Connect with us

ACTUALITATE

AstraZeneca a primit undă verde pentru reluarea testelor clinice ale vaccinului împotriva COVID-19 în Marea Britanie

Publicat

AstraZeneca a reluat în Marea Britanie testele clinice ale vaccinului său împotriva COVID-19, aflat într-un stadiu avansat de dezvoltare, după ce a primit undă verde de la autorităţile din domeniul siguranţei sanitare, a anunţat sâmbătă compania farmaceutică, potrivit Reuters.

Testele clinice ale vaccinului experimental dezvoltat în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, aflate într-o fază avansată, au fost suspendate săptămâna aceasta din cauza unei boli inexplicabile apărute la un participant la studiu, incident care a ridicat îndoieli în ceea ce priveşte o lansare timpurie.

”Pe 6 septembrie, potrivit protocolului standard de analiză, au fost întrerupte voluntar testele clinice la nivel mondial pentru a permite analiza informaţiilor privind siguranţa de către comisii independente şi de către autorităţi de reglementare internaţionale”, a precizat AstraZeneca.

Compania a adăugat că autorităţile din domeniul siguranţei au recomandat Autorităţii de Reglementare Sanitare a Medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) că reluarea studiilor clinice în Marea Britanie este sigură.

Pacientul participant la studiu, din cauza căruia au fost întrerupte testele, suferă de simptome neurologice asociate cu o afecţiune spinală inflamatorie rară, denumită mielită transversală.

Compania AstraZeneca, cu sediul în Cambridge, a menţionat că nu poate dezvălui informaţii medicale suplimentare.

”Compania va continua să colaboreze cu autorităţile sanitare din lumea întreagă pentru a fi informată în momentul în care alte studii clinice pot fi reluate astfel încât vaccinul să fie disponibil pe scară largă, în mod echitabil şi fără profit pe perioada acestei pandemii”, a precizat AstraZeneca.

Compania a refuzat să ofere detalii despre data la care ar putea fi reluate alte studii clinice globale.

Serum Institute din India a precizat că studiul său clinic va fi reluat după ce va primi aprobare din partea Autorităţii de control a medicamentelor din India.

Autoritatea braziliană din domeniul sanitar ANVISA a anunţat sâmbătă seară că a aprobat reluarea testelor după analiza datelor trimisă de MHRA.

Universitatea Federală din Sao Paulo, instituţia care desfăşoară studiul clinic al vaccinului, a precizat într-un comunicat că au fost recrutaţi şi vaccinaţi 4.600 din numărul preconizat de 5.000 de voluntari, fără ca vreunul dintre aceştia să reclame vreo problemă gravă de sănătate.

Guvernele caută cu toate forţele un vaccin care să ajute la oprirea pandemiei de COVID-19, care a provocat peste 900.000 de decese şi o criză economică globală, iar OMS consideră vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, ca fiind cel mai promiţător.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford se află într-o fază avansată de teste în Statele Unite, Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud, fiind preconizate testări suplimentare în Japonia şi Rusia. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

FOTO. Premierul Ciucă, vizită la compania Bosch de la Jucu: Pentru această regiune este un pol de dezvoltare

Publicat

bos 1.jpg

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a vizitat Fabrica Bosch din Jucu, județul Cluj, una dintre cele două unități de producție ale companiei Bosch în România, care activează pe plan local din anul 2013.

În discuțiile cu managementul companiei, premierul Ciucă a apreciat continua dezvoltare pe care a cunoscut-o an de an această societate, prin investiții în creșterea capacității de producție și de logistică, în noi tehnologii și echipamente de ultimă oră, precum și prin extinderea portofoliul de produse.

În prezent, fabrica Bosch Cluj are trei hale cu o suprafață de producție de 50.000 de metri pătrați, suprafața totală construită fiind de 140.000 de metri pătrați.

Investiția totală, de la deschiderea fabricii, se ridică la peste 465 milioane de euro, iar începând cu 2013, compania a beneficiat de ajutor de stat de 60 de milioane de euro.

Bosch, pol de dezvoltare

bos 2

”Fabrica de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Katalin Novak: maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea

Publicat

katalin novak presedinte ungaria 1000x600.jpg

Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, susține că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea.

Ea a participat, sâmbătă, la Ziua Unităţii Reformate din Bazinul Carpatic, la Alba Iulia, prilej cu care a fost dezvelită o statuie a lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei în secolul al XVII-lea.

Vezi LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak

„Ieri, aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroşi unii de alţii, mulţumiţi de retrospectiva…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

Publicat

281824143 554082846074192 3465843825554238592 n

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a participat, sâmbătă, la un eveniment care a inclus şi dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen, prilej cu care a punctat că, „în timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”.

„Faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia, indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş, a acceptat eroul unei comunităţi minoritare. Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gabor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne”, a declarat Kelemen Hunor.

 

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic: prezentul este comun

 

Potrivit acestuia, asemenea gesturi arată clar că în trecutul celor două popoare „pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun”.

Kelemen Hunor a punctat că statuia lui Gabriel Bethlen, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri.

„Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul”, a opinat liderul UDMR.

Acesta a arătat că opera de viaţă a lui Gabriel Bethlen, „principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania”, are cel puţin două aspecte datorită cărora, în Europa de Est, poate fi un exemplu pentru orice om politic.

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic: o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul”

„Pe de o parte, prin aplicarea persistentă şi consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înţeleg şi folosesc în avantajul lor realitatea politică – dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ţinând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gabor faţă de imperiile habsburgice şi otomane. Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus că Gabriel Bethlen nu trebuie privit „doar ca pe un mare strămoş”, ci şi ca „pe un exemplu de urmat”.

„Dacă privim statuia lui Bethlen Gabor să ne amintim încă un lucru. Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorinţă sau intenţie este mult mai avansată decât timpurile prezente. Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate”, a declarat liderul UDMR.

El a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în edificarea statuii principelui, creaţie a sculptorului orădean Deak Arpad.

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic: Putem fi mândri

„Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”, a conchis Kelemen Hunor.

Eparhia Reformată din Ardeal a organizat sâmbătă la Alba Iulia un eveniment care a inclus, printre altele, dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen. Aceasta este amplasată în interiorul cetăţii, într-un scuar din apropierea sediului Universităţii „1 Decembrie 1918”. La eveniment a fost prezentă şi Novak Katalin, preşedintele Ungariei, aflată într-o vizită privată în România. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE, clujeni. Două săptămâni până la Târgul de vară de la Negreni, după doi ani de pauză

Publicat

fechetau 3 1.jpg

Două săptămâni ne mai despart până la deschiderea unuia dintre cele mai vechi târguri din Transilvania, cel de la Negreni, județul Cluj.

Astfel, Târgul de vară de la Negreni (Feketetói vásár), cunoscut și ca ”Târgul coaselor”, va avea loc în perioada 6 -12 iunie, după doi ani de pauză din cauza pandemiei COVID.

Deschiderea are loc luni, 6 iunie, de la ora 12, iar târgul se va încheia duminică, 12 iunie, la ora 15.

Potrivit Centrului de Informare Turistică Negreni, târgul este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente sătești din bazinul Carpatic și din sud-estul Europei.

Târgul este amplasat în centrul localității Negreni, pe ambele maluri ale râului Crișul Repede.

Evenimentul atrage atât comercianți din toate zonele tării cât și cumpărători și turiști interesați de tot ceea ce poate oferi un astfel de târg.

Târgul de la Negreni are două…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe