EVENIMENT
Artmark: Cadouri de protocol cu valoare muzeală, scoase la licitaţie

Piese incluse în cadrul Licitației de design, precum și fragmente din colecțiile unui ambasador al României la ONU și ale unei mari sportive românce, vor fi expuse în cadrul primei expoziții de acest fel din sezon, care a fost inaugurată miercuri la Palatul Cesianu-Racoviță și care se va desfășura până pe 22 februarie.
„S-a deschis expoziţia primei licitaţii de design a sezonului, caracterizată prin eleganţa şi rafinamentul secolelor trecute, de la al XVIII-lea la al XX-lea, şi prin graţia educaţiei iubitoare de artă.
Au sosit la Palat deosebite piese de mobilier de autor şi rare decoraţiuni de interior, inclusiv o selecţie de bunuri culturale excepţionale din colecţiile unui ambasador al României la ONU din vremea regimului comunist – diplomatul Nicolae Ecobescu şi a unei mari sportive românce – Valeria Bufanu-Ştefănescu, de trei ori laureată la Jocurile Olimpice pentru România în anii 1970”, informează Artmark.
Între obiecte se regăsesc piese dintr-o colecţie de cadouri de protocol ce aparţin diplomatului Nicolae Ecobescu – precum varianta miniaturală a turnului Milad din Teheran, din 1975, cadou din partea Şahului Mohammad Reza Pahlavi, o delicată vază în tehnică Celadon, cu simboluri naţionale, cadou primit în 1982 din partea preşedintelui Coreei de Nord, Kim Ir-Sen, ori un set de vaze în tehnică cloisonne, primit de la preşedintele Chinei, Deng Xiaoping, în 1978.

Fondurile obţinute din vânzarea obiectelor din colecţia personală a ambasadorului Nicolae Ecobescu vor fi direcţionate către publicarea ultimelor volume din seria sa îndelung elaborată „România: Supravieţuire şi afirmare prin diplomaţie în anii războiului rece”.
În expoziţie mai pot fi admirate obiecte care aparţin Valeriei Bufanu-Ştefănescu, fostă atletă, multiplă campioană la Jocurile Olimpice din anii 1970, precum un ceas cartel decorat în manieră Boulle ori biroul Regence bogat decorat cu atribute muzicale (circa 1890) sau comoda Rococo „en tombeau”, decorată cu vrejuri vegetale din bronz aurit, realizată de Pierre Bernard, furnizor al Regelui Franţei Ludovic al XV-lea, la jumătatea secolului al XVIII-lea.
Licitaţia de design, inclusiv secvenţe din Colecţiile unui ambasador al României la ONU şi a unei Mari sportive românce, va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviţă în data de 22 februarie, de la ora 19,00, dar şi online, pe platforma Artmark Live.
Toate loturile pot fi descoperite şi în expoziţia care poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10,00 – 20,00, cu intrare liberă. Agerpre

Românii cu venituri mici vor primi vouchere de 50 de lei lunar pentru plata facturilor la energie electrică, începând cu 1 iulie 2025, printr-un nou mecanism de sprijin dedicat consumatorilor vulnerabili.
Măsura vizează aproximativ 2,1 milioane de gospodării și face parte dintr-un program coordonat de Ministerul Energiei, împreună cu Ministerul Muncii.
Vouchere de 50 de lei pentru plata facturilor la energie
Ministrul Energiei spune că impactul bugetar pentru acest…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Angajări la stat: posturi vacante în instituții publice din Alba. Calendar și condiții pentru candidați

Angajări la stat: posturi vacante în instituții publice din Alba. În această perioadă, sunt organizate concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în instituții publice.
Persoanele care doresc să participe la selecție trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acestea se referă la studii, vechimea de muncă și alte cerințe.
Lista posturilor vacante
Angajări la stat. Alba Iulia
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia
- medic specialist/primar cardiologie
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” 2025, a doua etapă, duminică, la Castelul Sâncrai. Programul evenimentului

Duminică, 29 iunie, Castelul Sâncrai din județul Alba devine, pentru o zi, centrul viu al tradițiilor, obiceiurilor și valorilor transmise din generație în generație în spațiul rural românesc.
Sub egida Consiliului Județean Alba și a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, se desfășoară a doua etapă a prestigiosului Festival-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”.
Considerat reper în Europa rurală pentru conservarea patrimoniului cultural…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Originea COVID-19, încă un mister. Virusul vine de la animale sau din laborator. Ce cred cei de la OMS

Organizația Mondială a Sănătății susține că pandemia de COVID-19 a avut, cel mai probabil, o origine naturală, prin transmitere de la animale la oameni, însă recunoaște că nu poate exclude nicio ipoteză, în lipsa informațiilor esențiale pe care China refuză să le furnizeze.
Un raport recent al Grupului consultativ științific pentru originile noilor agenți patogeni (SAGO), format din 27 de experți internaționali, concluzionează că „transmiterea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro