Connect with us

EVENIMENT

Arsenie Boca ar putea fi făcut sfânt. O comisie va verifica dacă a colaborat cu securitatea comunistă

Publicat

Patriarhia Română a anunțat luni că Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca și de documentația înaintată în acest sens, informează ziarul Alba24.ro.

De asemenea, a fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români.

”Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală”, potrivit basilica.ro.

Vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS, pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989.

”Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor și credincioșilor – indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia – să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui. Canonizarea sfinților fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii”, mai arată Patriarhia.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, supranumit de credincioşi „Sfântul Ardealului”, care este îngropat la Mănăstirea Prislop în judeţul Hunedoara.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. La mormântul părintelui Arsenie se perindă zilnic sute de pelerini.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel: Nu am fost de acord cu suprapunerea alegerilor cu Ziua Națională

Publicat

video președintele cj alba, ion dumitrel: nu am fost de

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a spus vineri că nu a fost de acord cu suprapunerea alegerilor cu Ziua Națională. Cel puțin o parte dintre cei care ar fi vrut să serbeze această zi la Alba Iulia nu vor fi prezenți pentru că nu vor putea vota decât în județul de domiciliu. 

”În 20 de ani nu am trăit o asemenea, experiență, să pună alegerile de Ziua Națională. N-am fost de acord și nu sunt de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

14 sportivi de la Destiny Cheer Florești, selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia

Publicat

dest 1.jpeg

Un număr de 14 sportivi din echipa Destiny Cheer  din comuna clujeană Florești au fost selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia care va avea loc anul viitor în luna iunie.

”Cheerleadingul este un sport nou în România, ce a prins rădăcini puternice în ultimii ani. Acesta se caracterizează prin executarea de elemente acrobatice ce presupun ridicări de piramide sau lansări în aer de peste 3 metri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Proiect de peste 32 de milioane de euro

Publicat

amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în munții apuseni. proiect

Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat, pe 20 noiembrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Centrale hidroelectrice de mică putere – Valea Mare, comuna Bistra, județul Alba”.

Titularul proiectului este firma Casito Transimpex SRL, iar valoarea investiției este estimată la peste 161,5 milioane de lei, cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Casă distrusă într-un incendiu la Pălatca. Un bărbat de 70 de ani a suferit arsuri

Publicat

incendiu1 palatca.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej, respectiv 1 Cluj-Napoca, intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care a distrus o casă situată în localitatea Pălatca.

Incendiul s-a manifestat generalizat atât la acoperișul casei, cât și la interior, pe o suprafață de aproximativ 75 de metri pătrați.

Casă distrusă într-un incendiu la Pălatca. Un bărbat de 70 de ani a suferit arsuri

Până la sosirea forțelor ISU Cluj, un bărbat care încerca…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe