Connect with us

EVENIMENT

Arsenie Boca ar putea fi făcut sfânt. O comisie va verifica dacă a colaborat cu securitatea comunistă

Publicat

Patriarhia Română a anunțat luni că Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca și de documentația înaintată în acest sens, informează ziarul Alba24.ro.

De asemenea, a fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români.

”Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală”, potrivit basilica.ro.

Vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS, pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989.

”Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor și credincioșilor – indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia – să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui. Canonizarea sfinților fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii”, mai arată Patriarhia.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, supranumit de credincioşi „Sfântul Ardealului”, care este îngropat la Mănăstirea Prislop în judeţul Hunedoara.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. La mormântul părintelui Arsenie se perindă zilnic sute de pelerini.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Care este cea mai mare PENSIE din România după recalculare. E triplă față de cea din Cluj

Publicat

pensionari decizii 1.jpg

Cea mai mare pensie din România, după recalculare, a ajuns la 100.000 de lei pe lună, a spus ministrul Muncii.

Iar asta nu e tot. Cel care primește această pensie din luna septembrie, a cotizat 18 ani la sistemul de pensii.

Care este cea mai mare PENSIE din România după recalculare. E triplă față de cea din Cluj

Pensia de aproape 20.000 de euro e aproape triplă față de cea mai mare pensie care va fi în plată la Cluj, respectiv 36.000 de lei.

Banii sunt…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ASTĂZI: Fiii satului Limba, ediția a 56-a. Meci tradițional de fotbal, recitaluri și foc de tabără. PROGRAM

Publicat

astĂzi: fiii satului limba, ediția a 56 a. meci tradițional de

Limbenii se pregătesc de o nouă sărbătoare a comunității. Duminică, 1 septembrie, la Limba în comuna Ciugud va avea loc cea de-a 56-a ediția e evenimentului „Fiii satului Limba”.

Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Ciugud în parteneriat cu Asociația „Limbenii”.

Program Fiii satului Limba, ediția 56

duminică, 1 septembrie 2024

  • ora 09:00 – Întâlnirea fiilor satului la Biserică și participarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Traseu de mobilitate și depou în municipiul Blaj. Ruta pe care vor circula autobuzele. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Publicat

traseu de mobilitate și depou în municipiul blaj. traseul pe

Traseu de mobilitate și depou în municipiul Blaj. Primăria Blaj se pregătește pentru realizarea unui traseu de mobilitate și a unui depou. Noul traseu pe care urmează să circule mijloacele de transport public este propus pe străzile Clujului, Gh. Doja, B-dul Republicii, Eroilor și Gării. De asemenea, un depou cu o suprafață de peste 1.100 mp urmează să fie construit pe strada Clujului, în zona intersecției cu stația de epurare. 


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs semnalat în localitatea Valea Lungă. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT

Publicat

foto Știrea ta: urs surprins la plimbare pe strada principală

Prezența unui urs a fost semnalată în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 11:20, în localitatea Valea Lungă, zona Valea Podului.

Potrivit ISU Alba a fost transmis mesaj Ro-Alert locuitorilor din zonă.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe