ACTUALITATE
Atacuri rusești asupra regiunii Zaporojie
Potrivit agenției DPA, Statul Major General al armatei ucrainene a raportat că Rusia a efectuat o serie de atacuri asupra regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei în ultimele 24 de ore.
De duminică, forţele ruse au efectuat atacuri cu cel puţin şase rachete cu rază lungă de acţiune S-300, 33 de lovituri aeriene şi 45 de lovituri din lansatoare de rachete multiple (MRL), conform înaltului comandament militar de la Kiev.
„Ca urmare a atacurilor teroriste ruseşti, au fost răniţi civili, iar clădiri rezidenţiale, comerciale şi administrative, precum şi maşini particulare au fost avariate”, se arată în ultimul raport despre situaţia din ţară.
DPA precizează că nu a fost în măsură să verifice toate aceste informaţii în mod independent.
Potrivit Statului Major General ucrainean, trupele ruse au încercat să oprească înaintarea unităţilor ucrainene şi să recupereze poziţiile pierdute, iar cel puţin 30 de aşezări au fost bombardate de artileria rusă.
În regiunea Zaporojie se află cea mai mare centrala nucleară din Europa, pe care forţele ruse au ocupat-o încă din primele zile ale invaziei lansate în februarie 2022.
Atacuri rusești asupra regiunii Zaporojie. Apel al președintelui Ucrainei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel duminică seara la mai multe eforturi pentru protejarea uzinei.
„Din păcate, atenţia lumii faţă de ameninţarea rusă existentă la centrala nucleară din Zaporojie este încă insuficientă”, a declarat el, avertizând că forţele de ocupaţie au decis să detoneze uzina.
„Am prezentat aliaţilor noştri informaţiile pe care le avem, informaţii provenind de la serviciile noastre secrete, cu privire la posibilitatea detonării minelor care au fost amplasate la centrala din Zaporojie de către Rusia”, a afirmat Zelenski după ce a discutat telefonic cu preşedinţii SUA şi Poloniei şi cu premierul canadian. Liderul de la Kiev a spus în acest context că detonarea ar fi fost deja aprobată de Moscova, potrivit EFE.
Preşedintele ucrainean a adăugat că „trebuie să luăm măsuri specifice, împreună la nivel internaţional, pentru a evita orice fel de accident care ar implica scurgeri de radiaţii”.
Zelenski s-a referit, de asemenea, la aruncarea în aer, la 6 iunie, a barajului de la Nova Kahovka, în sudul sudul Ucrainei, aflat de asemenea sub controlul Rusiei.
Atacuri rusești asupra regiunii Zaporojie. Odesa a fost atacată cu rachete de croazieră Kalibr şi drone kamikaze
„Reacţia la aruncarea în aer de către Rusia a centralei hidroelectrice de la Kahovka şi la încercarea deliberată a teroriştilor ruşi de a ajunge la barajul unui alt rezervor, cel de la Krivoi Rog, a fost insuficientă”, a insistat preşedintele ucrainean, fără a da detalii despre cel de-al doilea incident.
Ucraina a acuzat săptămâna trecută Rusia că a minat centrala atomo-electrică de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, şi că ar pregăti un atac acolo pentru a provoca o scurgere de radiaţii. Scopul acestei acţiuni, potrivit Kievului, ar fi acela de a opri contraofensiva ucraineană.
De asemenea, oraşul-port Odesa, din sudul Ucrainei, a fost vizat de atacuri aeriene în noaptea de duminică spre luni. Mai multe explozii au fost auzite la Odesa, a informat agenţia ucraineană de presă Ukrinform, fără să ofere alte detalii.
Odesa a fost atacată cu rachete de croazieră Kalibr şi drone kamikaze pe fundalul unei furtuni în Marea Neagră, titrează portalul ucrainean Liga.
Rusia a lansat un atac masiv cu rachete noaptea trecută asupra oraşelor Dnipro, Kiev, Harkov, Krivoi Rog, Kropivniţki, Poltava şi Odesa, conform media de la Kiev.
Atacuri rusești asupra regiunii Zaporojie. Forţele ruse au lansat patru drone de atac asupra nordului Ucrainei
Din cele 15 ţinte aeriene ruseşti, antiaeriana ucraineană a reuşit să doboare 13, între care două rachete Kalibr şi şapte drone de fabricaţie iraniană Shahed, transmite postul de televiziune local Kanal 24.
Rusia şi-a lansat atacurile în principal dinspre direcţia sudică: trei rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe un submarin din Marea Neagră, iar opt drone Shahed-136/131 de pe coasta de est a Mării Azov, conform postului de televiziune citat.
Într-o intervenţie televizată, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ de forţe „Sud”, Natalia Gumeniuk, a afirmat că activitatea sistemelor antiaeriene de apărare a fost îngreunată de furtuna din Marea Neagră care a făcut ravagii în cursul nopţii trecute.
Într-un atac separat, forţele ruse au lansat patru drone de atac asupra nordului Ucrainei, dar toate au fost doborâte, transmit media locale.
Anterior, Forţele aeriene ucrainene au avertizat asupra unor posibile atacuri ruseşti cu rachete de croazieră lansate de pe navele din Marea Neagră.Agerpres
Citește mai mult pe Botosani24.ro