transformarea zonei lacului Chereteu într-un parc tematic

Transformarea zonei lacului Chereteu într-un parc tematic. Administrația locală din municipiul Blaj a făcut un pas important pentru transformarea unei zone din municipiu într-un spațiu urban multifuncțional modern. Este vorba despre zona lacului Chereteu, care urmează să fie transformată într-un spațiu public adaptat nevoilor contemporane, care va îmbina armonios funcțiile culturale, recreative și ecologice.
Transformarea lacului Chereteu reprezintă o inițiativă importantă…
Citește mai mult pe Alba24.ro