Connect with us

ACTUALITATE

Atacurile informatice produc mai multe pagube decât furtunile, taifunurile şi cutremurele

Publicat

Sursă foto: Facebook

Companiile energetice ar trebui să analizeze oportunitatea de a încheia asigurări de risc cibernetic, deoarece atacurile informatice produc mai multe pagube financiare decât cele generate de cauze climatice precum furtuni, taifunuri au cutremure, a declarat, joi, Călin Rangu, directorul Direcţiei Relaţii Publice, Petiţii şi Educaţie Financiară din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), într-o dezbatere despre digitalizare.

„Aceste riscuri cibernetice există şi nu vom scăpa de ele, se vor amplifica; acoperirea lor financiară e foarte importantă. Dauna medie pe riscurile cibernetice e cam de 3 milioane de euro, în care tu trebuie de fapt să acoperi şi identificarea, recuperarea, toată activitatea de corectare a imaginii companiei acoperite de o asigurare de risc cibernetic, toată investigarea. Deci există un anumit concept al asigurării de risc cibernetic, sunt brokeri, firme de asigurări în România care le furnizează şi cred că ar fi un subiect interesant pentru liniştea managementului şi a celor din securitatea IT în companiile energetice să analizeze această oportunitate de a se asigura, pentru că aceasta este tendinţa, aceste asigurări cresc vertiginos la nivel mondial. Pagubele generate de riscurile cibernetice au depăşit pagubele generate de riscurile climatice. Deci furtuni, taifunuri, cutremure, nu mai produc atâtea pagube pe cât produc atacurile informatice în acest moment”, a afirmat Călin Rangu.

Reprezentantul ASF a apreciat că asigurările împotriva atacurilor cibernetice sunt importante pentru sectorul energetic, deoarece aceste atacuri nu pot fi eliminate.

„Asigurările cibernetice sunt foarte importante pentru sistemul energetic, pentru că toate aceste atacuri de care se vorbeşte, aceste atacuri nu pot fi eliminate, nu ai 100% capacitatea de a te blinda şi să nu ţi se întâmple nimic. Dacă cineva vrea să te atace, tot te atacă, obţine ceva mai mult sau mai puţin, distruge mai mult sau mai puţin, dar sunt nişte pierderi. Aceste companii (energetice, n.r.) fac parte deja din sistemul critic naţional, prin directiva NIS. Prin implementarea unor standarde, practic există o responsabilitate foarte clară a companiilor, a managementului, se merge până la responsabilitate penală. Sunt amenzi foarte mari, amenzile de la GDPR pot fi acoperite inclusiv prin asigurări de risc cibernetic, dacă scurgerea de date este generată de un atac cibernetic. Tu ai făcut demersurile necesare, ai realizat o securizare, adică ai luat nişte măsuri pentru a preveni”, a menţionat Călin Rangu.

Reprezentantul ASF a subliniat că sistemele de securitate ale companiilor nu trebuie să fie penetrabile din interior.

„IT-ul trebuie să genereze beneficii, pentru că altfel vezi IT-ul doar ca pe un furnizor de costuri. Riscurile cibernetice pot să-ţi aducă pagube datorită sistemelor informatice, dar sistemele informatice trebuie să aibă un plus faţă de minusurile pe care le pot genera. (…) Vorbim de securitate, dar degeaba te ocupi să cumperi firewall-uri şi antiviruşi dacă partea de IT este ciuruită şi este slabă, dacă nu ai arhitecturi informatice corelate, nu ai un data management cu o calitate a datelor, degeaba îţi iei soluţii de securitate, pentru că tu securizezi ceva care de fapt e penetrabil din interior”, a adăugat directorul ASF, Călin Rangu. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Plicul pentru medic”, transformat în donație pentru spital. Legea prin care pacienții își pot exprima recunoștința, promulgată

Publicat

ajutoare de urgență sute de familii și persoane singure din

Publicitate

Schimbare importantă și interesantă în sistemul de sănătate din România. Legea promulgată de Ilie Bolojan oferă o alternativă legală și transparentă la binecunoscutul „plic pentru medic” — un obicei informal care a persistat ani de zile din cauza deficiențelor sistemului și a recunoștinței personale a pacienților. Acum, pacienții care vor să își arate aprecierea față de cadrele medicale pot face donații oficiale direct către unitatea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Analize la domiciliu pentru a reduce aglomerația din camerele de gardă din spitale. Parlamentul pregătește o nouă lege a sănătății

Publicat

analize la domiciliu pentru a reduce aglomerația din camerele de

Publicitate

O nouă lege a sistemului sanitar va fi elaborată de parlamentari, a anunțat luni, președintele comisiei de specialitate, Adrian Streinu-Cercel, scrie alba24.ro.

”La nivelul Comisiei pentru sănătate din Senat, s-a luat decizia dezvoltării unei noi structuri legislative pentru sectorul sanitar, un nou design punându-se acces pe persoana sănătoasă, astfel încât metodele de prevenție să fie la locul lor, așa cum este normal să fie într-o societate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii. Ce sumă poți lua, în funcție de suprafață

Publicat

finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii. ce sumă

Publicitate

Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii: Este vorba despre un ajutor de minimis prin care fermierii pot primi până la 1.500 euro pe 1.000 de metri pătrați, în limita a 50.000 euro pe 3 ani, între 2025–2027. Sumele care se pot lua țin de suprafața cultivată, dar, atenție, este nevoie ca un procent din teren să fie cultivat cu tomate. Găsiți detalii mai jos, informează alba24.ro

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

IȘJ Botoșani: „Școala de Bani – tineri pregătiți pentru viitor”, cel mai amplu eveniment de educație financiară dedicat

Publicat

iȘj botoșani: „Școala de bani – tineri pregătiți pentru viitor”,

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Banca Comercială Română – Sucursala Botoșani, Consiliul Județean al Elevilor și Camera de Comerț și Industrie Botoșani, anunță organizarea celui mai amplu eveniment de educație financiară dedicat elevilor din județ – „Școala de bani – tineri pregătiți pentru viitor”.

Evenimentul va avea loc vineri, 11 aprilie 2025, în intervalul orar 11:00-13:00, la Sala Polivalentă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate