EVENIMENT
Asistenții maternali, asistenții vârstnicilor și îngrijitorii la domiciliu pot cumula pensia cu venit

Asistenții maternali, asistenții persoanelor vârstnice și îngrijitorii la domiciliu vor putea cumula pensia cu venitul de la stat, această categorie fiind introdusă, miercuri, în primă lectură, în proiectul de lege privind interzicerea cumulului dintre pensie și salariu.
Întrebată, miercuri, în conferința de presă organizată după ședința de Guvern, despre excepțiile de la regula privind interzicerea cumulului dintre pensie și salariul, Raluca Turcan, ministru al Muncii, a spus că e vorba mai degrabă de o formă de venit, nu de o categorie socio-profesională, cum sunt, de exemplu, dascălii, care pot fi plătiți la oră.
„Nu e vorba de o categorie socio-profesională, ci de o formă de venit. Vorbim despre venituri din plata cu ora, așa cum vorbim și de venituri din drepturi de autor și conexe, în baza legii 8/1996. De asemenea, vorbim de venituri pe care le încasează și asistenții maternali sau asistenții persoanelor vârstnice sau îngrijitorii la domiciliu, o categorie pe care am introdus-o astăzi în primă lectură în acest proiect le lege”, a spus Raluca Turcan.
Întrebată, în continuare, câte persoane fac parte din această excepție de la regulă, respectiv câte persoane pot cumula în continuare în continuare pensie și un venit de la stat, ministrul Muncii a spus că, din categoria asistenților este vorba de circa 1.000 de persoane.
„Numărul este nesemnificativ și vorbim, să spunem, de un număr mai mare pe partea de plată cu ora, sistem folosit în sistemul de educație și de asemenea, pe partea de asistență maternală și îngrijire la domiciliu, unde practic persoanele sunt alături de persoanele pe care le asistă și cred că am avea, în total, aproximativ 1.000 de persoane”, a răspuns Turcan.
Proiectul de lege privind interzicerea cumulului dintre pensie și salariu la stat a fost citit în primă lectură în ședința de Guvern de miercuri.
Sursa: Mediafax
EVENIMENT
S-au înmulțit cazurile de abandon de pui de căței în Alba: Situații semnalate de Primăria Aiud și o voluntară din Alba Iulia

Cazurile de abandon de pui de câine pe spațiul public s-au înmulțit, în ultima perioadă. Două situații concrete au fost semnalate de în două orașe diferite.
Vorbim despre Alba Iulia și Aiud. Cazul din Alba Iulia a fost semnalat de Andreea Berar, voluntar și salvatoare de căței la Asociația Help 4 Strays.
Al doilea caz a fost sesizat de reprezentanții Primăriei Aiud și din câte se pare nu este singurul în orașul respectiv.
Ambele semnale de alarmă au fost trase în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Duminică 18 mai: Spectacol cu foc, acrobații la înălțime, concert cubanez și păpuși gigant la Festivalul de Teatru din Alba Iulia

Ziua de duminică 18 mai va fi una specială din toate punctele de vedere, la Alba Iulia. Pe lângă turul doi al alegerilor prezidențiale, cei prezenți în Cetatea Alba Carolina vor avea parte de un program artistic stradal.
Este vorba despre o premieră în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Povești. Din cauza faptului că o parte din sălile în care se puteau desfășura spectacole sunt angrenate în procesul electoral, organizatorii au luat decizia de a muta toată activitatea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dealer de droguri dintr-un cătun din Munții Apuseni condamnat la închisoare cu executare. Ce vindea și câti ani va sta după gratii

Un dealer de droguri care locuia într-un sat din Munții Apuseni a fost condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Potrivit motivării instanței, bărbatul, care acum se află închis la Penitenciarul Aiud locuia într-un sat din comuna Mogoș, satul Valea Cocești, care la recensământul din 2021, mai număra 38 de locuitori.
În data de 19 decembrie 2024, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară, iar câteva luni mai târziu, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ora de istorie. 300 de ani de la sfințirea Bisericii Piariștilor din Cluj-Napoca. Spicuiri din ziarele Patria și Națiunea

Situată pe strada Universității nr. 5, în centrul Clujului, Biserica Piariștilor este prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă. Totodată, este și primul edificiu ecleziastic în stil baroc din fosta provincie habsburgică. Cunoscută inițial ca Biserica Iezuiților din Cluj, respectiv ca Biserica Universității, acest lăcaș de cult a constituit un ansamblu arhitectonic cu colegiul academic iezuit, pe locul căruia se află astăzi clădirea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro