Connect with us

EVENIMENT

Asociaţia Energia Inteligentă: Plafonarea preţului gazelor duce la NOI SCUMPIRI

Publicat

gaze naturale 736x460 1.jpg

Plafonarea preţului gazelor a fost o măsură inutilă şi, mai rău, va determina noi scumpiri începând cu luna aprilie, potrivit unei analize realizate de Asociaţia Energia Inteligentă, remisă, luni, AGERPRES.

„Preţul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021, conform datelor INS, este de circa 220 lei/MWh. Astfel, aparent, plafonarea preţului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh şi de 310 lei/MWh de la 1 februarie este inutilă în această perioadă”, au arătat reprezentanţii asociaţiei.

În plus, fixarea unui prag superior a făcut ca toate preţurile din piaţă să crească, au adăugat ei.

„În fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creşterea preţului gazelor ofertate pe piaţă de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 şi de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenţă în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la preţuri mai mari de 600 lei/MWh”, potrivit sursei menţionate.

Asociaţia subliniază că, pentru mulţi consumatori casnici, plafonarea nu are nici un efect în momentul de faţă (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea preţului), dar va aduce un preţ mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.

”Din aprilie 2022 vom avea creşteri importante de preţ, pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul trecut”

„În următoarele luni la aproape toţi consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la preţuri peste preţul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea preţuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar şi creşteri importante de preţ pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul trecut”, potrivit analizei.

Mai mult, de la 1 aprilie 2022, vor avea loc creşteri ale tarifelor de transport şi distribuţie, anul 2022 fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare

Potrivit experţilor, vor avea loc importate creşteri ale tarifelor datorită racordării gratuite impuse de autorităţi (gratuitatea promisă se face pe creşterea tarifelor plătite de către ceilalţi consumatori), creşterii costului cu pierderile de gaze şi consumul tehnologic, investiţiilor inutile sau ineficiente din sector şi altele.

„În anul 2020 autorităţile au legiferat Gas Release Program, care avea scopul declarat să scadă preţul gazelor, rezultatul real a fost începutul creşterii preţului gazelor în România. În anul 2021 autorităţile au legiferat Plafonarea Preţului la gaze, care avea scopul declarat să scadă preţul gazelor, rezultatul real a fost creşterea preţurile tuturor ofertelor.

În concluzie: Nu cresc taxele, dar cresc facturile la energie! Pentru oameni aceeaşi sărăcie”, au precizat responsabilii asociaţiei.

Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Șase pentru Consiliul Județean Cluj. Cine sunt candidații pentru funcția de președinte al CJ

Publicat

cj.jpg

Un număr de șase candidați și-au depus dosarele pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj la alegerile locale din 9 iunie.

Potrivit Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj au fost admise următoarele candidaturi:

Alin Tișe (PNL)

Alexandru Cordoș (PSD)

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Rezultatele elevilor din Alba la Olimpiada de Geografie, etapa națională. Premiul al treilea, premii speciale și mențiune

Publicat

foto: rezultatele elevilor din alba la olimpiada de geografie, etapa

Elevii din Alba care au participat la etapa națională a Olimpiadei de Geografie au obținut rezultate deosebite, a comunicat Inspectoratul Școlar Județean. Un elev a obținut premiul al III-lea și au fost patru premii speciale și o mențiune.

Olimpiada națională de geografie 2024 s-a desfășurat în perioada 25 – 30 aprilie, la Constanța.

Lotul județului Alba, format din 9 elevi, a fost însoțit de profesor Costea Leontin de la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan”…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Ceremonia de primire a Sfintei Lumini de la Ierusalim. Când va ajunge în România

Publicat

live video: ceremonia de primire a sfintei lumini de la

Ceremonia de primire a Sfintei Lumini de la Ierusalim se desfășoară sâmbătă, de la ora 13.00, la Mormântul lui Iisus Hristos.

Sâmbătă dimineață au fost stinse toate candelele înăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos a fost pecetluit cu ceară curată.

Ceremonia primirii Sfintei Lumini este oficiată începând cu ora 13.00 de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, anunță basilica.ro.

YouTube videoYouTube video Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zece pentru Primăria Cluj-Napoca. Cine sunt candidații pentru funcția de primar

Publicat

primaria cluj napoca.jpg

Zece candidați s-au înscris în lupta electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Potrivit dosarelor admise de către Biroul Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca, cei zece candidați sunt următorii:

Emil Boc (PNL)

Aurelia Cristea (PSD)

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe