Connect with us

EVENIMENT

Asociaţia Energia Inteligentă: Plafonarea preţului gazelor duce la NOI SCUMPIRI

Publicat

gaze naturale 736x460 1.jpg

Plafonarea preţului gazelor a fost o măsură inutilă şi, mai rău, va determina noi scumpiri începând cu luna aprilie, potrivit unei analize realizate de Asociaţia Energia Inteligentă, remisă, luni, AGERPRES.

„Preţul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021, conform datelor INS, este de circa 220 lei/MWh. Astfel, aparent, plafonarea preţului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh şi de 310 lei/MWh de la 1 februarie este inutilă în această perioadă”, au arătat reprezentanţii asociaţiei.

În plus, fixarea unui prag superior a făcut ca toate preţurile din piaţă să crească, au adăugat ei.

„În fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creşterea preţului gazelor ofertate pe piaţă de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 şi de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenţă în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la preţuri mai mari de 600 lei/MWh”, potrivit sursei menţionate.

Asociaţia subliniază că, pentru mulţi consumatori casnici, plafonarea nu are nici un efect în momentul de faţă (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea preţului), dar va aduce un preţ mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.

”Din aprilie 2022 vom avea creşteri importante de preţ, pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul trecut”

„În următoarele luni la aproape toţi consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la preţuri peste preţul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea preţuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar şi creşteri importante de preţ pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul trecut”, potrivit analizei.

Mai mult, de la 1 aprilie 2022, vor avea loc creşteri ale tarifelor de transport şi distribuţie, anul 2022 fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare

Potrivit experţilor, vor avea loc importate creşteri ale tarifelor datorită racordării gratuite impuse de autorităţi (gratuitatea promisă se face pe creşterea tarifelor plătite de către ceilalţi consumatori), creşterii costului cu pierderile de gaze şi consumul tehnologic, investiţiilor inutile sau ineficiente din sector şi altele.

„În anul 2020 autorităţile au legiferat Gas Release Program, care avea scopul declarat să scadă preţul gazelor, rezultatul real a fost începutul creşterii preţului gazelor în România. În anul 2021 autorităţile au legiferat Plafonarea Preţului la gaze, care avea scopul declarat să scadă preţul gazelor, rezultatul real a fost creşterea preţurile tuturor ofertelor.

În concluzie: Nu cresc taxele, dar cresc facturile la energie! Pentru oameni aceeaşi sărăcie”, au precizat responsabilii asociaţiei.

Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Parlamentul pregătește legislație pentru sprijinul firmelor din România. Primele modificări, în a doua parte a anului

Publicat

deputații și senatorii care lipsesc nemotivat de la ședințe, sancționați

Parlamentul pregătește modificarea legislației fiscale și economice în sprijinul mediului de afaceri. Obiectivul este ca România să poată îndeplini criteriile de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Primele schimbări sunt așteptate în a doua parte a anului 2025.

Noile măsuri vor viza, printre altele, relația companiilor cu statul.

”Bugetul este construit pe niște reguli care nu au fost încă legiferate și se lucrează la ele. Sunt mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără din Floreși dată DISPĂRUTĂ. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

disparuta main.jpg

O tănără de 22 de ani din Florești este căutată de familie și de poliție.

Rebeca Deneș a plecat sâmbătă, 5 aprilie, și nu s-a mai întors.

Tânără dispărută la Cluj

Secția 6 Poliție Rurală Florești a fost sesizată duminică despre faptul că DENEȘ REBECA-MARIA, în vârstă de 22 de ani, a plecat voluntar în data de 5 aprilie, în jurul orei 15.00, din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit. Tânăra are o înălțime de 1.65 metri, 50 de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi bărbați din Alba, cercetați penal pentru braconaj. Ce le-au spus polițiștilor care i-au prins cu arme și muniție în mașină

Publicat

doi bărbați din alba, cercetați penal pentru braconaj. ce le au

Doi bărbați din Alba sunt cercetați penal pentru braconaj după ce au fost prinși în trafic cu arme de vânătoare și muniție în mașină. Autoturismul a fost oprit de poliție, la Poiana Galdei, în zona unui fond de vânătoare. Plăcuțele de înmatriculare erau scoase de pe autoturism, iar în vehicul au fost găsite arme de vânătoare și muniție. Cei doi le-ar fi spus polițiștilor că mergeau să hrănească porci mistreți.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 5/6 aprilie,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr de 19 ani, cu dosar penal în Alba, pentru trei infracțiuni rutiere, după ce a condus un motociclu pe DJ 107E

Publicat

peste 200 de mașini verificate de polițiști și jandarmi în

Un tânăr de 19 ani din Geoagiu s-a ales cu dosar penal pentru trei infracțiuni rutiere, în Alba, după ce a condus un motociclul pe DJ 107E.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 5 aprilie, în jurul orei 11.30, polițiștii Secției 3 de Poliție Rurală Aiud au oprit, pentru control, pe DJ 107 E, un motociclu condus de un tânăr de 19 ani, din Geoagiu, județul Hunedoara.

Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,95 mg/litru alcool pur în aerul expirat. A fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe