EVENIMENT
Artmark: Cadouri de protocol cu valoare muzeală, scoase la licitaţie
Piese incluse în cadrul Licitației de design, precum și fragmente din colecțiile unui ambasador al României la ONU și ale unei mari sportive românce, vor fi expuse în cadrul primei expoziții de acest fel din sezon, care a fost inaugurată miercuri la Palatul Cesianu-Racoviță și care se va desfășura până pe 22 februarie.
„S-a deschis expoziţia primei licitaţii de design a sezonului, caracterizată prin eleganţa şi rafinamentul secolelor trecute, de la al XVIII-lea la al XX-lea, şi prin graţia educaţiei iubitoare de artă.
Au sosit la Palat deosebite piese de mobilier de autor şi rare decoraţiuni de interior, inclusiv o selecţie de bunuri culturale excepţionale din colecţiile unui ambasador al României la ONU din vremea regimului comunist – diplomatul Nicolae Ecobescu şi a unei mari sportive românce – Valeria Bufanu-Ştefănescu, de trei ori laureată la Jocurile Olimpice pentru România în anii 1970”, informează Artmark.
Între obiecte se regăsesc piese dintr-o colecţie de cadouri de protocol ce aparţin diplomatului Nicolae Ecobescu – precum varianta miniaturală a turnului Milad din Teheran, din 1975, cadou din partea Şahului Mohammad Reza Pahlavi, o delicată vază în tehnică Celadon, cu simboluri naţionale, cadou primit în 1982 din partea preşedintelui Coreei de Nord, Kim Ir-Sen, ori un set de vaze în tehnică cloisonne, primit de la preşedintele Chinei, Deng Xiaoping, în 1978.
Fondurile obţinute din vânzarea obiectelor din colecţia personală a ambasadorului Nicolae Ecobescu vor fi direcţionate către publicarea ultimelor volume din seria sa îndelung elaborată „România: Supravieţuire şi afirmare prin diplomaţie în anii războiului rece”.
În expoziţie mai pot fi admirate obiecte care aparţin Valeriei Bufanu-Ştefănescu, fostă atletă, multiplă campioană la Jocurile Olimpice din anii 1970, precum un ceas cartel decorat în manieră Boulle ori biroul Regence bogat decorat cu atribute muzicale (circa 1890) sau comoda Rococo „en tombeau”, decorată cu vrejuri vegetale din bronz aurit, realizată de Pierre Bernard, furnizor al Regelui Franţei Ludovic al XV-lea, la jumătatea secolului al XVIII-lea.
Licitaţia de design, inclusiv secvenţe din Colecţiile unui ambasador al României la ONU şi a unei Mari sportive românce, va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviţă în data de 22 februarie, de la ora 19,00, dar şi online, pe platforma Artmark Live.
Toate loturile pot fi descoperite şi în expoziţia care poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10,00 – 20,00, cu intrare liberă. Agerpre
Frederic Fauthoux, selecționerul Franței, a anunțat baschetbaliștii convocați la lotul național cu puțin peste o lună înainte de primul meci din următoarea fereastră internațională, „Cocoșii galici” sunt aproape calificați la EuroBasket 2025.
Reprezentativa Hexagonului are un bilanț perfect în grupa E, din care mai fac parte Bosnia și Herzegovina, Croația și Cipru, după primele etape. Elevii lui Fauthoux mai au de jucat în fața Croației și Bosniei la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Marius Lulea (AUR): Dictatura regimului Iohannis-Ciolacu! Cenzură, abuz și sancționarea prin reducere la tăcere a diasporei
Guvernul Ciolacu demonstrează din nou că nu se dă înapoi de la nimic pentru a-și păstra puterea, adoptând măsuri care subminează democrația și drepturile fundamentale ale românilor, susține prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea. Pe lângă modificările discriminatorii aduse legii electorale, menite să afecteze libertatea de exprimare în online, regimul PSD-PNL-UDMR a luat decizia de a limita dreptul diasporei de a vota, reducând orele de funcționare ale secțiilor de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Te-ai întrebat vreodată de ce fluturii au aripile atât de colorate sau care este simțul cel mai bine dezvoltat al albinelor? În perioada 17-26 ianuarie 2025, în Iulius Mall Cluj are loc „Expoziția educativă de Fluturi și Albine Vii”, unde poți admira sute de exemplare de fluturi din specii deosebite, precum și mii de albine.
Morpho Polyphemus, fluturele alb din Mexic, Caligo Memnon, cunoscut și sub denumirea de „bufnița uriașă”, Papilio Palinurus, sau „coada…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
În temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea.
Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul stabilit în condiţiile dreptului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro