Connect with us

ACTUALITATE

Atacurile informatice produc mai multe pagube decât furtunile, taifunurile şi cutremurele

Publicat

Sursă foto: Facebook

Companiile energetice ar trebui să analizeze oportunitatea de a încheia asigurări de risc cibernetic, deoarece atacurile informatice produc mai multe pagube financiare decât cele generate de cauze climatice precum furtuni, taifunuri au cutremure, a declarat, joi, Călin Rangu, directorul Direcţiei Relaţii Publice, Petiţii şi Educaţie Financiară din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), într-o dezbatere despre digitalizare.

„Aceste riscuri cibernetice există şi nu vom scăpa de ele, se vor amplifica; acoperirea lor financiară e foarte importantă. Dauna medie pe riscurile cibernetice e cam de 3 milioane de euro, în care tu trebuie de fapt să acoperi şi identificarea, recuperarea, toată activitatea de corectare a imaginii companiei acoperite de o asigurare de risc cibernetic, toată investigarea. Deci există un anumit concept al asigurării de risc cibernetic, sunt brokeri, firme de asigurări în România care le furnizează şi cred că ar fi un subiect interesant pentru liniştea managementului şi a celor din securitatea IT în companiile energetice să analizeze această oportunitate de a se asigura, pentru că aceasta este tendinţa, aceste asigurări cresc vertiginos la nivel mondial. Pagubele generate de riscurile cibernetice au depăşit pagubele generate de riscurile climatice. Deci furtuni, taifunuri, cutremure, nu mai produc atâtea pagube pe cât produc atacurile informatice în acest moment”, a afirmat Călin Rangu.

Reprezentantul ASF a apreciat că asigurările împotriva atacurilor cibernetice sunt importante pentru sectorul energetic, deoarece aceste atacuri nu pot fi eliminate.

„Asigurările cibernetice sunt foarte importante pentru sistemul energetic, pentru că toate aceste atacuri de care se vorbeşte, aceste atacuri nu pot fi eliminate, nu ai 100% capacitatea de a te blinda şi să nu ţi se întâmple nimic. Dacă cineva vrea să te atace, tot te atacă, obţine ceva mai mult sau mai puţin, distruge mai mult sau mai puţin, dar sunt nişte pierderi. Aceste companii (energetice, n.r.) fac parte deja din sistemul critic naţional, prin directiva NIS. Prin implementarea unor standarde, practic există o responsabilitate foarte clară a companiilor, a managementului, se merge până la responsabilitate penală. Sunt amenzi foarte mari, amenzile de la GDPR pot fi acoperite inclusiv prin asigurări de risc cibernetic, dacă scurgerea de date este generată de un atac cibernetic. Tu ai făcut demersurile necesare, ai realizat o securizare, adică ai luat nişte măsuri pentru a preveni”, a menţionat Călin Rangu.

Reprezentantul ASF a subliniat că sistemele de securitate ale companiilor nu trebuie să fie penetrabile din interior.

„IT-ul trebuie să genereze beneficii, pentru că altfel vezi IT-ul doar ca pe un furnizor de costuri. Riscurile cibernetice pot să-ţi aducă pagube datorită sistemelor informatice, dar sistemele informatice trebuie să aibă un plus faţă de minusurile pe care le pot genera. (…) Vorbim de securitate, dar degeaba te ocupi să cumperi firewall-uri şi antiviruşi dacă partea de IT este ciuruită şi este slabă, dacă nu ai arhitecturi informatice corelate, nu ai un data management cu o calitate a datelor, degeaba îţi iei soluţii de securitate, pentru că tu securizezi ceva care de fapt e penetrabil din interior”, a adăugat directorul ASF, Călin Rangu. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Infracțiuni rutiere: Un bărbat din Alba Iulia a fost găsit băut la volan, la Baia de Arieș. Ce au descoperit polițiștii la Gârbova

Publicat

masina politie duster trafic bn 1000x600.jpg

Două infracțiuni rutiere au fost constatate luni de polițiști. Un bărbat din Alba Iulia a fost găsit băut la volan, la Baia de Arieș, iar un altul a fost depistat în trafic la volanul unui autoturism neînmatriculat. Au fost deschise dosare penale. 

Luni, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din  oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pilonul II de pensii: Câți bani au pierdut românii din cauza randamentelor slabe înregistrate de cele 7 fonduri de pensii private

Publicat

bani portmoneu lei alba24 e1654846201712 1000x600.jpg

Românii au virat la Pilonul II de pensii aproximativ 900 de milioane de euro în primele 5 luni ale anului. Banii s-au dus către administratorii de pensii private.

Randamentele au fost foarte slabe în această perioadă, oamenii pierzând sume importante la valoarea pe care o adunaseră. Un bărbat din Alba Iulia a pierdut aproape 2.500 de lei în mai puțin de 4 luni ( valoare mult mai mare decât contribuția sa în aceeași perioadă). 

Aceste viramente, trimise de acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar către un fond Pilon…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Puntea de la noul ponton făcut de Primăria Alba Iulia a CEDAT sub greutatea unui cal. Ce s-a întâmplat

Publicat

cal cazut 1000x600.jpg

Un cal a căzut printre scândurile care formează puntea noului ponton construit de Primăria Alba Iulia. Incidentul s-a petrecut marți, în jurul orei 16.20, iar pentru a-l scoate pe cal dintre scândurile rupte a fost nevoie de intervenția pompierilor de la ISU Alba. 

Primarul Gabriel Pleșa (USR), vicerprimarii Emil Popescu (USR) și Marius Filimon (PNL), dar și purtătorul de cuvânt al primăriei Flaviu Buta (USR) au fost contactați de repoterii alba24.ro pentru un punct de vedere asupra situației. Nici unul dintre ei nu a răspuns la telefon.

UPDATE 17 20: Primarul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Formația 3 Sud Est, pe scenă la Aiud, de ”Ziua Rozelor”. Cum se va încheia cea mai parfumată sărbătoare din Alba

Publicat

285692207 570826534401212 5279699041277393142 n 1000x600.jpg

Formația 3 Sud Est va închide programul artistic din cadrul ”Ziua Rozelor”, eveniment ce va avea loc la Ciumbrud, în data de 2 iulie. După concertul celor de la 3 Sud Est va urma un foc de artificii au precizat pe Facebook reprezentanții Primăriei Aiud. 

În acordurile fanfarei, dansatori, zeci de biciclete, motociclete, maşini şi trăsuri, purtând impresionante aranjamente florale, vor da startul Paradei Rozelor, care va porni începând cu ora 9.00 din centrul Municipiului Aiud, de lângă Colegiul Naţional “Bethlen Gabor”, purtând spre Ciumbrud adieri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe